Mamy, jak to jest z tą czapką? Od ilu stopni zakładacie czapkę maluszkowi? Czy czapka latem to przesada, czy uzasadniony zabieg?
Latem czapeczki sa zbędne przy upałach no chyba ze mówimy o takich cieniutkich kapelusikach żeby dziecku nie świeciło słonko na główkę to jak najbardziej wskazane. No i jak chcemy zabrac noworodka na pierwze spacery to mimo wszystko na poczatek jakąś cieniutką czapeczkę tez bym ubrała, ale to wszystko trzeba obserwować żeby tez dziecka nie przegrzać.
Teraz już coraz chłodniejsze poranki i wieczory wiec juz pomału cienkie czapeczki znowu pójdą w ruch :)
Ja zakładam latem kaszkiet a czapkę ja wieje albo jest zimno
Moim zdaniem kwestia pogody. W upały wiadomo - dla noworodka cieniutka, a dla starszych dzieci to kapelutki chroniące przed słońcem. Natomiast jeśli chodzi o zbliżający się sezon jesienny - na razie jak jest ciepło, a wieje to ubieram córce opaskę żeby zasłonić uszka, a jak już jest chłodniej to stopniowo Cieńsza czapeczkę, później grubszą
Czapka może być na każdą porę roku tylko wiadomo dostosowana do pogody i spełniająca swoje funkcje p/słoneczne, ochrony przed wiatrem/zimnem itp. Czapki to dobre rozwiązanie! :)
W lato dobrze jest by dziecko miało jakąś ochronę głowy czapka z daszkiem, chusta czy kapelusz są bardzo ważne by mała głowa nie była narażana bezpośrednio na słońce :) Jeśli dziecko jest w wózku i słońce nie świeci mu w oczy i na głowę to myślę, że wtedy okrycie głowy jest zbędne. W nieco chłodniejsze dni i przy większym wietrze u nas sprawdzala się opaska by chociaż uszy były osłonięte od wiatru :)
Zwykłą czapkę też zakładałam w lato jak było chłodniej pod wieczór
W lato nie zakładałam czapkę, wieczorem jak było chłodniej to taką cieniutką. Teraz w chłodniejsze dni mam grubszą, a na chłodniejsze jesienne dni jeszcze grubszą. U nas sprawdzają się tylko czapki z wiązaniami bo mała tak się wierci że jak nie zawiążę jej czapeczki to zaraz ma uszy na wierzchu.
W lato czapka z daszkiem obowiązkowo ale w chłodniejszy dzień lekki wiaterek cienka czapka wiązana najlepiej
Teraz już taka brzydka pogoda że bez paczki to ani rusz z domu niestety. Bo o katar łatwo więc lepiej już założyć tą czapkę.
czapkę zakładam gdy jest zimno bądź wieje wiatr