Czytałam będąc w ciąży, czytałam, gdy córa była malusia. Potem czytałyśmy razem, a bardziej opowiadałyśmy, pokazywałyśmy. Teraz ja czytam, a ona słucha. Uwielbia książeczki i dla niej to najlepsza forma rozrywki. Czasem wręcz nas maltretuje tym czytaniem, bo nie chce odpuścić
nic tylko się cieszyć ![]()
Czym szybciej tym lepiej z tego co wiem ja czytałam już będąc w ciąży a od najmłodszych dni bajki czytałam albo opowiadałam wierszyki ![]()
Superrrrr
Można zacząć czytać jak Nasz maluszek jest jeszcze w brzuchu nie ma znaczenia nawet co czytamy ważne aby oswoił się z naszym głosem tak naprawdę możemy czytać nawet gazety na głos jak ktoś lubi. Zaraz po urodzeniu dziecka będzie poznawać nasz głos a także dzięki temu się będzie uspokajać
Tak jak większość tutaj pisze nie ma okreslonego terminu kiedy najlepiej zaczac. Mysle ze to kazdego indywidualna sprawa. U nas maz zaczal czytac dobranocke juz pierwszego dnia jak bylismy w domu i nasz maluszek teraz cjetnie jej słucha ![]()
To raczej kwestia indywidualna, tak samo jak nauka czytania.
Czytać można i od urodzenia jak chce chce. Dziecko lubi słuchać naszego głosu
Też mam takie zdanie że można już od urodzenia, tylko trzeba znaleźć czas i chęci
Beata dokładnie tak czas i chęci są najważniejsze
U nas trochę tego brakuje, ale muszę się zebrać i zacząć czytać jej książeczki.
czytanie wieczorne to baedzo dobry nawyk my obecnie mamy taki rytual ze corka u siebie syn u siebie a ja na dywanie czytam ksiazki a oni zasypiaja co prawda zanim zasna ja strace glos na szczescie rano go odzyskuje
synowi teraz czyta mąż przed spaniem wczesnuej na zmianę . Circe czasem coś czytam/ opowiadam w dzień natomist wieczornej by to rozbudzalo musi być cisza i biały szum . ma 9 miesięcy , myśle zejesXze przyjdzie czas
9 miesięcy to za wcześnie ?
Dla niej tak bo jak ja cokolwiek mówię przy zasypianiu to rozbudza się i nie chce spać . pamietam ze syn misl identycznie i bajki na dobranoc zaczęliśmy czytac dopiero koło 1.5 roku
Niektóre dzieci zabierają książki. Nie są na tyle zainteresowane czytaniem. Wola same przeglądać
beata czytac można niekoniecznie na sen,mozna czytac podczas zabawy.
Jam dziecko jest zainteresowane i nie zabiera książeczkę owszem można
Może masz rację żeby czytać przy zabawie
| Każdy z nas ma trochę inne podejście do nauki czytania przez nasze dziecko. Ważne jest przede wszystkim nasze wsparcie w tym trudnym procesie, a także przygotowywanie odpowiedniego nastawienia. Badania pokazują jedno, im wcześniej zaczniemy dziecku czytać tym lepiej dla jego rozwoju. Oczywiście mam na myśli wiek w jakim już zaczyna powoli rozumieć otaczający go świat. Najlepiej jest zacząć od czytania bajek na dobranoc bo to zawsze działa. W późniejszym wieku zanim wyślemy je do szkoły warto jest ćwiczyć w domowym zaciszu. O tym jak nauczyć dziecko czytać możemy dowiedzieć się więcej z tego artykułu - https://czytamsobie.pl/jak-nauczyc-dziecko-czytac Przydatne będą także pomoce naukowe takie jak książki do nauki czytania. |
Widziałam że są nawet książeczki dla niemowlaków takich 6 miesięcznych.