Kiedy rozpoczyna sie ząbkowanie?

Hej :-)kiedy rozpoczyna sie zabkowanie? I jak dlugo wychodzi pierwszy zabek? Czy to mozliwe zeby u dziecka 3miesiecznego wychodzil zabek? Prosze opiszcie jak to bylo u Was

U nas w 4 miesiącu czyli zaczęło się pod koniec 3 pojawiły się dolne jedyneczki. Troszkę było marudzenia i ja wiedziałam, ze to ząbki ale jakiś wielkich tragedii nie było. Brzuszkowe dolegliwości troszkę (pierdy itd.).

U nas dopiero synek zaczął ząbkować w 11 miesiącu życia. Teraz ma 22 miesiące i ząbki nadal mu wychodzą.

Słyszałam że różnie to jest tymi ząbkami u dzieci i każde ząbkuje inaczej.Mojej siostrze synkowi wyszedł pierwsze dwa zabki pod koniec 6 miesiąca.Mój właśnie skoł 6 miesięcy ale ząbków nadal nie widać.Strasznie jest marudny,gorączkuje,pediatra powiedział że to gardło ale też przez ząbkowanie bo dziąsełka czerwone i spuchniete.Więc czekamy dalej:)

jasne, ze jest to mozliwe. slyszlalam, ze niektore dzieci sie rodza nawet z zabkiem. Moj synek ma co prawda 6,5 m-ca i nie ma jeszcze zadnego zabka ale mysle, ze juz u niego tez coraz blizej bo ma juz inne twardsze dziaselka bardzo sie slini i wsyztsko wklada do buzi. Ja mialam pierwsze zabki jak mialam 4m-ce, natomiast maz zaczal bardzo pozno zabkowac bo dopiero po skonczonym roku wiec mysle, ze maly moze byc tak pomiedzy :slight_smile:

mojej malutkiej wyszedl wlasnie zabek:) ale ja uwazam ,ze troszke za szybko

Mój synek skończył 6 miesięcy i teraz mu się przebił ząbek przez dziąsełko i jak narazie jest biała kreseczka,czekamy aż pojawi się cały ząbek ale to może troszkę potrwać.Każdemu dziecku podobno wychodzą inaczej.Gorączkował mi przez to 3 dni,a gdy gorączki już nie miał to właśnie ząbek się nam przebił przez dziaslo i czuje taka jakby szpileczke.

Mój synek ma 10 miesięcy i ani jednego ząbka. Narazie nie widzę, aby coś miało się zmienić na dniach. Synek ostatnio radosny jest jak skowronek:) choć nie powiem całe piąstki wkłada do buźki i trochę się ślini - ale to już robi od dłuższego czasu.
Narazie się nie martwie gdyż córce też dość późno wyszedł pierwszy ząbek.
.

Ojej zamiast 10 miałam napisać 9 miesięcy:)

dzieci mogą zaczynac ząbkowanie od 11 tygodnia życia nawet, u kazdego indywidualnie…

polecam schłodzone gryzaczki…
żel z rumiankiem Camilia- homeopatyczny

U nas ząbkowanie synka zaczęło się dość wcześnie, bo na koniec trzeciego miesiąca, a gdy skończył cztery miesiące miał już silne i górne jedynki. W tym czasie trochę marudził, bardzo się ślinił. Gorączki nie i leków w związku z tym nie dostawał. Na opuchnięte dziąsła pomagały chłodzone gryzaki i zimna świeża obrana marchewka.
Myślę, że u was to też już może być ząbkowanie.

Książkowo, przeciętnie - gdy dziecko ma skończone 6 miesięcy. Ale każde dziecko inaczej. Starsza córka miała skończone 6 miesięcy gdy miała pierwsze ząbka, a średnia - 10 miesięcy. Podobno są dzieciaki co ząbkują już w wieku 3-4miesięcy.

Starsza przechodziła ząbkowanie bezboleśnie, no czasem katarek, ślinienie się. Natomiast średnia - marudziła, czasem gorączkowała. Przy 4kach to nawet do 39. U najmłodszej czekamy jeszcze ząbki - za 1,5 tygodnia kończy 6 miesięcy.

U nas zaczelo sie ok 5mc a zabek wyszedl ok 6mc.

U nas ząbki wyszły jak córka miała skończone 5 miesięcy. Dwie dolne jedynki w odstępie kilku dni.
Są przypadki, że ząbek wychodzi np. w 2 miesiącu. Słyszałam o przypadkach, że noworodek rodził się już z ząbkiem :slight_smile:
Sprawa bardzo indywidualna.

Gdy moja córka miała 1ms wieku korygowanego (a 3dojrzałego) to podejrzewałam ją o ząbkowanie…lecz przez kolejny miesiąc nic się nie pojawiło. Nadmiernie się ślini, wkłada wszystko sobie do buzi, czuję znaczną ulgę gdy szczotkuję jej dziąsełka, lecz ząbków jak nie było tak nie ma.

Tak może pojawić się ząbek w 3.m.ż :wink: A taka ciekawostka, położna opowiadała że dziecko jej sie urodziło z 2 zębami… heh, ciekawe czy prawdę mówiła :PP Czemu by miała kłamać:D Mówiła, że pierwszy raz w życiu takie coś widziała:)

tak to mozliwe. moj synek akurat zaczal zabkowac tuz przed ukonczeniem 7m-ca i zabek jest w drodze bo to dopiero dobry tydzien :slight_smile:

oczywiście że to możliwe, u mojej córci pierwszy ząbek pojawił się na dzień przed ukończeniem 4 miesiąca. Przez cały 3 miesiąc się śliniła, aż w końcu pojawił się ząbeczek :slight_smile:

4.–6. miesiąc – dolne jedynki
7. miesiąc – górne jedynki
8.–12. miesiąc – dolne i górne dwójki
12.–16. miesiąc – dolne pierwsze trzonowe i górne pierwsze trzonowe
15.–24. miesiąc – dolne i górne kły
21.–31. miesiąc – dolne i górne drugie trzonowe
Ogólna zasada jest taka, że ząbki dolne pojawiają się nieco wcześniej niż odpowiadające im zęby górne. Są jednak maluszki, u których najpierw wyrżnęły się zęby górne. Większość dzieci kończy ząbkować przed 31. miesiącem życia – ma wtedy 20 zębów mlecznych (czyli o 12 mniej, niż będzie mieć zębów stałych). Nie ma wśród nich zębów przedtrzonowych, są jedynie po dwa zęby trzonowe z każdej strony.

ja co prawda czytalam poradnik, w ktorym napisane bylo, ze zeby mleczne wychodza miedzy 6-30 miesiacem zycia ale wiadomo zawsze kazde dziecko moze zabkowac troche wczesniej czy pozniej bo kazdy przypadek jest inny :slight_smile: