Syna urodziłam w 41 tygodniu, czop odszedł mi bodajże na kilka dni przed porodem. Nie miałam bóli brzucha ani ucisku, po prostu byłam niespokojna i zaczęły się skurcze.
Córa wyskoczyła niespodziewanie nagle w 35tygodniu. Nie było również żadnych bóli ani skurczu, po prostu leżąc w łóżku usłyszałam" pyk" i poczułam jak lecą mi wody.
Dziewczyny, czuje jakby to miało niedługo nadejść ale nadal nic. W sobotę odszedł mi czop, od wczoraj nie mam zupełnie siły i od wczoraj pobolewa mnie brzuch na dole( tak jakby dziecko naciskało mi na dole). Pocę się okropnie. Jestem w 38tc. Jak było u Was ?
Moze warto udać sie na KTG? ja w sumie w pierwszej ciazy pojechałam jak myslalam ze mam upławy a to wody sie delikatnie saczyły ;D
przy drugim porodzie to pojechałam z ciśnieniem, to już zostałam na patologi ale ból podbrzusza to coś czuje że to tuż tuż, zawsze możesz jechac do szpitala gdy coś cie niepokoi
U każdego jest to kwestia indywidualna u jednej od odejścia czopu wydarzy się to w przeciągu kilku godzin u innej po kilku dniach mi czop odszedł już na sali przed porodem natomiast wcześniej odeszły w nocy wody więc miałam konkretny sygnał do tego aby jechać na szpital w międzyczasie byłam w stałym kontakcie z moim ginekologiem co kilka dni Zgłaszam się na KTG do położnej Która właśnie z moim ginekologiem pracowała Dodatkowo również w kontakcie byłam z drugą położną która była moją położną środowiskową i odwiedzała mnie po porodzie także po prostu u mnie wyglądało to tak że jeżeli pojawił się jakiś objaw jakiś syndrom który wskazywał na to że coś się zaczyna automatycznie w kontaktowałam się z któras z tych osób i wiedziałam co w danej sytuacji robić Czy to już jest czas czy być może jeszcze poczekać i czekać na jakiś kolejny przebieg sytuacji Myślę że jeżeli odszedł ci już czop i tak jak piszesz powoli zaczynają się różnego rodzaju bóle taki ogólny stan zmęczenia to najprawdopodobniej w najbliższym czasie się zacznie natomiast to nie ma reguły może być tak że do ciągniesz i do tego 40 tygodnia Najlepiej by było jakbyś właśnie była w stałym kontakcie Czy to ze swoim lekarzem czy to z położną którzy na bieżąco będą kontrolować twój indywidualnie przypadek tak aby czegoś nie przeoczyć i nie udać się do szpitala za późno i też w odwrotną stronę na darmo nie jechać za wcześnie
Jutro mam wizytę u lekarza, a przed wizytą muszę zrobić ktg więc zobaczymy co nam wyjdzie. Chodź już wczoraj myślałam że może urodzę. Jest tak gorąco że chciałabym mieć już to za sobą �
Mama Zosi to może akurat jutro na KTG coś się okaże i lekarz wydać jakieś konkretniejsze instrukcje mniej więcej gadać kiedy to może się rozpocząć A może akurat miło los cie zaskoczy i nie zdążysz doczekać do jutrzejszej wizyty natomiast jak piszesz Jest to 38 tydzień Wiem że na pewno masz już serdecznie dość jeszcze na tych upałach i końcówka ciąży ale bądź cierpliwa wszystko w swoim czasie każdy dodatkowy dzień w brzuchu mamy to dla dziecka cenny czas warto pod nadzorem lekarza jeszcze chociaż parę dni to dzieciątko tam w brzuchu potrzymać mimo tego że jest ci ciężko ja sama urodziłam na początku 38 tygodnia i ewidentnie było widać że temu mojemu maluchowi jeszcze tych kilku dni w brzuszku brakuje i na pewno bym mu nie zaszkodziło gdyby tam jeszcze pozostał natomiast los tak chciał że urodził się troszkę wcześniej wiadomo jest cały i zdrowy Ale jak już tyle wytrzymałaś to jeszcze wytrzymasz wszystko rozstrzygnie się w swoim czasie życzę ci powodzenia i wymiary jeżeli da się tak powiedzieć łagodnego porodu
Mi zostały jeszcze 4 tygodnie ciąży i mam już dość tych upałów, ale chciała bym mimo wszystko żeby dzidziuś był w brzuszku jak najdłużej. Też się okropnie pocę, siedzę i czuje że pot po mnie płynie. Ostatnio jak byłam na wizycie u lekarza, umawiałam się na następną wizytę i lekarz mnie zapisał na 18 lipca i dodał o ile wcześniej nie urodzę i trochę mnie to przeraziło że to już może być.
Położna środowiskowa do której się zapisałam robi spotkania na temat porodu, opowiadała jak to może się zacząć.
Mamazosi mi odszedł czop i tak tydzień sobie latałam i nic. Akcji jak nie było tak nie było. Jasne skurcze były od tego czasu,ale i tak skończyło się indukcją porodu,ale ja już miałam termin ustalony ze względu na cukrzycę ciążową. Też czułam takie uciski dziecka w dół,ale coś Ty siedział ile mógł ten mój chłopak. Robiłam trzy spacery dziennie,lazilam po schodach i nic . Koleżanka tak chodziła 2 tygodnie jak czop wypadł
Ja obie ciąże miałam zakończone po terminie. Jedna 7 druga 9 dni po.
Czop mi nie odszedł w żadnej, chyba że się to stało a nawet nie wiedziałam w każdym razie nie mam pojęcia jak to wygląda i czy to czuć, bo nic takiego u siebie nie zauważyłam.
Wody też mi nie odeszły, dopiero w trakcie porodów.
Ja sobie wywolywalam koktajlem położnej w obu przypadkach. I u mnie ból był nagły i nie do wytrzymania. No typowo jak na biegunkę bo zresztą tak te środki działają, no i potem już regularne częste skurcze.
Ja tam nie wiem, co to znaczy, że czop odchodzi, bo miałam wywołany poród. Urodziłam dokładnie w 39+0 tc i na pewno do tego czasu nie odszedł mi na czop. Brzuch chyba miałam jeszcze wysoko i wydaje mi się się, że gdyby nie konieczność wywołania porodu, to jeszcze bym w ciąży pochodziła. Ale w sumie nigdy nic mu nie wiadomo, bo to się potrafi szybko zmienić. Jak leżałam z szpitalu z balonikiem, to koleżance obok, której nie wróżono, że zaraz urodzi, odeszły nagle do wody i od razu poszła na porodówkę. Pamiętam, że była w ogromnym szoku i musieliśmy za nią dzwonić po położną, bo ona nie mogła uwierzyć, że to naprawdę jej odeszły wody i rodzi :)
Ja jestem po pierwszej cesarce więc położna powiedziała że jak urodzę sama to urodzę. Ale jak nie zacznie się w terminie to będę miała znów CC bo nikt mi nie wywoła porodu jak już miałam cesarkę. Więc czekamy zaraz będzie tydzień jak ten czop mi odszedł brzuch może właśnie mnie boli bo miałam pierwsze CC i może ta blizna mnie pobolewa. Ale też mam wrażenie że jak mały się rusza to często sprawia mi to lekki ból
Wiem że każdy dzień w moim brzuszku jest ważny dla dziecka, ale boje się że znów będę miała CC więc wolałabym żeby się to zaczęło już wcześniej żebym nie musiała mieć CC. Źle wspominam czas po cc i wolałabym tego jednak uniknąć
Trzymam za Ciebie kciuki kochana że będzie po Twojej myśli, ale nie traktuj też CC jako czegoś złego. Najważniejsze jest zdrowie dziecka i Twoje. Ja myślę że Twoje objawy już raczej wskazują że jesteś bliżej niż dalej porodu więc się trzymaj zdrowo;)
Byłam u lekarza, z małym wszystko dobrze jest bardzo nisko, ale szyjka jak była taka jest nie skraca się.. w poniedziałek mam iść znów na kontrolę na oddział i znów ktg. Mój lekarz to chciałby żebym jednak CC zrobiła, ale mówię mu że chce spróbować, a on że zobaczymy :( chciałabym żeby się zaczęło i wszystko było za mną bo już mi ciężko.. te pogody okropne do tego
Z CC doskonale cię rozumiem bo też bardzo bym nie chciała cesarki. 38tc to jeszcze kilka dni zostało, może zacznie coś się dziać na dniach. Trzymam kciuki!
U mnie 36tc więc chciała bym żeby maleństwo jeszcze troszkę posiedziało w brzuchu chociaż też jest mi ciężko już się nawet przekręcić na łóżku, a nawet leżąc się czasem pocę.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.