Kiedy przestać karmić butelką?

Przy karmieniu nocnym z butelki wzrasta ryzyko próchnicy butelkowej, więc tak jak Aneczka pisze trzeba uważać, żeby dziecko nie zasnęło z butelką w buzi. 

A kiedy najlepiej oduczyć butelki? Chyba wtedy kiedy zamierzamy przestać dokarmiać w nocy. Ewentualnie podawać pokarm w kubeczku o ile dziecko w nocy będzie chciało pic mm z kubka... myślę, że to indywidualna sprawa dla każdego dziecka. 

Jak może zasnąć z butelka, no chyba mama powinna tego pilnować moim zdaniem 

Ogólnie po każdym karmieniu wzrasta ryzyko próchnicy, szczególnie po karmieniu nocnym, nawet piersią. Należy ząbki maluchowi wymiziać wodą przegotowaną na gaziku. Od samego początku wpajała mi to moja dentystka.

Dziecko samo powinno zrezygnować u nas nocne już ograniczyliśmy zostały dwa przed snem i drzemką i może zjeść kaszkę i tak mleko musi być - jak potrzebuje czemu odmawiać. Można zmniejszać porcje stopniowo, dawce wodę do popicia. Lub próbować usypiać bez u nas też się udaje tyle, że młody ma 1,8 miesięcy

Ant agata z ciekawości i co robiłaś tak jak kazała dentystka ? 

Ja jakbym tak zrobiła po nocnym karmieniu miałabym rozbudzone dziecko, które by szalało kolejną godzinę 

Hehehe Mazia racja ja to wystarczyło ze pieluchy w nocy zmieniłam to już mialam dziecko rozbudzone ;) a co dopiero dziasla czyścić;) 

Hehe mojej się ledwo co pieluche zmieni bo się już na bok układa przy zmianie pampersa 

Monia nie wiem jak może zasnąć z butelką ale widać może skoro przed tym przestrzegają :D może wtedy jak samo juz sobie zjada i ja trzyma. 

Mazia masz racje. Ja nie przemywalam w nocy ani nawet pampka nie zmienialam jak nie byl mocno nabity bo zaraz syn robil larmo na cały dom. Teraz drugi syn spokojniejszy ale z karmieniem nocnym mam problemy bo mało w nocy je i na siłę.mu musze dawać czasem. Wtedy sprawdzam pieluche i jak pelna to zmieniam. On się rozbudzi i mogę karmić a przynajmniej tak nie.krzyczy jak brat :p

Może tutaj chodzi o starsze dzieci które same sobie trzymają butelkę i piją na noc mleczko bądź kaszkę 

Ja tez6nie. Przemywałam dziąseł po mocnym jedzeniu. Niestety nie da się ustrzec przed wszytakim. To tak samo jak. My dorośli mieli byśmy myć żeby po. Kazdym posiłku 

Dziecku w nocy nie prxemyjesz możesz próbować ake zaraz idzie spać. Moja się na bok obraca i odlot