Każdy radzi aby zmienic Butelke na Kubek niekapek przed ukonczeniem 1 roku życia
Mój synek ma 2,5 roku i pije mleko tylko z butli. Piersią karmiłam do 10 miesiąca i potem długo uczyłam małego pić z butli i niekapka mleko. Nie chciał pić ani z niekapka ani z butli przez około miesiąc, wówczas podawałam mu kaszki na mleku, żeby jakoś to mleko przemycić. Jak wreszcie nauczył się pić mleczko to tylko z butli, inaczej mleka za chinki ludowe nie chce pić. Normalnie herbatkę czy soczki pije z kubka Lovi czy ze zwykłego kubeczka tak mleko to dla niego rytuał i pije tylko z butli.
moj synek ma 9 miesiecy i kubek niekapek gryzie… ustnik w sensie. nie dociera do niego ze to sie pije traktuje go jak gryzak
Kaajkaa spróbuj innego ustnika może ten który masz za bardzo małemu przypomina gryzak. A próbowałaś kubeczka 360 stopni?
Ja właśnie słyszałam, że jak dziecko ma ok. roczku należy powoli odzwyczajać od butelki, bo jest to niezdrowe dla zgryzu…
Tak jak Samantka pisze .
Podobno od piersi i od butelki ciezko po 1roku odzwyczaic , ale to nie mowione oczywiscie , bo nikiedy dziecko samoo pluje butelka , pluje piersią juz po skonczeniu 6 , 7 …msc mój Kacper jak skonczyl 7 msc odstawil piers na rzecz wygodnej butelki … teraz moim celem jest przestawic go do roku na niekapek
teori jest pełno i to do jakiej wy sie dopasujecie CZAS POKAŻE
mamuska - próbowałam i tez nic. tez gryzie i nie chce ssac/pic
Kaajka Kacper ma podobnie , juz smarowałam soczkiem , pokazywalam ze sie z tego pije i nic . Bawi się
Za to ze słomki dosc fajnie mu idzie
Dosatl kiedys danonka pitnego , stwierdziłam ze dam mu na sprobowania , wlozylam slomke zamoczylam w danonku powiedziałam piiciu i zaczał ssac
Nie wiem wlasnie dlaczego to potrafi a z kubka nic sobie nie robi
Moj dopiero po roku chcial pic z niekapja, wczesniej nie i juz, wiec moze jeszcze za maly? Roznie dzieci sie rozwijaja, nie pasuje mu kubek i juz ;p
Ja uważam że gdy dziecko ma koło 1,5 - 2 latka powinno się stopniowo coś robić w tym kierunku , pierw zaproponowałabym kubek 360 stopni ( uważał że to korzystniejsze rozwiązanie niż kubek niekapek ) a potem gdy dziecko już opanuje tą umiejętność spróbowała bym podawać mu picie z normalnego kubeczka.
Dziewczyny moze macie jakis sprawdzone sposoby na odzwyczajenie picia z butelki a nauczenie sie picia z niekapka.
Moja corka ma 14 miesiecy, z butelki ze smoczkiem pije bardzo duzo i chetnie a jak dam jej z niekapka (obojetnie jakiego) to wypije (potrafi to zrobic) ale zrobi dwa lyki i koniec, widac ze sie to jej nie podoba i nie chce tak pic.
macie jakies rady
czy poprostu mam zrobic tak, ze wyrzucic burtle ze smoczkiem i nie przejmowac sie ze corka nie chce pic z niekapaka?
moja córa (11 miesięcy) też pije mm tylko z butli. Inaczej nie da rady. Po kaszkach na gęsto ma odruch wymiotny (bez względu czy są na łyżeczce czy w butli). A umie pić z niekapka, przez słomkę, z kubka 360st ale nie mleko! No masakra Chyba tego nie przeskoczę bo już tyle prób za nami, że nie mam siły.
gwiazdka a próbowałaś wybrać sie z dzieckiem do sklepu z takimi kubeczkami ?
moje dziecko uwielbia wszelkie nowości kubki kubeczki i w momentach krytycznych kiedy nie chce pić, głównie podczas przeziębień czy chorób, czesto wyciągam stare kubki z szafki które są dla niej nowością.
Nie odstawiałabym butelki całkowicie na rzecz niekapka, niech mleczko sobie pije z butli kiedy tymczasem soczki czy herbatki z kubeczków, moze jakiś wyjatkowo się upodoba córci wówczas wytłumaczyć że te są tylko do herbatek.
Grunt to zeby dziecko samo sobie wybrało jaki mu się podoba
My pożegnaliśmy butelkę dwa miesiące temu. A tak z okazji, że na półtora roczku już mieliśmy pić z kubeczka. Było ciężko. Przez dwa dni odstawiałam butelkę stopniowo, zamieniając na niekapek, aż trzeciego dnia Fi sam wyrzucił ją do kosza. Nie powiem, bo przez dwa dni jeszcze marudził i popłakiwał za swoją ,butel’', ale pi tym czasie było ok. Nawet już w nocy nie wstaje pić i wreszcie jest wypoczęty, a ja nie martwię się o jego zgryz.
Starsza córka miała stały rytuał picia grysiku z butelki rano przed wstaniem i wieczorem przed zaśnięciem. Tak zaczynała i kończyła każdy dzień. Mimo, ze miała już skończone 4 lata i chodziła do przedszkola każdą próbę odstawienia butelki traktowała jako zamach na swoją niezależność. I od razu mówię, że nie miała ani żadnej próchnicy butelkowej ani krzywych zębów!. Taki stan rzeczy, mimo, że już w wieku kilku miesięcy umiała pić z kubka trwał do momentu kiedy urodziła się siostra. I wtedy momentalnie córka “wydoroślała”. Powiedział mi, że jest już duża i że już nie będzie pić grysiku z butelki. Po prostu przyszedł właściwy czas.
A ja przyznam się, że piłam grysik chodząc już do zerówki i również nie mam żadnej wady zgryzu!
a może przełóż smoczek do niekapka i tak oswoi się Twoje dziecko z nowym naczyniem i może łatwiej będzie później zmienić na ustnik zwykły, który jest przy niekapkach.
mamy 16 msc i cel nie został osiagniety …nadal wieczorem i w dzien ( czasami ) pije z butelki …
Dzis spróbuje podac mu z niekapka mleko wieczorem i zobaczymy czy się zorientuje i zaprotestuje
U nas było to tak ze butelkę odstawialiśmy systematycznie najpierw w południe potem rano na rzecz miseczek wieczorne karmienie zostawiliśmy na sam koniec, mała sie przyzwyczaiła że po kąpieli była zawsze butla potem próbowałam ja przestawić ze najpierw butla potem kąpiel, teraz kiedy ma prawie 2i pół roku pije kasze z kubka z rurki takie zwykłe z marketu kupuje 100 sztuk i starcza na długo;) zwłaszcza ze tak pije tylko wieczorną kaszkę.
U nas butla jest dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Ale tez juz chce ja odstawiac, najpierw wieczorna, bo latwiej dac kaszke lyzeczka, a rano to samo mleko pije. Mam nadzieje, ze do jesieni sie uda pozegnac butelki
My odkąd Mikołajek skończył pół roku zmienialiśmy zwykły smoczek na niekapek. teraz skończył 13 miesięcy i je tylko z niekapka lub łyżeczką. jedna mój synek to niejadek i nie chce za bardzo jeść zupek i mało je mleka je 3 razy po 120 ml mleka z kleikiem jeden raz kaszkę łyżeczką i czasami coś skubnie jakiejś zupki