Starsza miała książkowo 6 miesięcy, a młodsza pierwszy ząbek miała jak skończyła 10 miesięcy
Synek miał 3 miesiące jak pojawiły się białe plamki. Nie obyło się bez marudzenia i gorączki.
Jeśli dziecko przechodzi ząbkowanie gdy jest starsze to teoretycznie powinno być z tym mniej problemów.
U nas mamy bliźnięta i u córeczki właśnie wychodzi pierwsza jedyneczka a u synka jeszcze nic tego nie zapowiada. Bliźnięta sa wcześniakami urodziły się w 34 tyg ciązy
Margi witam Cię serdecznie na forum … mamo bliźniaków !!! ja też jestem mamą bliźniaków urodzonych w 35 tyg. mają teraz 11 miesięcy córa ma 2 dolne jedynki a synek jeszcze nic… jak masz czas zapraszam Cię na ogólny
Nasza mała skończyła 7 miesięcy i dopiero od tygodnia mamy ząbka jednego na dole a już idzie drugi obok:) wyrzynanie się ząbków to nie wyścigi.mój syn na 4 mniesiące miał aż 4 zęby! i to był duży kłopot bo przez 1 rokiem byliśmy już stałymi pacjentami stomatologa bo ząbki trzeba było lapisować , potem okazało się że miały zbyt słabe szkliwo. na szczęście starszy już ,zmienił zęby na drugie:)
U nas prawie 9 mesiecy i zebow brak nadal, nawet nic sie nie zapowiada:P
Mój mały ma pół roku i ani jednego ząbka. Wszyscy mówią że to lepiej. Potem będą mocniejsze: )
D.Sypianska niekoniecznie lepiej - im starsze dziecko tym gorzej znosi okres ząbkowania.
Małe dziecko nie jest jeszcze tak świadome bólu (receptory nerwowe dopiero się rozwijają), więc lepiej i łagodniej przechodzi ząbkowanie.
Kusia, a według mnie jest odwrotnie.
Mój syn zaczął ząbkować w 11 miesiącu i jak do tej pory nigdy u niego nie pojawiła się gorączka.
Beata nie chodziło mi akurat o gorączkę a o ogólne rozdrażnienie dziecka (niespanie po nocach, płaczliwość, etc). Większość dzieci, które znam a które zaczęły ząbkować dość późno znoszą ten okres gorzej niż moje córki, które zaczęły wcześnie.
Dużo jednak zależy od indywidualnych cech, więc tak jak i w każdej innej dziedzinie życia, nie można generalizować.
No wlasnie wydaje mi sie ze tak naprawde reguly nie ma, kazdy ma inny prog bolu, dzieci tez roznie znosza zabkowanie. MOja stasza corka zabkowala pozno, a jakos zle tego nie znosila, jak druga to dopiero zobaczymy:)
Moja córka też miała 3.5 miesiąca jak zęby wychodziły lekarz powiedział mi że jak te tak szybko są to stałe też szybko przyjdą mleczaki szybko wypadną i przyjdą stałe zęby
Według mnie to po prostu zależy od dziecka. Każde dziecko inaczej to zniesie niezależnie od wieku.
Mój synek zaczął ząbkować późno i ja nawet nie wiedziałam kiedy pojawiły się pierwsze ząbki bo nie było oznak.
Każdemu ząbki wychodzą inaczej.Tak też słyszałam ze im szybciej ząbki wyjdą tym są słabsze.Też się zastanawiam kiedy mogą wyjść pierwsze ząbki,mój synek skończył 4 miesiące i strasznie się ślini i wszystko wkłada do buzi i mnie już je.I nie wiem czy to może być przez ząbki i czy nie za wcześnie?
Jak już wcześniej pisałam synek jak miał 3 miesiące to pojawiły się dwie białe plamki. Bardzo wtedy był marudny, zaczął się slinić, rano popłakiwał i nie obyło się bez gorączki. Teraz ma pół roku i dziąsła ma napuchnięte, ale oprócz tego żadnych innych oznak wskazujących, ze to już najwyższa pora na ząbki. Mój synek ma takie okresy, ze przez dwa tygodnie super wszystko je a kolejny tydzień już połowę tego co jadł. I po tych kilku dniach znów ma apetyt i zwiększam mu ilość porcji mleka. Nie jest to związane z ząbkowaniem tylko z rozwojem. Agusia8 polecam gryzaki. Idealne są te z funkcją schłodzenia. Synek pewnie dobrze będzie już je chwytał.
Agrafka dziękuje za informacje i rade,spróbuje tak jak piszesz i będę synkowi dawała gryzaki bo już ładnie chwyta może to coś pomoże Każde dziecko inaczej przechodzi ząbkowanie i chyba wszystko zależy od organizmu.
A u nas dzisiaj pojawił się pierwszy ząbek… synek slinił się, wkładał gumowe kaczki do buzi i teraz wiem dlaczego. Ogólnie to jest bardzo spokojny, nie płacze… tylko oczka zaczęły mu trochę ropieć i ze dwa razy złapał się za uszy, ale obserwuje go i więcej tego nie zrobił. Ale się cieszę.
Zadam pytanie przy kilku wątkach Czy wasze Maleństwa żuły język? Zauważyłam dwa dni temu, że żuje język. Zgłupiałam
marza tak to normalne jest u dzieci.Mój synek żuł język tak po 5 miesiącu i przez jakiś czas.Jak to zobaczyłam to też zgłupiałam.zgłupiałam na początku myślałam że może przez przypadek coś wziął i żuje bardzo się wtedy wystraszyłam ale jak już zobaczyłam że w buzi nie ma nic,to zgłupiałam.Śmiesznie to wyglądało :)))