Kiedy powinny wyjść pierwsze ząbki?

Nie wszystkie dzieci są książkowe. Wiele dzieci ma pierwszy ząbek dopiero w okresie roczku.

do pierwszego roku powinny wyjść pierwsze ząbki jak napisała pani dr, co ważne aby chodzić na bilanse i szczepienia na których się zawsze rodzic dowie od lekarza pediatry czy też rodzinnego czy wszystko jest w normie czy jednak dziecko powinno być skonsultowane ze specjalistą.

Beatko przeciesz napisałam ze książkowo tak jest,ale ze NIE wszystkie maja książkowo .

Ewcia ja nie napisałam tego do ciebie. Gdyby mój komentarz był skierowany w twoją stronę to na pewno twoje imię by się w nim znalazło.

Dobrze nic się nie stało,myślałam ze do mnie bo pod moim komentarzem,a nie ma potrzeby żeby powtarzać , ale Twoje rady są bardzo pomocne.

Dobrze, że wszystko się wyjaśniło. :slight_smile:

U nas zaraz 7 miesiecy i nie ma zabkow i nie widac nic zeby szly;)

No właśnie tak to juz jest nie wiadomo kiedy wyjdą, czasem dzieci są marudne ,niech a jeść itd nie wiadomo przez co czy to zmęczenie, czy to przez pogodę nie ma apetytu, czy to zabki, min synek ms 7,5mc i ma juz 2na dole a miesiąc albo nawet wcześniej doktorka mówiła że firmę się pchaja a jeszcze ich nie ma,;-)a potrafi być marudny i je mu co ok 5godz po 60 max 120ml i tak już ok 3dni

Ewcia jeszcze czasem tez skok rozwojowy, to juz w ogole nie wiem o co chodzi:)

no na pewno:-D gdyby takie dzieci umiały mówić, to prędzej by się wiedziało :-P:-P.

Dlatego ja lubie jak dziecko jest takie starsze, bo tak to sie tylko denerwuje czemu marudzi i czy wszystko ok…

No ja też tak mam, że jak młody płacze to ja nie wiem co mu jest. Choć teraz jest już trochę lepiej bo jak gdzieś go boli to palcem pokarze i ała powie.

No można się denerwować, mi teraz synek ciagle marudzi i tylko gonie z piciem, niechce, z mleczkiem nie chce i zastanawiam się dalej, moze to zęby itp. I zastanawiać się czy dać mu tabletkę czy nie i to takie wkurzające.

To chyba zależy od dziecka i jego predyspozycji…nasz maluch skończył dwa miesiące a od dołu widać już białe ząbki- są jeszcze delikatnie pod dziąsełkiem- ale gdy stukaliśmy łyżeczką to słychać, że “wychodzą” - takie typowe jakby uderzanie kamyczkiem. Nie chciało nam się wierzyć, że tak wcześnie mogą wychodzić ząbki…a jednak. Dodatkowo stał się marudny, ślini się, języczkiem ciągle “liże” po tych ząbkach i czasami traci apetyt. Tak więc mamy niezłą przygodę- nie dość, że kolka to jeszcze wychodzące ząbki :wink:

Ojej tak szybko by wyszly I to dwa na raz? Moj synek długo miał w dziąslach, było widać nawet 2mc przed wyjściem zabka na wierzch, no ale u każdego jest inaczej .

BeataP86 to bardzo szybko. :slight_smile:

To nprawde szybko. Takie maluszki ponoc gorzej to znosza niz starsze dzieciaki, wiec zycze wytrwalosci!

Mój syn zaczął ząbkować jak miał 10 miesięcy i jak na razie ząbkowanie przechodzi bez problemowo, nie miał gorączki, katarku.

Mój miał 6mc jak wyszedł mu pierwszy zabek i po ok 2tyg wyszedł drugi i też nic się nie działo , ale teraz ma 7,5mc i czuje ze te zabki formę jedynki niedługo wyjdą bo ciagle jest marudny i budzi mi się w nocy z płaczem i chwile się wierci zasypia i znowu tak za ok godzinę a dzisiaj zjadł tylko o 7rano mleczki potem prubowalam po 6godz ,dać mu mleczko bo zawsze jadl mi pi ok 4-5godz i nie chcial i był marudny i plakal, dałam my obiadek zblendowane warzywna z mięsem to zjadł a mleczko dopiero o 19:00 120ml i przed spaniem o 20, pul słoiczka obiadku i tyle.

A ja chcę się pochwalić, że na 4,5 miesiąca jest pierwszy ząbek :slight_smile: Wyszedł prawie bez problemów… Gorączki nie było, tylko troszkę marudzenia…