Kiedy powinnam zacząć czuć ruchy dziecka?

Sylwia jeśli ty jesteś tego pewna to na pewno były to ruchy dziecka. Niektóre mamy czują tak szybko i to nic złego.

Sylwia w końcu to Ty byłaś w ciąży, a nie inni i to Ty czułaś kiedy maluszek zaczyna się ruszać :slight_smile:

Ja poczułam ruchy tak mniej około 16 tyg i najpierw czułam takie delikatne jakby motylki w brzuch a dopiero gdzieś po 20 tyg czułam takie mocniejsze ruchy aż pod skóra widać było jak się brzuch podnosi :slight_smile: Niesamowite uczucie.

Ja poczulam ruchy ok 18tyg takie delikatne,jakby rybka w nim plywala:-)

Ja poczułam ruchy dziecka dopiero w 19 tygodniu ciąży, n ie masz się czym martwić

Beatko Asienka tak jest :slight_smile:

Sylwia, ja cię doskonale rozumiem, bo o ile w pierwszej ciąży bardzo długo nie czułam symka bo chyba dopiero kolo 21 tygodnia, o tyle bliźniaki czułam już w 12 tygodniu. Oczywiście to było tylko takie łaskotanie na początku ale też jestem pewna, że to były maluchy, bo z czasem się to zaczęło nasilać i wyraźnie było czuć dzieciaki.
Kwestia ruchów dziecka jest bardzo indywidualna i napewno w drugiej czy kolejnej ciąży gdy wiemy czego się spodziewać wyczuwa się ruchy znacznie szybciej, podobnie jest w ciąży mnogiej.

Dokładnie nie ma się czym martwić,bo każdy czuje ruchy inaczej i w różnych tygodniach.Moja znajoma dopiero zaczekać czuć ruchy w 24 tyg więc to nie ma znaczenia i naprawdę nie ma się czym martwić.

Nie ma co panikować z ruchami dziecka… na początku można to mylić z pracą naszych jelit czy żołądka…ja np. to myliłam ,bo już potem nigdy wiecej czegoś takiego nie odczułam. wyraźne pierwsze kopnięcie odczułam w 20 tygodniu. Panikowałam jak oszalała, bo koleżanki już czuły ruchy a ja nie. Jednak teraz wiem ,że to kwestia indywidualna. Jednak czytałam w jakimś poradniku,ze jesli odczuwa się totalny brak ruchu płodu do 24 tygodnia to należy to natychmiast zbadać.

Dokładnie. Tak samo jak już czujemy malucha, a nagle w tedy gdy powinien baraszkować nic się nie dzieje. I nie dajmy się w tedy zwieść lekarzowi, że panikujemy. Lepiej dmuchac na zimne!

Nie martw się :slight_smile: mi lekarz powiedział, że jestem bardzo szczupła więc mogę zacząć odczuwać ruchy dziecka szybciej niż w 20 tyg. Pod koniec 19 zaczęłam czuć wyraźne ruchy :slight_smile: każda kobieta przechodzi ciążę inaczej, nie martw się na zapas :slight_smile:

Ja przy pierwszej malej czulam ruchy chyba kolo 20 tygodnia, natomiast przy drugiej juz bardzo wczesnie bo pierwsze poczulam w 15 tygodniu. Kazda kobieta inna i u kazdej zawsze bedzie inaczej :slight_smile: Ale jak juz zacznie sie czuc te ruchy to tak inaczej :slight_smile: a jak sie czasami chwile nie rusza to taka chwila zawachania czy wszystko jest ok, ale jak wiadomo jak mamy watpliwosci to czasami warto udac sie i zapytac :slight_smile:

Jestem w 1 ciąży i pierwsze ruchy poczułam koło 18 tygodnia ciąży, narzeczony nie mógł sie doczekać kiedy i on coś poczuje przykładając dłoń do brzuszka i stało sie to w 22 tc :slight_smile:

Ja poczulam jakos w 18 - 19 tc chociaz czulam je wczesniej ale nie wiedzialam ze to sa ruchy. Bylo takie plumkanie dlikatne i nie wiedzialam ze to akurat ruchy ale jak bylo to coraz czesciej i co raz wiecej to skaplam sie ze to juz ruchy :slight_smile: cudowne uczuce

Słyszałam, że w pierwszej ciąży ruchy czuje się później, mimo to ja poczułam moją córeczkę juz w 15 tygodniu, więc nie ma reguły. Moja koleżanka poczuła młodego dopiero w 24

Nie masz sie czym martwic, ja poczulam ruchy dziecka dopiero po ok.20 tygodniu ciazy…

Ja poczułam ruchu dopiero w 22 tyg. Też się zamartwialam, ale każda kobieta ma inaczej :wink:

ja swoje pierwsze ruchy w obu ciążach poczułam w 17 tygodniu, było to coś wspaniałego, ale organizm każdej kobiety jest inny i każda kobieta może w innym czasie poczuć ruchy dziecka, jedna szybciej druga później i nie ma w tym żadnej reguły

To zależy ja np pierwsze ruchy poszukam około 20 tygodnia ciąży 

czyli mówisz ze twoja siostar czyje ruchy 20-30g płodu? sprzy ale widzisz jak to brzmi ?