Sylwia jeśli ty jesteś tego pewna to na pewno były to ruchy dziecka. Niektóre mamy czują tak szybko i to nic złego.
Sylwia w końcu to Ty byłaś w ciąży, a nie inni i to Ty czułaś kiedy maluszek zaczyna się ruszać
Ja poczułam ruchy tak mniej około 16 tyg i najpierw czułam takie delikatne jakby motylki w brzuch a dopiero gdzieś po 20 tyg czułam takie mocniejsze ruchy aż pod skóra widać było jak się brzuch podnosi Niesamowite uczucie.
Ja poczulam ruchy ok 18tyg takie delikatne,jakby rybka w nim plywala:-)
Ja poczułam ruchy dziecka dopiero w 19 tygodniu ciąży, n ie masz się czym martwić
Beatko Asienka tak jest
Sylwia, ja cię doskonale rozumiem, bo o ile w pierwszej ciąży bardzo długo nie czułam symka bo chyba dopiero kolo 21 tygodnia, o tyle bliźniaki czułam już w 12 tygodniu. Oczywiście to było tylko takie łaskotanie na początku ale też jestem pewna, że to były maluchy, bo z czasem się to zaczęło nasilać i wyraźnie było czuć dzieciaki.
Kwestia ruchów dziecka jest bardzo indywidualna i napewno w drugiej czy kolejnej ciąży gdy wiemy czego się spodziewać wyczuwa się ruchy znacznie szybciej, podobnie jest w ciąży mnogiej.
Dokładnie nie ma się czym martwić,bo każdy czuje ruchy inaczej i w różnych tygodniach.Moja znajoma dopiero zaczekać czuć ruchy w 24 tyg więc to nie ma znaczenia i naprawdę nie ma się czym martwić.
Nie ma co panikować z ruchami dziecka… na początku można to mylić z pracą naszych jelit czy żołądka…ja np. to myliłam ,bo już potem nigdy wiecej czegoś takiego nie odczułam. wyraźne pierwsze kopnięcie odczułam w 20 tygodniu. Panikowałam jak oszalała, bo koleżanki już czuły ruchy a ja nie. Jednak teraz wiem ,że to kwestia indywidualna. Jednak czytałam w jakimś poradniku,ze jesli odczuwa się totalny brak ruchu płodu do 24 tygodnia to należy to natychmiast zbadać.
Dokładnie. Tak samo jak już czujemy malucha, a nagle w tedy gdy powinien baraszkować nic się nie dzieje. I nie dajmy się w tedy zwieść lekarzowi, że panikujemy. Lepiej dmuchac na zimne!
Nie martw się mi lekarz powiedział, że jestem bardzo szczupła więc mogę zacząć odczuwać ruchy dziecka szybciej niż w 20 tyg. Pod koniec 19 zaczęłam czuć wyraźne ruchy
każda kobieta przechodzi ciążę inaczej, nie martw się na zapas
Ja przy pierwszej malej czulam ruchy chyba kolo 20 tygodnia, natomiast przy drugiej juz bardzo wczesnie bo pierwsze poczulam w 15 tygodniu. Kazda kobieta inna i u kazdej zawsze bedzie inaczej Ale jak juz zacznie sie czuc te ruchy to tak inaczej
a jak sie czasami chwile nie rusza to taka chwila zawachania czy wszystko jest ok, ale jak wiadomo jak mamy watpliwosci to czasami warto udac sie i zapytac
Jestem w 1 ciąży i pierwsze ruchy poczułam koło 18 tygodnia ciąży, narzeczony nie mógł sie doczekać kiedy i on coś poczuje przykładając dłoń do brzuszka i stało sie to w 22 tc
Ja poczulam jakos w 18 - 19 tc chociaz czulam je wczesniej ale nie wiedzialam ze to sa ruchy. Bylo takie plumkanie dlikatne i nie wiedzialam ze to akurat ruchy ale jak bylo to coraz czesciej i co raz wiecej to skaplam sie ze to juz ruchy cudowne uczuce
Słyszałam, że w pierwszej ciąży ruchy czuje się później, mimo to ja poczułam moją córeczkę juz w 15 tygodniu, więc nie ma reguły. Moja koleżanka poczuła młodego dopiero w 24
Nie masz sie czym martwic, ja poczulam ruchy dziecka dopiero po ok.20 tygodniu ciazy…
Ja poczułam ruchu dopiero w 22 tyg. Też się zamartwialam, ale każda kobieta ma inaczej
ja swoje pierwsze ruchy w obu ciążach poczułam w 17 tygodniu, było to coś wspaniałego, ale organizm każdej kobiety jest inny i każda kobieta może w innym czasie poczuć ruchy dziecka, jedna szybciej druga później i nie ma w tym żadnej reguły
To zależy ja np pierwsze ruchy poszukam około 20 tygodnia ciąży
czyli mówisz ze twoja siostar czyje ruchy 20-30g płodu? sprzy ale widzisz jak to brzmi ?