Ja tez na początku nie umiałam rozróżnić, czy to gazy czy mój mały, właśnie przez to “bulgotanie”.
Didisia- racja pierwsze ruchy czesto trudno jest odroznic i latwo mozna je pomylic np z perystaltyką jelit
No tak na początku nie czuć takich typowych ruchów tylko takie bulgotanie - ale to już to:)
Nie martw się Magdaleno pierwsze ruchy dziecka u kobiety która pierwszy raz będzie rodzić są odczuwalne ok 20 tygodnia. A u kobiety która już rodziła pierwsze ruchy dziecka są odczuwalne ok 18 tygodnia. Lekarz ginekolog się tylko upewnia.
Jeśli jesteś osobą drobnej postury to ruchy dziecka możesz odczuć już w 16 tygodniu , jeśli zaś jesteś normalnej postury bądź osobą przy kości jak to się mówi , to taka osóbka może czuć ruchy nawet dopiero w 26 tygodniu …wszystko zależy od postawy kobiety
Magdalenamsl z tą posturą też nie ma reguly. ja do chudzinek nie należę, pierwsza moja ciąża, a Tobcia odczuwałam już w 15 tc
Bo to zależy od wielu czynników. Jedna kobieta będzie czuła wtedy, a druga kiedy indziej.
Ja miałam na odwrót. jak powiedziałam lekarzowi w 15 tyg ciąży, że czuje ruchy dziecka to powiedział mi, że to nie możliwe bo to moja pierwsza ciąża, a w pierwszej czyje się ruchy dopiero ok 20-22 tygodnia. Tak więc spokojnie !! Jeśli dzidzia rozwija się prawidłowo to wszystko jest ok.
Ja już w 16 tygodniu coś czułam jakieś plumkanie na początku myślałam, że to moje jelita… Do szczupłych nie należę a ciąża pierwsza:) To indywidualna kwestia i moim zdaniem czuć wcześniej niż zdajemy sobie z tego sprawę…
K.Czerska, akurat ty czułaś wcześnie. Niektóre mamy nie będą tego czuły. Nie chodzi mi o to, że pomyślą o swoich jelitach, a nie o dziecku. Po prostu nie będą czuły nic.
No wiem dlatego napisałam, ze to sprawa indywidualna:)
Też tak słyszałam ze jak się jest drobnym to ruchy czuje się w ok 16tyg i jak to jest Twoje drugie dziecko, chociasz ja jestem drobniutka poczułam w 18ale w ok 17czulam takie bulgotanie,to pewnie były ruchy:-P a puzniej to jakby rybka plywala:-P. A siostra też jest drobna a ruchy czuła już w 16tyg ale już takie mocniejsze:-Ptakze każdy ma inaczej:-P
posłuchaj nic się nie martw. Ja córę czułam już zaledwie w 4 miesiącu, kładłam się na płasko to mój brzuch jak łożko wodne, to w tą to w tą. Z synkiem za to czułam dopiero koło 25 tygodnia i byłam przerażona. Lekarza co badanie pytałam czy to normalne, że córę już dawno czułam. Dodam że moja waga niewiele się różniła
Ja pierwsze ruchy poczułam w 17 tyg,a niektórzy już nawet czują w 15.Ale po 20 tyg już czułam takie silniejsze ruchy że było widać jak brzuch się podnosi tak synek się ruszał
Spokojnie, każdy odczuwa ruchy dziecka w innym czasie. Uzależnione jest to od wielu rzeczy. Ja np. dosyć późno zaczęłam odczuwac ruchy, bo ok. 20 tygodnia… wszystko jest wporządku, przede wszystkim powodem jest fakt, że łożysko mam ułożone na przedniej ścianie brzucha. Nie martw się, w odpowiednim momencie i TY poczujesz ruchy dzidziusia.
Te pierwsze ruchy dziecka są jakby inne od tego co oczekujemy i o czym się na czytamy i nasluchamy. U mnie 1 ruchy to coś w porównaniu do kręcenia w brzuchu jak na @ lub poranna toaletę jakoś koło 15tc natomiast ten konkret o którym się nasluchalam nastąpił 15 później jakoś kolo 23 tyg ciąży. Jeden co jest pewne to to że każda ciąża jest inna…pozdrawiam
Witam , nie ma powodów do zmartweń , moja Pani ginekolog powiedziała , że ruchy dziecka czuje się w 20 tygodniu ciąży , ja też nie mogłam się doczekać , lecz ginekolog mnie uspokoił , bo to moja pierwsza ciąża i przy kolejnej ruchy dziecka mogą wystąpić wcześniej niz w pierwszej ciąży.Napewno wszystko jest okej nie martw się
Każda kobieta jest inna,jedna czuje ruchy malenstwa szybciej,a druga później.
Ja poczułam ruchy córki dokładnie w 20 tygodniu.
Nie martw się i bądź spokojna
Każda mam czuje inaczej ruchy, bo to teża leży ile waży, jakiej jest budowy, czy ciąża jest bliźniacza itp.
Ja ruchy zaczelam odczuwać szybko bo na poczatku 15 tyg ciąży i kto się mnie pytał kiedy mała zaczeła się ruszać to jak tylko mu pow to stwierdzał ze nie możliwe bo za wcześnie bo to bo tamto ale kto jak kto ale my mamy wiemy co czujemy