Jestem w 36tyg. ciąży pokarm pokapywał mi w bardzo małych ilościach od jakiś dwóch miesięcy ale dziś jest go znacznie więcej.
Kiedy pojawia się pokarm w ciąży ? Czy to, że dziś jest go u mnie więcej świadczy o tym że dziecko szykuje się do wyjścia ?
Jeśli był taki wątek proszę o link. Nic nie mogę tu znaleźć niestety
Może to co napiszę wyda się komuś dziwne, głupie itd ale kiedy ja byłam w ciąży o tym że moje piersi zaczynają produkować siarę, mleko zorientowałam się po tym jak moja suczka zaczęła obwąchiwać moje piersi ( nigdy wcześniej tak nie robiła). Psy mają o wiele bardziej czuły węch od ludzi i ona najwyraźniej czuła że coś tam jest i gdy tylko miała możliwość to obwąchiwała mnie . Natomiast pierwsze krople siary pojawiły się u mnie dopiero po porodzie.
Laurcia tutaj masz wątek dokładnie zatytułowany “W którym tygodniu ciąży zauważyłyście wyciek mleka - siary z piersi?” i tutaj Mamy wypowiadają się na temat, który Cię interesuje http://lovi.pl/pl/forum/1/1718/1
Justyna8907 z tego co wyczytałam w wielu artykułach naukowych odnośnie karmienia piersią, wcześniejszy wypływ pokarmu nie ma wpływu na to czy później pokarm będzie, w jakiej ilości jeśli tak, oraz jego wcześniejszy wypływ nie gwarantuje bezproblemowego karmienia. Znam wiele dziewczyn, które nie miały ani kropelki do dnia porodu a jak maluch przyszedł na świat, to dosłownie mleczna kraina. Tak więc jak coś dziewczyny, to bez paniki Mi siara sączyła się bardzo wcześnie a mieliśmy ogromne problemy z karmieniem, tak więc potwierdzam fakt, że nie ma reguły
Niektóre kobiety doświadczają tego ,że mleko leci już z piersi przed porodem.Niestety u mnie tego nie było.
Przypomniał mi się problem mojej koleżanki,która niestety poroniła i musiała urodzić martwe dziecko.Po tej tragedii miała pokarm w piersiach.Nie miała dzidziusia a mleko leciało-dla kobiety to trauma!
Teraz ,gdy karmie mam chwile zwątpienia czy ,aby napewno mam pokarm.Myślę tak ponieważ zawsze kompleksy z powodu biustu.Niby nie ma żadnej zależności pomiędzy wielkością a ilością pokarmu.Karmie 6 tygodni,więc gdzieś ten pokarm mam.
To bardzo dobrze, że masz pokarm jeszcze przed urodzeniem dzidziusia Ja niestety nie miałam go przed porodem, jednak jak już urodziłam to całe szczęście pojawił się i nie mam problemów z karmieniem synka.
Przy pierwszym dziecku również było pusto w piersiach Więc to pewnie kwestia genów.
Ciesz się, że masz pokarm. Ja przy pierwszej ciąży tego nie zauważyłam, w sumie nawet piersi mi nie urosły, chyba nawet rozmiaru nie zmieniłam. Tzn zmieniłam bo przytylam a nie przez to, że piersi mi urosły:-P
Kiedyś kuzynka mnie pytała o to jak sobie radziłam z napływem mleka jeszcze w ciąży… wywalilam oczy ze zdziwienia bo nie wiedziałam że tak się dzieje
Ja przez całą ciąże nie miałam ani grama pokarmu. Nic a nic się nie działo. Rodziłam naturalnie a skończyłam przez cc i pokarm pojawił się u mnie na drugi dzień po porodzie. Jeśli chodzi o pokarm wszystko siedzi w naszej głowie. Ja jak już dostałam małego to powiedziałam sobie i jemu, że już jutro będę miała pokarm i będę karmić piersią. Ku mojemu zaskoczeniu pokarm pojawił się tego samego dnia co się zawzięłam i postanowiłam walczyć o laktację.
Także potwierdzam założenie, że okarm zależy od tego co siedzi w naszej głowie.
Kasia.S. gratulacjee dla Was No i witamy Mamusię pośród nas Zdrówka dla Maluszka
Wydaje mi się podobnie, że forma porodu ma znaczenie tylko w pewnym stopniu. Ja też w głowie szłam w zaparte że chcę i muszę karmic choćby kilka tygodni, ale przynajmniej ten najważniejszy dla Malucha początek No i też się udało
Najważniejsze jest to, co w głowie i to samozaparcie, bo jak mówią “chcieć to móc” i wtedy nawet mniejsze, czy większe problemy człowiek jest w stanie pokonać
Mi już od 35 tygodnia “kapało”. Rodziłam naturalnie i po porodzie zaraz przystawiłam synka do piersi. Niestety po 2 tygodniech miałam kryzys laktacyjny-brak pokarmu, dokarmialiśmy małego butelką. I jak zasmakował to moja piersią był coraz mniej zainteresowany aż w końcu przestał jeść-mimo przystawiania, zamykał buźkę, śmiał się, wypluwał:( no i teraz jest już tylko na butelce:(
U mnie córka właśnie też zasmakowała butelki po około miesiącu od urodzenia kiedy miałam kryzys laktacyjny i nie chciała ciągnąć piersi ale udało mi się podtrzymać laktację, ściągałam mleko laktatorem, aż do 10 miesięcy udało mi się nie podawać mleka mm
U mnie wogole się nie pojawił, dopiero przy porodzie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.