Zastanawia mnie od kiedy na śniadanie można podawać dziecku kanapeczki, albo jajeczniczkę na parze? Jak to jest u Was? W jakim wieku co dajecie?Mój Synek dostaje kaszkę, ale wiem, że Jego rówięśnicy wcinają kanapeczki aż im się uszy trzęsą
dzięki ale te wszystkie rzeczy z linków dostaje…o kanapkach nadal nie moglam nic znalezc
użyłam wyszukiwarki i wskazówek i masz rację zapomniałam dodać, że ma 9-miesięcy, ale w każdej pozostałej informacji zawarta była ta wiadomość. Nie dla wyścigów, ale jeżeli jestem dosyć nowa na forum moge mieć swoje pytania. W tamtych linkach nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie. Nie chce rozszerzania diety, bo to już znam. Kanapki nie sa powszechnie wymieniane stąd mój wątek. Co do tej konsystencji masz rację, ale to nie znaczy, że jak półroczne dziecko już przeżuwa może jeść śniadanie w takiej konsystencjii. Przecież nie dam mu smażonego kotleta tylko dlatego, że go przegryzie, a mam go pod ręką. Prosiłam o pomoc, więc skąd tu wyścigi? Nie miałam nic złego na myśli, ale jezeli to jest tak źle rozumiane przez innych (nie widziałam tego na innych wątkach) to wycofuję. Nie wiem jak to usunąć. Pozdrawiam.
W tych wątkach masz jednak zawarte co dziecko i kiedy może jesć więc kanapke można tak skomponować, by ją do wieku dziecka dostosować. kanapek tyle ile pomysłów na jedzenie i ile produktów…
no ale tu chodzi głownie o chleb…bialy nie jest zdrowy, a ciemny ciezkostrawny.
Ok 9-10 mca życia można powoli zacząć podawać pszenne pieczywo, oczywiście jeśli wcześniej podawana była kasza manna (od niej zaczyna się “eksperymenty” czy dziecko nie ma nietolerancji na gluten)
dzięki za informacje już zajęłam się wszystkimi linkami ;]
Dziecko powinno umieć już gryźć. Pieczywo można zacząć podawać od 10 miesiąca życia.
Shelly jeśli dziecko ma wprowadzony gluten z powodzeniem, potrafi dobrze gryźć i pewnie siedzieć to możesz spróbować z kanapkami. Co do jajecznicy na parze to moja jadła tylko raz, zdecydowanie woli normalna jajecznice z kiełbaska, pomidorkiem.