Córka praktycznie od początku była na mleczku modyfikowanym,metodą prób i błędów doszliśmy do mleczka odpowiedniego dla jej brzuszka okazał się nim Hipp Bio Combiotic,dodatkowo do każdej porcji dodajemy krople Delicol i dopiero takie połączenie uwolniło brzuszek od kolek.Radziłam się już nie raz lekarz rodzinnej,położnej,ale nic sensownego nie usłyszałam,oprócz tego,że kolki mijają samoistnie po 3-4 mieś.ale Delicol jest preparatem mającym na celu trawienie laktozy,więc czy mogę już je odstawić,czy powinnam jeszcze podawać?Córa ma obecnie 16 tyg.Wiem,że są mleczka dla dzieci z nietolerancją laktozy,ale wolałabym nie zmieniać już nic w tej kwestii.Czy kończąc 4 miesiąc enzym laktaza zwiększa się w organizmie,czy taka nietolerancja może trwać dłużej?
My tes jestesmy na tym mleczku i tez przechodzilysmy przez kolki. Alicji odstawiłam delicol jak miała 2.5 miesiąca stopniowo dawalam jej coraz mniej tych kropelek az wcale.
Moja córcia również ma na imię Alicja:)Także odstawiłam całkowicie Delicol kiedy miała 2.5 miesiąca, przez tydzień było dobrze,ale w tym czasie trafiłyśmy do szpitala,okazało się,że mała jest zdrowa,ale przechodzi anemię fizjologiczną i musiałam suplementować witaminy,po powrocie do domu przeszła jelitówkę,której nabawiłyśmy się na oddziale dziecięcym i powróciły wieczorne płacze,niestety nie wiem,czy winą było odstawienie Delicolu,czy też suplementacja witamin bądz jelitówka,w każdym razie witaminy odstawiłam,a do Delicolu powróciłam
Są mleczka z mniejszą ilością laktozy dla takoch maluszków, które maja problem z zaparciami i z kolkami to jest bebilon comfort i bebiko comfort. Moj synek pije bebilon bo też miał problem z kolkami.
A kropelki Delicol - pediatra powiedziała mi że odstawiamy wtedy kiedy widzimy że dziecku się kolka skończyła. Można odstawiać stopniowo albo od razu :).
Jakoś bebilony i bebika nie przypadają mi do gustu,mała miesiąc była na bebilonie pepti lek .stwierdziła,że może tak będzie dobrze i bezpieczniej,a okazało się,że kompletnie jej nie odpowiada to mleko,problemy z brzuszkiem się nasilały,a kupki robiła ze śluzem,dopiero zmiana na Hippa przyniosła poprawę,a mała chętnie je zjada i przy nim ma dobry apetyt.Boję się ale muszę spróbować odstawiać te krople,zobaczymy co z tego wyniknie
Ta jelitówka spowodowała , że Twoja Alicja ponownie nie trawi laktozy. Uszkodzona ściana jelita po infekcji potrzebuje czasu na regenerację. Ja zrobiłabym tak : przez 2-3 tyg. delicol w normalnej dawce a przez następne dwa tyg. stopniowe odstawianie jak robiła Magda. Natomiast jest taki test na obecność cukrów redukujących w kale, co potwierdza bądź wyklucza nietolerancję laktozy (test Kerrego). Robią go m.in. w Białymstoku w Dziecięcym Szpitalu Klinicznym ( www.udsk.umb.edu.pl w laboratorium Kliniki Pediatrii i Gastroenterologii). Można do nich nawet wysłać próbkę kału na badanie. Koszt 18,50 zł. Będziesz miała pewność czy dziecko jest już całkowicie zdrowe.
Tak jak mówią dziewczyny, nie odstawiaj gwałtownie kropelek ale stopniowo zmniejszaj dawkę. Jeżeli problemy z brzuszkiem wrócą to wrócisz do normalnej dawki i znów spróbujesz za jakiś czas.
Dziękuję Kobietki za pomoc.Artan nie słyszałam o takim teście,ale dowiem się co i jak i go zrobię koniecznie.