Kiedy noworodek czaczyna gaworzyć i mówić? KIedy zaczynają mu rosnąć ząbki?? Jakie macie doświadczenia??
Mój synek ma 5 miesięcy a zaczął głużyć (takie dźwięki typu akhi gigi agu ału) jak miał skończone 2 miesiące chyba, w każdym bądź razie na pewno przed 3 miesiącami. Typowego gaworzenia ma-ma ta-ta itd. jeszcze nie ma, wydaje tylko takie te swoje odgłosy, piszczy, śmieje się. Nas w domu jest 5 osób więc każdy coś do niego ciągle mówi i mam nadzieję, że niedługo załapie i zacznie coś powtarzać. Najważniejsze żeby mówić do dziecka, chociażby nam się to wydawało bez sensu A ząbki to różnie, zależy np. w jakim wieku rodzice ząbkowali, nasz chyba teraz zaczyna bo ma takie białe na dziąsłach a od dołu ukrwione mocno i tak ma w miejscu trzech zębów, nie wiem czy mu 3 na raz idą?
Aha Aha… Synek jak skończył 2 miesiące to już się śmiał w głos:) i gaworzy ( a guuu, a buu itd) a 3.03 skończy 3 miesiąc:) Nie wspomne, że wkłada już rączki do buzi i jak je butelkę z mlekiem to trzyma ją w dziąsłach i się nią bawi:) A na dole na dziąsłach ma białe plamki i takie szorstkie i okropnie się ślini:) Czy to znaczy że idą mu pomału ząbki??
Gonia_03 nie chcę Cię wprowadzać w błąd ale jak są białe plamki to też mogą być pleśniaweczki. Bądź faktycznie zaczynają Twojemu maluszkowi wychodzić ząbki. Najlepiej żeby się upewnić można skonsultować to ze swoją pediatrą - on będzie wiedział (a) na pewno.
A w jakim wieku u dziecka pojawiają się ząbki? Moja córka skończyła 7 miesięcy i nadal u niej nie widać ząbków. Wiem, że to jest uwarunkowane genetycznie, ale napewno jest jakiś przedział wiekowy.
Ewa. Adamczyk podobno są przypadki że dzidziuś przychodzi na świat z jednym ząbkiem ponieważ kształtują się one już na długo przed porodem są to jednak znikome przypadki kiedy dziecko gdy się urodzi ma już ząbek. A jeśli chodzi o przedział wiekowy to nie martw się bo jednemu dziecku ząbki pojawiają się gdy ma już 5 miesięcy innemu gdy ma roczek lub ponad roczek także jako tako przedziału wiekowego niema.
A tutaj znalazłam taką oto tabelkę dla Ciebie:
Mleczne zęby:
Środkowe zęby
Podstawowe siekacze środkowe
6-8 miesiąc
Podstawowe siekacze boczne
8-12 miesiąc
Podstawowe kły
16-20 miesiąc
1-sze podstawowe zęby trzonowe
12-16 miesiąc
2-gie podstawowe zęby trzonowe
20-30 miesiąc
A ja w jednej ze swoich książek “dzieciowych” znalazłam cos takiego:
Kalendarz ząbkowania
1.4 siekacze dolne(4-12 miesiąc)
2.4 siekacze górne (8-12 miesiąc)
3.Dolne pierwsze trzonowe(12-16 miesiac)
4.Górne pierwsze trzonowe(12-16 miesiac)
5.Dolne kły(15-24 miesiac)
6.Górne kły(15-24 miesiac)
7.Dolne grugie trzonowe(21-31miesiac)
8.Górne dgrugie trzonowe(21-31 miesiac)
Moja córa ma 3 miesiace i jak narazie poza masakrycznym ślinieniem inych objawów ząbkowania nie widze:)A rozmawia po swojemu odkąd skonczyla 2miesiace
Moja córeczka czasem mruczy jak mały kotek. Uwielbiam ten odgłos. A czasem udaje się nawet stworzyć jakieś gu albo bu. A na ząbki jeszcze mamy dużo czasu.
mój synek głuzyć zaczął bardzo wcześnie, natomiast pierwsze dwa ząbki wyszły stosunkowo późno, ale gdzieś czytałam że na wyżynanie się ząbków nie ma okreslonego schematu i jest to uwarunkowane w naszych genach(genach rodziców) i jesli nam wyszly późno to jest bardzo prawdopodobne że i naszym dzieciom tez wyjdą późno.
Witam,
pierwszym etapem produkcji dźwiękowych u noworodków i niemowląt jest tzw. “głużenie”, które przypomina nieco samogłoski /zwłaszcza: e, a, u/; mogą się pojawić w izolacji, czyli każda osobno lub układać w całe łańcuchy.
Tego typu wokalizacje obserwujemy już w 4-6 tygodniu życia dziecka. Szczególne nasilenie głużenia następuje, gdy dziecko się przemieszcza względem podłoża - ruch pomaga w powstawaniu pierwszych dźwięków.
Co ciekawe, na rozwój głużenia nie mają natomiast specjalnego wpływu bodźce słuchowe - nawet dzieci z głębokim niedosłuchem potrafią głużyć, ale nie podejmują już etapu następnego, czyli gaworzenia /produkcje dźwiękowe zbliżone do sylab, ciągów sylabowych, które ok. 12 miesiąca życia prowadzą do powstania pierwszych słów!/.
Może będzie dla Pani interesujące, iż noworodku rozwijają równolegle z komunikacją dźwiękową kontakt społeczny - ok. 2 m.ż. dziecko uśmiecha się do osób w otoczeniu /tzw. “uśmiech społeczny”/, a następnie uczy się wyróżniać najbliższych. W miarę doskonalenia percepcji wzrokowej, następuje większe zróżnicowanie oraz celowe kierowanie zachowań dziecka. To prawdziwy fenomen rozwojowy!
Aleksandra Łada
Nie chcę zakładać nowego tematu - mój synek kończy 7 miesięcy i nie gaworzy do tej pory, tzn. czasem tylko ostatnio tak cicho jakby mówił “papa” albo głośniej aba, da, ale nie łączy tych sylab w ciągi - nie wiem, czy jest na dobrej drodze do gaworzenia? Czy to dalej uznać za głużenie tylko? Ma mieć robione usg główki za 2 tygodnie, bo jedna pani doktor podejrzewa, że może mieć wodniaki i to może mieć wpływ na ten brak gaworzenia. Ogólnie młody słyszy, bo jak np. coś trzaśnie, to reaguje, tak samo na ciche dźwięki reaguje np. jak tatuś szeleści torebką z chipsów w pokoju na dole, chociaż nie widzi tego itd. więc wg mnie to reakcja na dźwięk a nie na widok czegoś. Badania słuchu w szpitalu po porodzie miał dobre. W sumie synek mojej znajomej też zaczął gaworzyć w wieku 7 miesięcy, a córka znajomej ma 10 miesięcy i też za bardzo nie gaworzy, czasem jej się zdarzało, ale rzadko, no ale zaczynam się martwić…
Dobra, dzisiaj synek zaczął coś więcej składać jakieś takie ciągi beby tety titi abebe byby bypy itd. to już podchodzi pod gaworzenie czy nie?
J.Szlek, myślę, że to już podchodzi za gaworzenie, jak najbardziej:)
To dobrze w sumie ostatnio coraz częściej mu coś się wymsknie więc jestem dobrej myśli. A co nas postraszyli to nasze eh
J.Szlek A ile ma już Twój synek?
U nas pierwsze ze słów było baba jak córka miała 8 miesięcy, potem mama miesiąc później i tata jak miała 10 miesięcy. Na razie więcej nie chce mówić, nie licząc oczywiście jej własnego języka:)
skończył 7 miesięcy
Moja zaczęła głużyć dość szybko, jeszcze trzech miesięcy nie miała a potrafiła taki ciąg dźwięków wydać, który zaczynał się na “a” a kończył na “uj” - jak się wsłuchałam, to brzmiało dość niecenzuralnie. teraz ma 5,5 miesiąca i już jest pfy, ba, bu, by, gi, am. I wszelkiej wysokości piski, czasami aż uszy bolą
Natomiast ząbka jeszcze nie ma, ale dziąsła rozpulchnione już, z ust taki inny zapach, no i widać pod dziąsłem coś białego, więc czekamy aż się przebije
Syn ma pol roku, trzy miesiace temu wyrywaly mu sie a, g, nie. Od wczoraj “gada” caly czas az jestem w szoku. Najbardziej spodobalo mu sie piszczenie. Zabkow jeszcze nie ma. Ciagle czekamy
Karolina-0 u nas tez było cudowne mruczenie kotka ale niestety im mały starszy tym to zaczęło zanikac teraz ma 4,5 miesiąca i znaczy wszystko z nim ok, ale jak widać inne dzieci tez tak maja czasami się jeszcze zdarza mruczeć a ja powiem że jest to cudowne słyszeć takie mruczenie, I je tez się zastanawiałam czy inne dzieci tak maja ale widocznie tak:)