Kciuk zamiast palec wskazujacy

Witam,
Chcialabym sie dowiedziec czy to normalne ze corka (13msc) do przyciskania roznych przedmiotow , zabawek uzywa kciuka zamiast palca wskazujacego.
Czasami wyciaga ten palec zeby cos pokazac ale nigdy nim nie naciska , jak np ma na stoliku edukacyjnym pianino i chwyta 4 paluszkami pod spodem a kciukiem naciska wyglada to niezbyt naturalnie , maz smieje sie ze corka jest z ery telefonow a ja nie wiem czy powinnam sie martwic :slight_smile:

Powinna艣 p贸j艣膰 z c贸rk膮 do pediatry i powiedzie膰 jej o tym. My艣l臋, 偶e to zwyk艂y nawyk, kt贸rego nied艂ugo pewnie si臋 oduczy. Jednak zawsze takie w膮tpliwo艣ci nale偶y skonsultowa膰 ze specjalist膮

Zgodz臋 si臋 z king膮 ma艂a pewnie sie przyzwyczai艂a do kciuka poniewaz cz臋sto go u偶ywa, ale warto skonsultowac si臋 z pediatra dla w艂asnego spokoju

Olka mam wra偶enie, 偶e to jest tylko przyzwyczajenie. Je艣li po艣wi臋cisz c贸reczce troch臋 czasu, bawi膮c si臋 zz ni膮 zaczniesz pokazywa膰 kt贸rymi paluszkami nale偶y naciska膰 to wszystko si臋 zmieni. Dziecko szybko si臋 uczy, wystarczy mu tylko pokaza膰 jak to trzeba robi膰. Dla 艣wi臋tego spokoju, mo偶esz podczas kolejnej wizyty u lekarza zapyta膰 czy taki spos贸b poruszania paluszkami jest w jaki艣 spos贸b nienaturalny.

S臋k w tyn , ze ja jej ci膮gle pokazuje ktorym palcem a ona woli po swojemu, czasami go uzywa ale widac , ze woli kciuk

Olka przyzwyczaje艅 od tak te偶 nie zmienimy. To si臋 wi膮偶e z d艂ug膮 praca . Baw si臋 z ni膮 codziennie i pokazuj. Jako艣 tak ja podejd藕 by porusza艂a innymi paluszkami i tak dzie艅 dnia dzie艅 dnia by wpoila sobie teraz co innego.

A konsultowalas to jednak z kim艣 ? Czy da艂a艣 spok贸j i p贸ki co pr贸bujesz oduczy膰 ?

Hej , wydaje mi sie ze tak jak mowicie to przyzwyczajenie bo zaczela coraz wiecej uzywac palca wskazujacego teraz mamy w domu szpital bo mala ma zapalenie krtani :frowning: wiec jest duzo przytulania spania glaskania i tych nieszczesnych lekow, mala jak widzi strzykawke czy lyzeczke z lekiem to ma juz dosc

Olka moj synek ssal paluszka do 3,5roczku to bardzo dlugo i tez pare czynnosci robil kciukiem i tez mnie to nie pokoilo ale nie poszlam z tym nigdzie bo kuzynka synek robil podobnie i mowila ze mu to przeszlo i mojemu synkowi na ok 2latka przeszlo,tak samo mial podobna sytuacje ze bardzo dziwnie trzymal w raczce sztuczce plastikowe lub pisak a na ok 2latka juz trzymal normalnie,wiec moze taki wiek ze narazie prubuja sobie poradzic a puzniej z wiekiem im sie udaje coraz bardziej:-) ale jesli Cie to martwi to zawsze mozesz zapytac pediatre ale wydaje mi sie ze ma jak moj synek.

Witam,
Mo偶na skonsultowa膰 si臋 z fizjoterapeut膮. Ju偶 chcia艂am pisa膰 jakie艣 teorie z czego to mo偶e wynika膰 ale to jak wr贸偶enie z fus贸w gdy nie widzi si臋 dziecka. Mo偶e to by膰 b艂ahostka a mo偶e te偶 by膰 tak 偶e s膮 jakie艣 mi臋艣nie os艂abione i w przysz艂o艣ci b臋d膮 jakie艣 trudno艣ci w pracy r臋ki. Je艣li olka00 zwr贸ci艂a艣 na to uwag臋 i wygl膮da to dla Ciebie nie naturalnie to warto si臋 skonsultowa膰, chocia偶by dla 艣wi臋tego spokoju. Wydaje mi si臋, 偶e pediatra si臋 tym nie przejmie, 偶e lepiej zapyta膰 fizjoterapeuty.

Pozdrawiam serdecznie
Marta Cholewi艅ska-Dacka