Kawa i herbata w ciąży

Pijecie kawę i herbatę w ciąży?

Ja na początku ciąży kawę odstawiłam, a potem dowiedziałam się że herbata jest jeszcze gorsza....no ale jak nie pić herbaty...

Staram się pić wodę i soki, ale herbatę piję raz dziennie. Kawę raz na jakiś czas, ale pół kubka to mleko.

Ja czasami piłam kawę ale nie mocna a herbatę często pare razy dziennie 

po porodzie z córką wszystko w porządku 

Na początku ciąży kawy nie piłam bo miałam totalny odwrót gdzieś od około 4 miesiąca ponownie przyszedł mi smak na kawę piłam 1 maksymalnie dwie dziennie wiadomo że może nie jest jakoś bardzo wskazana ale zakazane też nie jest mój lekarz kiedyś powiedział do mnie wprost jeżeli ma pani chodzić przez cały dzień jak trup źle się czuć na panią boleć głowa a ogólnie samopoczucie ma być złe to lepiej wypić sobie tą kawę i czuć się lepiej herbata malo co pilam bo jednak głównie moja ciąża była w okresie wiosny lata więc bardziej w grę wchodziła woda i zimne napoje

Mnie samo odrzuciło od kawy totalnie z początku a jeśli chodzi i herbatkę to i tak pije słaba warto pić za to dużo wody albo wody z cytryną itp to najlepsze i najbardziej zdrowe rozwiązanie

Wszystko jak się pije z umiarem to nic nie zaszkodzi ;) jedna kawa z mlekiem dziennie to nic złego. To samo jeśli pijesz jedna czy dwie słabe herbaty. 

Wiadomo jakbyś pije litrami kawę czy herbatę to wtedy mogłabyś się martwić że może zaszkodzić dziecku ;)

Ja będąc w ciąży zrezygnowałam całkowicie z picia kawy oraz z picia zielonej herbaty. Rodzajów herbaty jest bardzo dużo więc wystarczy znaleźć taka, która ma w sobie najmniej teiny, nie powiedziałabym, że herbata jest gorsza od kawy, bo ma dużo słabsze działanie :) 

Jest też taka herbata, Rooibos która w ogóle nie zawiera teiny więc można ją podawać nawet dzieciom :) A kawę oczywiście można zastąpić kawa zbożową np inką :) 

Tak jest z wieloma produktami  czekolada też zawiera spore ilości kofeiny a ciężarne nie patrzą:)

to ja jestem z tych co nie patrzyły, bo czekoladę musiałam mieć pod ręką, w ciąży, i teraz zresztą też ;)

o tej czekoladzie nie słyszałam;) ale ja jestem ogromnym łasuchem i niestety u mnie czekolada długo w domu nie poleży;) 

Zgadza się, w czekoladzie a właściwie w kakao też jest kofeina ale są to malutkie ilości, najwięcej kofeiny będzie miała czekolada gorzka taka 70-80% a myślę, że po taką czekoladę już mniej ludzi sięga :P

Ja z kawy nie zreygnowałam, miewałam okresy że mnie do niej nie ciągnęło, czasem piłam Inkę w zamian, ale kawka musi być :)

czekolada ma kofeinę, ale wiecie te ilości są małe . No chyba, że ktoś sporo jej zjada :D 

U mnie czekolada czasem idzie cała na raz!

u nas to jakoś za słodyczami nie przepadamy 

Ja się staram hamować jednak z czekoladą bo to niezdrowe cukry są jednak. Się nie ukrywam kilka kosteczek wskoczy na raz ;)

idziemka szacun :D haha ale wiesz co ja zawsze maks 3 kostki i było okej, ale jak jadłam pierwszy raz w życiu studencką  to zjadłam całą w jeden dzień :D 

teraz kolejny raz na pół z mężem zjedliśmy na raz tę nową od ferreroche :) była tak pyszna, że tą bym zjadła nawet sama :D 

Maziulek jak kupię dużą milkę z orzechem laskowym to ona tak wciąga, że nie daje rady się opanowac;/ 

Maziulek ja tak jak Ty, maks 2-3 kostki dla smaku i do widzenia, kiełbasa i kabanosy są smaczniejsze :D

Podziwiam Idziemka 

Ja w poprzedniej ciąży też z kawy zrezygnowałam nie ciągło mnie to nie piłam raz za czas herbatę owszem ale i z herbatą trzeba uważać bo jednak zawiera kofeinę :) lepiej wypić jakiś świeżo wyciśnięty sok szczególnie teraz jak mamy okres gdzie pojawia się masa owoców czy po prostu kompot tylko na niektóre ogólnie soku trzeba także uważać np z bzu podobno nie wolno dużo pić :) 

DwarazyH no nie wiem czemu tak mam, a szczególnie przed okresem to aż mnie nosi jak nie zjem czegoś słodkiego;/