Kawa do ekspresu

Olaleksandra mamy właśnie tę w pracy teraz i uważam że jest super, bo nie jest taka kwaśna;P

Znalazłam taki cytat w sieci:"Na świecie około 5% uprawianej kawy należy do segmentu specialty. Reszta, czyli 95%, to kawa przemysłowa, uprawiana na dużych plantacjach, gdzie owoce kawowca zbierane są kombajnami, a następnie wypalane w dużych palarniach: (zbyt) szybko i w (zbyt) wysokiej temperaturze. Rezultatem jest kawa, które może daje kopa, ale na pewno trudno w niej wyczuć nuty orzechów, czekolady, czy owoców cytrusowych, nie ma idealnego zbalansowania pomiędzy przyjemną goryczką, a kwasowością i innych cen kawy wysokojakościowej. Jest za to dość tania, co w przypadku większości kupujących ma duże znaczenie. Warto jeszcze wspomnieć, że nazwa „specialty coffee” jest zastrzeżona dla kaw, które przeszły wspomniany proces certyfikowania. Wszelkie kawy, które w nazwach mają takie określenie jak „premium” czy „gourment” nie muszą (i często nie są) kawami specialty. Określenia te mają charakter wyłącznie marketingowy, który w żaden sposób nie musi być powiązany z przebadaną jakością kawy."A wracając do tematu to zamawiam od jakiegoś czasu kawę tutaj:https://studiokawy.pl bardzo dobrej jakości aromatyczną kawe :)

Ooooo Orlana  dziękuję za rozjaśnienie mojego pojęcia o kawce :))

Lavazza , jacobs cronung albo woseba  :)

Ja aktualnie polecam ziarnistą Jacobs Barista. Lubię też Lavazzę, ale raz trafiłam albo na podrabianą albo na zwietrzałą i była okropna i troszkę się zniechęciłam.

Raz kupiłam też w Empiku Starbucks Espresso Blonde, jest bardzo dobra, ale ja piję tyle kawy, że trochę za drogo dla mnie:P.. (450g - 85zł) 

Też lubie  Segafredo Intermezzo :)) 

A ja wam polecę zamieszanie 2-3 gatunków kawy nawet jakiejś taniej z biedronki. Ja kiedyś od kogoś dostałam takie małe kawy jakby próbki chyba po 50g wyspałam to wszystko w ekspres i koleżanka jak przyszła to mówiłam że w życiu takiej kawy nie Piła haha ad tamtej pory mieszam te które są w promocji haha

O proszę Kargaw  na baristę  :D 

Coś co jest głupie i działa wcale nie jest głupie ;);)

Wymieszać kawy mówisz Kargaw, interesujace:) trzeba wypróbować 

Ciekawy patent na pozbycie się kiepskiej kawy;)

Ja mam prime. W biedronce jest często na promocji. Kiedyś też tak mieszałam kawy bo szukaliśmy tej odpowiedniej i nie zawsze trafialiśmy smakiem:)