Katar i 7. 5miesięcznego dziecka

Co radzicie na katar u takiego malucha leje się ciurkiem można powiedzieć noc nie przespana jakieś rady…

Na katar najczęściej polecane jest stosowanie aspiratora (ew. gruszki). Możesz rozejrzeć się też za tzw. katarkiem - też bardzo sprawdzony i polecany.

Ja również przy swoim maluszku stosowalam nosefride -do odciągania śluzu z noska plus smarowalam maścią majerankowa

Maść majerankowa jak najbardziej pomaga jednak nie wskazana jak dziecko ma już kaszel ponieważ wzmaga odruch kaszlu. Tak mi powiedziała Pani doktor

A tego nie wiedziałam - fajnie wiedzieć na przyszlosc

Mój Mały ostatnio miał katar. Ale taki zalegający i ciężko go było ściągnąć Fridą zawsze kilka razy dziennie ściągałam co się dało, zakrapiałam nosek solą fizjologiczną po jednej kropelce do każdej dziurki po odciąganiu fridą zakrapiałam jeszcze wodą morską, pod noskiem smarowałam maścią majerankową (ale lepiej jej nie stosować właśnie kiedy dziecko ma kaszel tak mi ostatnio mówiła pani doktor właśnie), dodatkowo pani doktor zapisała nam Nasivin soft i kazała zakrapiać po jeden raz do każdej dziurki przed spaniem.

Ja obecnie mam Nasivin soft zawsze w apteczce plus solbaby katar - jeśli zaczyna się katar podaję solbaby katar a gdy jest już taki zaawansowany szybko Nasivin przez trzy dni i udaje się bez ośrodka.
Tak samo z kaszlem - jak tylko się pojawia to daje sambucol z czarnego bzu lub gdy mam czarny bez własnej produkcji :wink: przeziębienie mija od ręki

Tylko przy Nasivinie trzeba pamiętać ze używać go można tylko 3-4 dni gdyż za mocno by w nosku wysuszyl

Na ulotce nasivin jest napisane żeby nie używać dłużej niż 5 do 7 dni. Chociaż najlepiej jeśli będziemy go używać maksymalnie 3 dni.
Jak długi będziemy stosować to właśnie wysuszy za bardzo śluzowkę noska, spowoduje że nie będzie skuteczny i trzeba będzie używać go częściej.

Ja przy katarku zakraplam woda morska po chwili ściągam aspiratorem. Następnie robię 5 minutowe inhalacje z soli i na koniec nasivin soft max 5 dni. Zalecenia lekarza. A i podaje Wit c 5 kropli

No właśnie jedni lekarze polecają Wit C a inni wapno - ja miałam raz to raz to gdyż każdy lekarz mówił że to lepsze :wink:

najlepsza woda morska i odciaganie to najlepszy sposob

Psikanie wodą też się u nas sprawdzało i dodatkowo inhalacje z soli jak pisze E. Okuszko i też podaje wit C

O tak ja też podaję w czasie kataru witaminę C.