Nosia ale chyba nie gotujesz mleka modyfikowanego,? Bo wtedy traci cenne składniki, ja gotuje na wodzie a potem dodaje odpowiednią ilość mleka jak przestygnie kasza
o ja kupowałam specjalną kaszkę manną błyskawiczną
dodawałam do niej mleczko modyfikowane
dodawałam ją też do startego jabłuszka i do zupek
Jeśli chodzi o wszelkie kaszki błyskawiczne, to u nas kiepsko się sprawdzały, mała nei chętnie je jadła woli zwykłą kaszę manną.
Bobovity czy Nestle jakoś jej nie podchodzi ten “sztuczny” smak ;), ostatnio w biedronce kupiłam w saszetkach owocowe pięknie pachną i jak dla mnie smaczne, jednak wypiła tylko porcję i więcej nie chciała, dlatego zostaje przy naturalnej
Z kaszki manny można zrobić deserek podróbkę panna coty, wystarczy miec odpowiednią foremke, a potem polac deserek sokiem z malin. Mniam
Ja gotuje synkowi kasze manna na rosole do tego dokładam warzywa i takie mu podaje,bardzo lubi to jeść.
Ja czesto podsypuje malej zupke kaszka manna lub tez kaszka kukurydziana:) bardzo jej smakuje:)
Dziewczyny podaje ostatnio kilka rożnych kasz małemu i zauwazyłam z po kaszce mannej maly ma zawsze czkawkę , dopieru dzisiaj na to wpadłam bo nie dostaje jej codziennie tylko na przemian . Dodam że maly mial czasem czkawke zaraz po urodzeniu ale mu minęla poźniej . zastanawiam sie dlaczego akurat tylko po tej ja ma , czy to znaczy że ona mu szkodzi ? Jak myślicie? Jesli chodzi o wode to daje małemu sporo do picia 150 ml i wiecej na dzień .
Dziubuś mój synuś czasem nawet po 3 butle wody, czy kompociku wypije w ciągu dnia. Czkawkę też ma często, najczęściej jak popiszczy albo krzyczy co do kaszki m to właśnie chyba jutro mu zrobię na normalnym mleku(po raz pierwszy) dzisiaj zjadł rogalika z mlekiem, mam nadzieję, że go nie uczuli, chociaż serki, danonki itp je i go nie uczula.
Donnavito też jadłam tą podróbkę pannacoty, pychotka:)
Aleks ale mój syn ma tylko po kaszy mannej czkawkę i dlatego to mnie zastanawia, bo tak to nie ma czesto tylko jak ja zje . Dodam że mały ma prawie 9 miesięcy
moze za szybko łyka?
U nas kasza manna tylko w formie grysiku (kaszy manny na mleku) u nas tak potocznie się mówi…Muszę znowu synkowi ugotować…Zazwyczaj jemy z kakao i cynamonem.
A z sokiem malinowym to znowu budyń robimy…
Jak synek pił mleko z kaszką z butelki też czasem miał czkawkę bo nałykał się powietrza,potem mu się odbiło i czkawka przechodziła…
Za to teraz czkawkę ma tylko kiedy mu jest zimno… nie pamiętam kiedy miał ostatnio
Moze u nas to było faktycznie przez powietrze ,bo inna konsystencja mleka ( mleko z kaszą podawalam ) Juz nie daje małemu , za jakis czas znowu spróbuje .
Gdy wprowadzałam gluten zaczęłam właśnie od kaszy manny:) najpierw robiłam na wodzie i mieszałam z jabłuszkiem czy też innymi potem owocami. Mieszałam też z moim mlekiem. Potem gdy Córka podrosła to gotowałam ją na mleku. Czasem dodawałam cynamon i trochę cukru trzcinowego, innym razem syropy malinowe. Często dodaję po prostu kakao:) Moja Zuzia zawsze wolała moją mannę od kupnych smakowych kaszek. Kasza manna ma dużo jodu i warto ją podawać dzieciom:) Dla mnie to też zawsze był smak dzieciństwa:)
Często też zagęszczam zupy i sosy kaszą manną:) Nie jestem zwolenniczką mąki:)
Ja swemu synkowi podaje kaszkę manną z Bobo Vity-to kaszka bezmleczna,można ja przygotować na wodzie,ja dodaję mleko modyfikowane które na co dzień podaję synkowi .Robię taką gęstszą ,mały je ją łyżeczką przeważnie na kolacje.Nie trzeba jej gotować wystarczy dodać odpowiednią ilość wody i gotowe.
To faktycznie jest duże ułatwienie Czy ta kaszka ma jakieś dodatki w składzie ?
Dziubus z Bobo buty możesz kupić kaszkę smakową jak i zwykła bez żadnych dodatków.
Dobrze wiedzieć , jakos nigdy nie zwracałam uwagi na te kaszki , bo kupujemy zwykła do gotowania
Kaszka manna z bobovity jest o smaku owocowym,można ja podawać od 6 miesiąca,jak czytałam skład to owoców są śladowe ilości,szkoda ,że w składzie ma cukier ,bo wolałabym żeby była bez cukru,ale nie zawiera laktozy i białka mleka krowiego więc można ja podawać dzieciom które są uczulone na te składniki.
A kaszki Nestle po 4 miesiącu też można dodać do mleka modyfikowanego. Są różne smaki. Nie próbowałam, ale już zakupiłam. Chyba, że coś z nimi nie tak. Macie jakąś wiedzę na ich temat?