Kaszka jak wiadomo dodawana jest najczęściej do mleka, sama zresztą tak robię i powiem wam że to jeden z bardzo wielu możliwości podawania dziecku jako posiłek. a wy jak podajecie ją swoim dzieciom?
Kaszka manna to dobry sposób na wprowadzanie glutenu ale także jako posiłek. Można dodać kaszkę manną do mleka, do kaszy mannej dodać owoców lub do owoców dodać kaszki mannej np. prowadząc ekspozycję na gluten, w przedszkolach podaje się dzieciom kaszę manną z sokiem.
Moja córka bardzo lubi kaszę mannę.
Gotuję ją zawsze na wodzie tak na gęsto. Przygotowuję Małej owoce
(albo świeże albo duszone lub pieczone) i do tego dodaje z 2 łyżki stołowe kaszy.
Zdażyło mi się zrobić mocno gęstą kaszę - wystudzić i pokroić w kostkę i polać ją sosem owocowym, tak by Malutka sama te kosteczki jadła.(z pomysłu jednej z forumowiczek)
Raz dodałam wanilię i moje mleko, dodałam tez do kaszy rodzynki, o dużo tego. Kaszę manne mam zawsze w domu
U nas kasza manna to jeden z ulubionych deserów. Można ją pomieszać z budyniem aby nadać smaku, tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić z gęstością. Jeśli chodzi o dodawanie owoców to my preferujemy zrobienie z nich sosu, a następnie polanie gotowej kaszy na talerzyku. nie lubię natomiast owoców wymieszanych z kaszą, bo to wszystko robi się takie glutowate i zapach nawet ma niezbyt przyjemny. Nasze chłopaki preferują solidną konsystencje.
Kurcze moja córka nie przepada.Jak jej kiedyś podałam najpierw samą a później z cynamonem to wzięła do ust ale w buzi długo trzymała zanim połknęła i minka się kwasiła.Będę próbować metodą że spróbuję za jakiś czas.
Kasza manna jest z kasz glutenowych i dla dzieci karmionych piersią zaleca się ją wprowadzać od 5.miesiąca,a dla karmionych sztucznie od 6.miesiąca i na początek w niewielkich ilościach.
od początku czyli od 4 miesiaca zycia mojej coreczki , gdy wprowadzilismy kaszke mala je ją łyzeczką
myślę ze jest to najlepszy sposób , z butelki pije tylko samo mleczko, nawet soczki chce pić z łyżeczki:)
dariolka195 możesz spróbować z kaszką kukurydzianą, ma chyba delikatniejszy smak, może bardziej przypasuje córce. Kaszka kukurydziana jest bezglutenowa, i można ją nawet od 4 miesiąca podawać, my jednak tego nie robiliśmy bo uważam, że na wodzie robiona to bez smaku jest a na mleko to wiadomo, dziecko musi poczekać.
mój 3,5 roczny synek na śniadanie i kolację je grysik na mleku! uwielbia ( w sumie to litr mleka dziennie z kaszą wypija). Czasami mu urozmaicam i wbijam mu żółtko, robię zamiast mammy kukurydziankę. Ostatnio to zrobiłam owsiankę, zblenderowałam i wypił! wiem, że już flachy w tym wieku nie powinien ciągnąć, ale co mam zrobić jak tak bardzo lubi a ja wiem, że jest pojedzony!!!pozdrawiam
ja kaszę manną wprowadziłam po czwartym miesiącu życia chodziło mi o gluten dodawałam do deserków i zupek
Ja dodaję zawsze do obiadku.
My robimy na mleczku już teraz zwykłym mleczku ale z krótką data ważności …nie uht
A jesli mamy kaszke manna z bobovity czy nestle ( nie wem z ktorej to firmy ) to czasami na rzadko robie do picia
Ale głównie robimy do miseeczki
a jak był malutki to ugotowana na wodzie dodawalam do zupek
gotujemy na rzadko i dajemy do butelki albo na gęsto z owocami jako podwieczorek
Mała kaszę manna zjada codziennie na kolację przed spaniem uwielbia ją i często sama się jej domaga, gotuje na wodzie potem dodaje mleko modyfikowane. Często jeśli przygotuje za dużo kaszy zostawiam ją na kolejny dzień wówczas podgrzaną dodaję do jogurtu czy danio, takie połączenie małej smakuje. Do kaszy mannej możemy dodać 7śliwki czy rodzynki moja mała uwielbia tą wersje, ale również i owoce.
A starszemu dziecku, jak już gryźć potrafi to można zrobić tak, że ugotowaną kaszę mannę wylewa się na zimny, lekko wilgotny talerz, potem czeka się aż zastygnie, a jak zastygnie to kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu Ja tak uwielbiam jeść.
Sieje super pomysł
ja kaszkę manna robie na mm i do tego jakis dzemik domowej roboty albo kompocikiem polewam
Ja polecam ugotowana kaszke manna z soczkiem malinowym, super sprawa. A muszę przyznać że i mi mą czasem taka gotuje rano jak wychodzi do pracy, tylko ja jem z konfiturami z czarnej porzeczki z cynamonem. Pychotka
Ja mojej małej robie kasze manna na mleku sojowym waniliowym jest smaczna bez soku czasami daje jej do kaszy jakis sok lub konfiture;)
ja ostatnio zrobiłam na mleku modyfikowanym bo na wodzie synek nie chciał zjeść. Wiec ugotowałam na modyfikowanym i dodałam starte jabłko
Tez fajny pomysl ja na wodzie próbowałam tez zrobić ale stwierdzilam ze jest bez smaku i nie bede mojej malej tym katowac…