Kaszel

Hejka jak poradzić sobie z odrywajacym się kaszlem u dziecka ? Mój synek ma 4 miesiące i straszny kaszel go złapał a do lekarza dopiero w poniedziałek pujdziemy

Może to kaszel alergiczny. Alergia kojarzy nam się z katarem, kichaniem i łzawiącymi oczami. Ale często spotykanym rodzajem kaszlu jest kaszel alergiczny. Jego nasilenie i czas trwania zależy od czasu narażenia na czynnik drażniący, czyli alergen. Do najczęstszych alergenów należą pyłki roślin, zarodki grzybów, sierść zwierząt ale też alergeny pokarmowe. Kaszel o podłożu alergicznym często występuje sezonowo, na przykład w okresie pylenia uczulających roślin.

Justa a sprawdzałaś czy on nie ma astmy. Może być tak że jest ona widoczna w sezonie jesienno -zimowym. Podajesz leki wykrztuśne? Działają one na twojego synka? 

Byliśmy u alergologs miał robione testy. Astmę też wykluczyli 

Też pomyślałam o astmie , warto sprawdzić bardzo często astma objawia się na jesień  , pada , powietrze jest bardziej wilgotne , pogoda po prostu nie sprzyja astmatyką. 

Dam Ci przykład mojej babci . Latem czula sie super , czasem nawet byly dni gdzie nie musiala robić żadnych inhalatorow . A kiedy przychodziła jesień,  ciągły deszcz tak jak ona mówiła "grzyb za oknem " wtedy sie zaczynalo , nocne ataki , swiszczacy oddech kiedy spala , wgl miala ciezko oddychac , co chwile inhalator . 

Warto zrobić badania i sprawdzić.  Ale badania A nie poleganie na lekarzu w stylu wizyta w przychodni , pytanie o astme i odpowiedz "niee na pewno nie ma " . 

Jest tyle rodzaji tego dziadostwa że nie macie pojęcia , każdy inaczej to przechodzi . Jeden będzie miał przez cały rok,  inny zaś  sezonowo , następny kiedy się denerwuje.

Ewentualnie jeszcze coś może nie grać w pościeli ale przypuszczam że to wyeliminowalas na pierwszym miejscu ;)

A jakie badania robi się na astmę? 

A alergia to wiąże się tylko z astma? Nie zawsze alergia wskazuje na astme. Więc może inne testy alergiczne warto zrobić

A może ma to związek z suchym powietrzem w związku z sezonem grzewczym? Masz jakieś kwiaty w domu? Może pod wpływem ciepła z ziemi unoszą się drobinki grzyba i synek je wdycha, wtedy mogła by to być alergia. Mój znajomy miał podobny problem i zniknął kiedy pozbył się kwiatów z domu. 

My testów mieliśmy sporo na alergeny napewno na kurz roztocza sierść psa i królika bo mamy w domu na trawy i kilka innych roślin już nie pamiętam. 

Może mieć to związek sezonem grzewczym ale kaloryfer ma przykrecony cała noc chodzi nawilżacz powietrza co mam jeszcze zrobić? 

Co do kwiatów teraz mam choć nue y synka w pokoju ale w zeszłym roku nie mieliśmy i byli to samo. 

Dziś znów byłsm u lekarza no i cóż osluchowo czysty więc nie ma sensu dawać syropów. :(

Myślę że to musi być związane z polskim klimatem w jesienno- zimowym okresie. Dużo osób w Polsce ma alergię, astmy a jak wyjeżdżają zagranicę dotychczasowe problemy znikają. Myślę że w Polsce trochę więcej się choruje niż w Anglii czy też Holandii. 

Najgorzej że testów nie da się zrobić na wszystko tylko na konkretne pylki /produkty. Ja mimo że jestem alergiczka to testy zawsze wychodziły w porządku bo nie testowali tych produktów na jakie alergie wiem że mam. 

• Badanie spirometryczne - spirometr ma za zadanie zmierzenie zarówno objętości, jak i szybkości wydmuchiwanego powietrza z płuc. Spirometr jest tak skonstruowany, że pomiar jest przedstawiany jako wykres graficzny w przedziale czasowym. Taki wykres nazywa się spirogramem. Najważniejszą informacją uzyskiwaną ze spirometrii jest wartość przepływu oraz objętość powietrza wydmuchiwanego w pierwszej sekundzie forsownego wydechu, w skrócie FEV1. Ponieważ zmniejszenie FEV1 nie jest charakterystyczne dla astmy, określa się stosunek FEV1 do FVC, który prawidłowo jest większy niż 74%, a jego obniżenie świadczy o obturacji dróg oddechowych.
  • Ocena szczytowego przepływu wydechowego (PEF) i oznaczanie jego dobowej zmienności - służy do monitorowania przebiegu choroby. Dobowa zmienność PEF przekraczająca 20% jest uznawana za charakterystyczną cechę astmy oskrzelowej.
  • Test odwracalności obturacji oskrzeli - polega na ocenie stopnia odwracalności obturacji oskrzeli po podaniu krótko działającego B2-mimetyku. Zwiększenie FEV1 o przynajmniej 12% jest typowe dla astmy.
  • Testy prowokacyjne - polegają na kontrolowanym, wziewnym podawaniu czynnika prowokującego (alergenu) i pomiarze reakcji ze strony dróg oddechowych.

Kochana skopiowalam z jakiejś strony , te badania wykonuje się dziecia ale wszystko w zależności od wieku . Najpierw pewnie wywiad u pediatry  i skierowanie . A pediatra nigdy nie zasugerowała wykonania jakiś badań właśnie w tym kontekście  ?

Dziecko przecież ma napady kaszlu , męczy się,  osluchowo czysto wiec na pewno coś  jest na rzeczy i to nie przeziębienie tylko jakąś inną choroba być może jakaś alergia A być może astma.

kaszel może też być jako objaw refluksu żołądkowo-przełykowego który może nasilać się sezonowo

Pediatra stwierdził w sumie dwóch po wywiadzie że taki kaszel jeśli jest jedynym objawem to nie jest astma zwłaszcza że nie przechodzi w zapalenie oskrzeli że nie ma problemu z oddychaniem itp. Nir wiem czy to badanie robi alergolog ale jeśli tak to też nie widział potrzeby badania pod kątem astmy więc odpuściłem ten trop no bo od lekarzy mądrzejsza nie jestem. 

Aneczka u gastrologa też byliśmy swojego czasu przeprowadził dość szczegółowym wywiad i jedynym objawem był kaszel powiedział że w takim razie to na 90%nir jest refluks ale żeby sprawdzić na sto trzeba zrobić badanie które jest mocno inwazyjne dla dziecka (na dobę dziecko przez nos ma założona sondę)  i że jego zdaniem bez sensu męczyć dziecko (byliśmy prywatnie więc nie zbyl nas) ale nasza decyzja. Skoro nie widział wskazań odpuscilismy  

JustaMama zapalenia zatok też nie ma tak? 

U mojej córki też był uciążliwy przewlekły kaszel i ledwo weszliśmy do gabinetu od razu lekarz powiedział że to alergiczny bo inaczej brzmi...po czym poznał nie wiem....Ale faktycznie coś musiało w tym być, przepisał jakiś syrop za 10zl jakoś i jak ręką odjal,  po dwóch dniach był spokój. Jak mu się zapytałam od czego ten kaszel to powiedział że z powietrza ...z kolei u m9jej siostry,  córka dusila się rano i wieczorem kaszlem, z tym że jej wyszła alergia na orzechy jakieś,  wszelkie słodycze,  chipsy i inne rzeczy gdzie w składzie pisze śladowe ilości orzechów....musiała odrzucić i kaszel minął....trudno coś ci doradzić właściwego bo jak widać każde dziecko to inny przypadek...

U mnie właśnie po kaszlu nie potrafili powiedzieć czy to alergiczny