Co. sadzicie o kaskowaniu głowy dziecka? W bliskiej rodzinie mamy dziecko wcześniaka z bardzo krzywą główną. W szpitalu położne mówiły że główka wróci do normy, lekarz fizjologiczny w szpitalu rodziców poinformował że kaskowania dziecku swojemu by nie zafundował- że to samo zło. Co Wy o tym sądzicie?
Czy wasze dziecko to miało?
Wyczytałam że jest nawet dofinansowanie do kaskowania.
Czytałam o tym kaskowaniu, dla mnie trochę przerażające, ale jeśli nie byłoby innej rady to oczywiście ale tylko na zlecenie lekarza.. U nas też trochę krzywa główka, bo stale leżała na jednej stronie. Pediatra kazała na siłę przekręcać i podkładać kocyk pod plecki. To samo fizjo. Pytałam o te poduszki to również mi odradzono. Generalnie mała ma 4mce, może jeszcze minimalnie ma z jednej strony bardziej płaską ale dalej przekręcam. Mam nadzieję, że się wszystko unormuje. Pediatra mówiła też, że dużo dzieci tak ma, dopóki nie zaczną same siadać..
Szczerze mówiąc Ja nie spotkałam się z tego typu metodą ani w przypadku moich dzieci ani jakichd tam dzieci najbliższych osób w otoczeniu natomiast wiem o czym umowa bo gdzieś tam w sieci przewinal się przed moimi oczyma ten temat szczerze mówiąc nie mam zdania Pewnie gdyby moje dziecko wymagało takie metody i lekarza by mi to zalecili no to zaufałabym lekarzem jak ze wszystkim i z każdą metodą Wydaje mi się że są przeciwnicy jak i zwolennicy nawet jeśli w przypadku specjalistów czasami mają oni rację Czasami są przeciwni mimo tego że metoda jest dobra na przykład z powodu że są to lekarze z dość dużym stażem i starsi troszkę mało otwarci na nowe metody raczej preferują klasyczne sposoby na ciężko stwierdzić Ja osobiście nie stosowałam nie używałam tej metody nikt z mojego otoczenia również więc ciężko mi doradzić czy przeciwniczką bo nie mam zbyt dużego pojęcia na ten temat ale pewnie zaufałabym lekarzom
Syn miał z jednej stronę spłaszczoną główkę i chodziliśmy do fizjo na konsultacje. Powiedziała żeby cały czas układać go na drugiej stronie i powinna sama ukształtować się. Miała rację jak i inni lekarze z którymi konsultowaliśmy się. Jeżeli miałabym zdecydować się na kaskowani to po konsultacji z lekarzem lub kilkoma..
Ja nie kaskowalam żadnej córki i nie będę przy synku. Wszystko wróciło do normy w swoim czasie. Wiadomo, że odrazu po porodzie główka jest zniekształcona jakoś musia się wydostać i dostosować.
Wydaje mi się, że skoro lekarze odradzają kaskowanie to nie ma co fundować tego swojemu dziecku. Trzeba tylko pilnować, żeby główka była przekręcona raz na jedną, raz na drugą stronę i z czasem wszystko powinno wrócić do normy. A jeżeli tak się nie stanie to wtedy będzie czas na jakieś poduszki czy kaski.
To ja mogę już napisać, że po miesiącu odwracania na drugi boczek, główka już jest prawie równa. Jest bardzo duża różnica. I też nie używałam poduszek ani tym bardziej kasków, bo wszyscy mi odradzali. Samo podkładanie kocyka i odwracanie i widać poprawę.
Ja wiem,. że różnie jest z tym naszym zaufaniem do lekarzy. Ale z dwojga zaufać lekarzowi czy internetowi. A jak nie mam zaufania weryfikuje u innego specjalisty. Po prostu są tematy w której trzeba mieć wiedzę specjalistyczną.
Mi mówili przy porodzie że dziecko urodzi się z mega zniekształcona główka i obowiązkowo czeka nas kasowanie. Ostatecznie skończyło się CC i mała ma naprawdę piękna główkę. Ale przy porodzie sn byłam przerażona.. słyszałam że maskowanie sprawia ból coś jak aparat na zęby ale że pomaga. Ciężkie decyzję niestety ;(
Ja słyszałam od fizjoterapeuty, że nie zaleca się kaskowania rutynowo. W pierwszym roku życia główka jest bardzo elastyczna, bo jeszcze kości nie są zrośnięte i odpowiednim układaniem główki można ładnie ukształtować główkę- tylko trzeba układać do spania raz na jedną, raz na drugą stronę.
To raczej powinna byc decyzja lekarza… nie zalozylabym bez konsultacji. Dziecku zazwyczaj samo sie kształtuje wiec jak nie ma medycznych przesłanek, to nie kąbinowałabym
Jak dziewczyny pisza musi lekarz zadecydowac, my z synkiem chldzilismy do fizjoterapeuty bo caly czas glowke mial zwrocona w lewa strone i cwiczenia nam pomogly wiec najlepiej sie skonsultowac
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.