Karmienie w tandemie

Drogie mamy, jakie są Wasze doświadczenia z karmieniem w tandemie (czyli z karmieniem piersią więcej niż jednego dziecka)? Jak to u Was wyglądało? Jak zareagował starszak na nową sytuację?

Chętnie o tym poczytam. Moja koleżanka ma bliźniaczki, ale ona zrezygnowała z Karmienia piersią i karmi MM. Mówi, że nie miałaby na nic czasu poza karmieniem :rofl:

1 polubienie

Na szczescie u nas roznica 4,5 roku wiec nie musialam karmic w tandemie. Wiem ze to straszne co powiem, ale karmienie piersia bardzo ale to bardzo mnie obciazalo psychicznie.
Gdy pierwszy syn nie potrafil zlapac piersi to ja bylam w stresie. Udalo mi sie byc KPI ale 3 miesiace.
Drugi syn zlapal piers, wiec karmilam kp i kpi ale za to tylko miesiac. Na poczatku bylo fajnie jak przystawialqm do piersi, ale z dnia na dzien byla wieksza frustracja ze mam za malo pokarmu a to z kolei sprawialo ze faktycxnie zanikal bo ja sie stresowalam. No i nie lubilam tego zapachu i tego ze sie lepie. Faktycznie nie robilam nic innego tylko przystawialam do piersi potwm odciagalam potwm mylam i wyparzalam a jak usiadlam to za 5 min budzil sie syn na jedzonko :rofl: takze podziwiam te mamy ktore karmia w tandemie, chociaz ja bym sie bala ze nie starczy mi dla drugiego syna mleka

Też chętnie poczytam, bo żona kuzyna przy bliźniakach zdecydowała się na mm, a innych bliźniaków nie znam :smiley: przeważnie też jak była nieduża różnica wieku rodzeństwa i w momencie zajścia w kolejną ciążę, mama karmiła dziecko, to akurat ja znam tylko takie mamy, które decydowały się na oduczenie starszego dziecka karmienia piersią.

Nie mam bliziakow . Ale widzialam jak dziecko reagowalo zazdrosne bylo , zawsze chcialo akurat mleka jak to drugie bylo akurat karmione :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::grinning: a z drugej strony tez widzialam jak jedna mama dwojke maluszkow karmila na raz jednoczesnie :smiling_face:

Ja sobie nie wyobrażam takiej sytuacji :hear_no_evil: Nie oceniam nikogo, ale ja nie chciałabym karmić piersią tak długo, po prostu dla mnie to już dziwnie wygląda jak takie duże dziecko, np. 3-letnie wisi przy piersi. Więc jeśli zaszłabym w kolejną ciążę to niestety, ale starsze dziecko bym odstawiła od piersi.

Mi sie udalo z pierwszym dzieckiem karmic do roku mysle zo to tak idealny czas i dla mamy i dla dziecka :smiling_face:

Też tak sądzę! :blush:

U mnie za duża różnica wieku na tandem. Ciekawi mnie ten temat. I co dzieje się z laktacją? Wiadomo, że dopasowuje się do maluszka. Kto ma wtedy pierwszeństwo?

U mnie nie bylo karmienia w tandemie, bo mam duza roznice wieku miedzy dziecmi – starszak ma 7 lat, a maluch dopiero 5 miesiecy. Więc temat mnie ominal :wink:

Na pewno jest to duże wyzwanie, również organizacyjne :raised_hands:

Komfort i zdrowie psychiczne mamy również jest ważne :heart:

Tak też się zdarza :revolving_hearts:

1 polubienie

Po porodzie pojawia się siara i pierwszeństwo w karmieniu ma noworodek :raised_hands: Potem już różnie przystawia się dzieci do piersi (mogą być karmione jednocześnie lub po kolei) :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

ja nie zdecydowałam się na karmienie w tandemie, mimo iż różnica między moimi dziećmi nie jest jakaś duża. kiedy zaszłam w ciążę odstawiłam pierwsze dziecko od piersi, tak samo postąpiłam przy trzeciej ciąży.

Dziękuję za wyjaśnienie :slightly_smiling_face:

Jestem bardzo ciekawa ! Mam 3.5 latka który był karmiony cycem do 2 l i 2 MSC. I teraz jestem w 16 TC i synek już zapowiada że on też będzie pił cyca raZem z dzidzia . Zawsze marzyłam o tandemie ale mam obawy czy to nie będzie krzywda dla syna żeby w tym wieku jeszcze pił mleko z piersi :face_with_peeking_eye:

U mojej cioci syn odrzucił pierś jak miał 4 lata, krzywda mu się nie działa z tego powodu. Zaleca się karmienie piersią dopóki dziecko tego chce i potrzebuje, jeśli się ma możliwość, to karmiłabym dopóki dziecko chce :sweat_smile: wiadomo, że np już nie 7/8 latka, ale 3 letnie dziecko jeszcze szuka bezpieczeństwa, bliskości

Mysle ze to zadna krzywda a same korzysci jesli tego sam chce to super