Syn ma skończone 10 tyg. Ma stałą godzinę zasypiania około 20(+/- 0,5h). Do karmienia budzi się około 24 a potem 2-3 w nocy i 4/5/6. Czy syn powinien mieć już dłuższą przerwę?
Jeśli tak to w jaki sposób go tego nauczyć?
J.Arnold takie wątki już istnieją. Wpisz tytuł w wyszukiwarkę i pojawi ci się kilka pozycji
Lupka po prawej stronie na górze tam wpisz co Cie interesuje jest duzo wątków o tematyce co Cie interesują.
Jest to zupełnie normalne, bardzo wiele dzieci budzi się kilkakrotnie w nocy w pierwszych kilku miesiącach życia.
Czasem w nocy też się budzą jak mają już nawet kilkanaście miesięcy przez ząbki choćby ![]()
Kazde dziecko jest inne. Moja corka spala po 7 godzin w nocy a potem jej sie odwidzialo… I teraz ma prawie pol roku i potrafi wstawac co godzine. Jest najedzona, przebrana, czasami po prostu potrzebuje przytulenia, a to moze smoczek jej wypadnie, a to za goraco…
Mój Synek ma 5 miesięcy, a wciąż w nocy budzi się co 3 godzinki. Czasem jest tak, że mamy tylko jedną nocną pobudkę, czasami trzy. Jeżeli karmisz piersią to mleko szybko się trawi i dziecko potrzebuje uzupełnić zapasy albo po prostu chce się przytulić i zasnąć ponownie:)
Pamiętaj, że karmiac piersią karmisz dziecko na zadanie
czyli może chce jeść, może pić a może potrzebuje Twojej bliskości. Każde dziecko będzie inne, daj mu czas
pozdrawiam
Jest to normalne. Nie masz się czym martwić. Małe dzieci potrafią budzić się kilka razy w nocy do jedzenia. Ja u siebie byłam zdziwiona. Moja córka od samego początku budziła się w nocy o piątej do jedzenia i to tylko raz. Rzadko budziła się dwa razy na jedzenie w nocy. Teraz ma cztery miesiące i też tylko raz w nocy się buzi do jedzenia. Czasami budzi się i dwa razy ale raz chcę jeść, a raz chcę się przytulić. Jak jest burza to na pewno się obudzi, bo burzy się boi i chcę być wtedy blisko. Więc moja córka bardzo mało budzi się do jedzenia w nocy. Każde dziecko jest inne i wymaga czego innego. Po prostu trzeba się poświęcić na jakiś czas. Wszystko się unormuje. Im dziecko starsze tym coraz mniej będzie się budzić w nocy.
Jezeli karmisz piersia to nie ma czegos takiego jak nauczenie dziecka dluzszego spania albo spania o tej i o tej. Karmisz piersia wiec karmisz na zadanie. Koniec i kropka. Dziecko nie bedzie czekac jesli jest glodne. Jestes na kazde zawolanie, a dziecko to szef nad szefami.
moja corka 10 grudnia skonczy 7 miesiecy i w nocy spi w kratke. Raz wstanie po 5h ciaglego snu, potem wstaje co godzine czy co dwie, a raz wstaje ciagle co godzine. Sen jak i jedzenie to sprawa indywidualna i bede to powtarzac z uporem maniaka. Kazde dziecko jest inne.
to czyni z nich wyjatkowe i jedyne w swoim rodzaju. ![]()
U nas pierwsza nocna drzemka jest najdłuższa. Później właśnie już maksymalnie 2 godziny pośpi i głodny ale takie uroki. I tak już jest lepiej niż na początku z tym spaniem. J.Swierczewska Twoja córcia jest o tydzień starsza od mojego synka, mój 17 skończy 7m.
Małe dzieci budzą się na początku przez to że są głodne później mogą się budzić na jedzenie ale nie tylko jest milion innych powodów. Mój synek ma ponad 9 miesięcy a budzi się parę razy w nocy nie tyle na pierś co po prostu się przytulić i poczuć bezpiecznie się potrzebuje i idzie dalej spać czasem chce mu się pić więc pociągnie dwa łyki z piersi i dalej śpi. A ostatnio bolą go dziąsła więc się budzi. Nie można powiedzieć tu że musi mieć większą przerwę i musi spać ciągiem więcej bo każde dziecko jest inne niektóre dzieci już od 2 miesiąca śpią ładnie inne do 2 roku nawet się budzą w nocy więc to jest sprawa indywidualna.
Dziecko ma swój własny tryb dnia i nocy
Częste budzenie się jest normalne szczególnie kiedy dziecko karmione jest piersią :-). Syna karmię mm więc już w drugim miesiącu przesypiał noc, z tego co wiem dzieci karmione piersią dłużej budzą się w nocy na jedzenie ponieważ mleko matki jestvrawione szybciej ![]()
To bez różnicy jest zależy od dziecka jedno przy mm będzie się budzić co chwile inne przy piersi będzie ładnie spać cała noc.
Moja córka dopiero rano budzi się do jedzenia. Całą noc prześpi. Nie mówię że każdą ale w większości.
Aneta to super u mnie mały przesypial ładnie nocki jest na piersi ale odkąd zaczęły iść żeby w szybkim tempie już nie jest tak różowo on się budzi nie na pierś ale tylko po to by się przytulić i zasypia.
Mój syn skończył dziś 8 miesiecy, nadal je o 23, 2 i 5 w nocy. Tylko czasami uda mu się przespać od 2 do 7 rano. To jest bardzo normalne, tym bardziej, że Twoje dziecko jest jeszcze bardzo malutkie. Nie powinno się go oduczac na siłę, to przejdzie z czasem samo, jeśli dziecko poczuje się gotowe do presypiania całej nocy.
Jest to zupełnie normalnie że dziecko się budzi często w nocy. Mleko mamy jest łatwostrawne więc dzieci częściej się budzą ale to oczywiście nie oznacza że jeśli dziecko było by karmione mm przesypiałoby cała noc. To akurat nie ma znaczenia jak karmimy dziecko. Jedne dzieci po mleku mamy śpią całą noc a inne po mm.
Aneta mój syn też na początku budził się sporadycznie bądź przesypiał noce więc dokładnie jak Twoja córka. Później zaczęło się ząbkowanie i od tamtej pory pobudek w nocy mamy sporo. Przerwy i spanie w nocy mamy tylko jak już ząbek wyjdzie i aż do kolejnego.
Wg mnie po mm dziecko dłużej jest najedzone bo mm dłużej się trawi ale nie oznacza to że nie będzie się w nocy budzić bo pobudki są z różnych powodów. No i nie wiele mam ma to szczęście że niemowlak przesypia większość nocy bez znaczenia czy jest kp czy mm. Czasem właśnie nawet jak tak było że dziecko ładnie spało to przez ząbki może się budzić co chwile i spać niespokojnie. U nas chyba zbliża się ten moment bo dziąsło dziwnie wygląda a mały się wierci. Na szczęście tylko przez sen bo oczy zamknięte ale kręci się na wszystkie strony i nóżkami kopie ale się nie wybudza choć widać że coś mu dolega.
Niekoniecznie zależy od dziecko jedno dziecko mm trzyma dłużej inne dziecko zaraz będzie głodne i to samo z piersia jedno będzie bralo pierś co 3 czy 4 h a inne co 2 godziny. Mój syn ładnie spał do czasu aż zaczęły zeby iść od tamtej pory noce są jak u Kasi kilka pobudek jedynie jak jest już ząb przebity to jeden dzień lepiej śpi i później znów od początku tak samo czyli kilka pobudek ząbki idą jeden za drugim więc prędko się nie wyspie.