Karmienie smoczkiem 0+ 5,5 miesięcznego dziecka

Wiem że już było dużo wątków na ten tema tale chciałam wiedzieć bo nie mogę doczytać dla siebie odpowiedzi.
Moje dziecko ma teraz 5,5 miesiąca ciągnie ze smoczka 0+mleko 160 ml 40 min i to jest właśnie moje pytanie bo nie zawszeń mu sie chce przy tym smoczku wypijać całą porcję dodam że jest szczupły ma 7,5 kg i 68cm to jest właśnie moja obawa bo jak daje mu smoczka 3+ to szybko bardzo wypija ale za to bokami mu się leje i jak się zakrztusi to jest wielki płacz najgorzej jest w nocy bo przy 0+ nie udaje mu się wszystkiego wypić to jest raz a dwa że zasypia przy jedzeniu i nie pomaga żeby go troszkę przebudził i dokończył porostu śpi i już więc nie wiem co mam zrobić potrzebuję rady

Rzeczywiście bardzo długo je mleczko ze smoczkiem 0 . A próbowałaś z butelką z innej firmy ze smoczkiem 3+ ? Jeśli nie to spróbuj.

Jeśli mocno zasysa smoczek, aż ma wklęśnięte policzki, to znaczy, że czas na zmianę smoczka, a tu ewidentnie trzeba, bo strasznie długo je i nie do końca, bo się męczy i nie ma siły dokończyć. A może spróbuj w tym smoczku zerowym trochę powiększyć otwór na początek.

Nasz na 0 był do 4 ,5miesiąca, potem zmieniłam. I Rzeczywiście początki były cięzkie, bo tak jak u Ciebie lało się bokiem, czasem się krztusił, ale przy 0 już się męczył więc musieliśmy zmienić. Spróbuj robić mu przerwy , tak żeby się nie krztusił, wyciągaj na chwileczkę smoczek, żeby zdążył połknąć.

Moona dobrze radzi, żeby spróbować smoczkiem innej firmy. U mojej też początkowo leciało bokami, krztusila się, ale po kilku dniach udało się ją przestwic, w nocy tylko dawalam wolniejszym dopóki się nie przestawila. Powiększania dziurki raczej powinno się unikac.

dzięki za odpowiedzi spróbuje z innej firmy choć próbowałam jak miał 3,5 miesiąca to nie chciał chwytać a ze smoczkiem 3+ próbowałam 1 noc przeszła gładko za to 2 to tak zaczął płakać jak kiedyś jak miał kolkę wiem mam stracha bo wiadomo jak jest z tą kolką

Mam ten sam problem z tym że mój synek to istny łakomczuszek. Ma 4 mce i zjada 210 ml smoczkiem 0+ w 15 min :open_mouth: Powiedziałam o tym na wizycie kontrolnej to poradziła mi żeby smoczka nie zmieniać a mleczko podawać częściej a mniej. Niestety mój synek gdy dostawał mniejsze porcje to dosłownie nas terroryzował, tak więc zostało po staremu.
Moim zdaniem u Ciebie czas na zmianę smoczka, bo faktycznie to trochę długo trwa.
Pozdrawiam!

Kamila mój synek ma 8 miesiecy i daje mu ze smoczka 0+ , tez strasznie lubi jesć , wlasnie dobija do 12 kg dlatego mu nie zmieniam bo by jadł jeszcze wiecej jak by mu leciało szybciej ;/

zmieniłam na inną firmę na razie jest dobrze wypija w 8 min ale nie wypluwa nie krztusi się wszystko jest w porządku zobaczymy jak będzie dalej… :slight_smile: dzięki za podpowiedzi

Mama_Arka_Martynki, co za herezje z powiększaniem otworu? Przecież to nierozsądne. Albo większy smoczek albo inna marka smoczków(i butelek). Ale żadne ręczne powiększanie. Mojemu synkowi pierwsza butelka też nie służyła, innej firmy była ok i tam spokojnie rodzaje smoczków tolerował. Zawsze było idealnie, nigdy się nie krztusił, leciało tak jak chciał.
multimint no to super. Ważne, żeby dziecku pasowało :slight_smile:

A moze tak po prostu pobudzać dziecko do wyjadania wszystkiego co jest w butelce, miałam podobną sytuację w szpitalu, malutka nie chciała do końca jeść pokarmu to położne polecały pobudzanie dziecka czyli np muskanie w policzki czy okolice twarzy. Może też spróbuj częściej podawać dziecku pokarm. A na początku w jaki sposób ssie tak łapczywie czy spokojnie?

Muliminit świetnie ,że butelki innej firmy spasowały Twojemu maluszkowi i spokojnie się najada :slight_smile: Oby tak dalej ładnie jadł :slight_smile:

multimint, super, że sposób się sprawdził.
gudrun, powiększanie dziurek jest dość nagminne z tego co słyszę. Po co wymieniać smoczek na 3+ czy 6+ itd, skoro można powiększyć dziurkę…co najmniej jakby majątek te smoczki kosztowały.

MAM nie wolno samodzielnie powiększać dziurki smoczka w takim wypadku albo trzeba zmienić smoczek na większy rozmiar bądź ewentualnie poszukać smoczka innej firmy. Jak wiadomo dziurka dziurce nie równa więc może z innej firmy nie będzie się dziecko krztusiło.

Dobry wieczór.
Czasami dobór właściwego smoczka jest trudny i trzeba kilka wypróbować. LOVI ma róże smoczki i można coś dobrać. Smoczek 0+ może być zbyt “wolny” i męczyć maluszka. Te problemy, które Pani opisuje prawdopodobnie są z tym związane.
3+ faktycznie jest za szybki. Mogę tylko doradzić kolejne próby, również ze smoczkami innych producentów.
Jest Pani pod opieką pediatry i on kontroluje przyrost masy ciała. Po 6 miesiącu już nie jest tak duży, jak wcześniej.
Pozdrawiam

Moja córka ma prawie 13 m-cy a jeszcze do niedawna pila ze smoczka 0+ bez żadnych problemów z butelki Lovi;) Ale jakiś czas temu kupilam butelke innej znanej marki 0+ to smoczek sie zasysal ciągle i tez dlugo trwalo to picie, az corce nie chcialo się pic i wiecznie wylewalam mleko, az zmienilam smoczek na najwyższy przeplyw i po kłopocie. Firma firmie nie rowna, trzeba wyprobowac wszystko i sprawdzic co pasuje naszym maluchom;) Dobrze ze i u Ciebie udalo sie z innym smoczkiem:)