Moja mała Rozalka urodziła się 3 tygodnie temu, i jest wczesniaczkiem, przyszła na świat o 40 dni za wcześnie ważąc niecałe 2kg i mierząc 45cm .
Od kilku dni jesteśmy w domku, Rozalenka je z butelki mleko modyfikowane ponieważ mama niestety mleka ma niewystarczającą ilość, więc dostaje tyle co się uda odciągnąć i później podyfikowane. Niestety pomimo tego że zawsze mamy tę samą butelkę i technikę raczej też, moja mała nie chce jeść gdy jest u mnie :( strasznie mi z tym źle, chciałbym ją karmić, wspierać żonę w nocy by też mogła odpocząć, ale niestety nie potrafię poradzić sobie z karmieniem. Tak jakby Rozalka wiedziała że to nie mama a tata :( Czy może ktoś miał podobny problem? Może wy mamy macie jakiś pomysł jak przekonać do siebie moje maleństwo ?
To może wam się wydawać, że macie taką samą technikę. Czasem wystarczy dziecku jakiś drobny szczegół, który nie będzie mu pasować i nici z jedzenia. U nas jest podobny problem, mój 7-miesięczny syn preferuje jeść ode mnie, od męża jeżeli w ogóle coś zje, to niechętnie. Cóż, mąż pracuje, ja karmię dziecko częściej i syn jest bardziej przyzwyczajony do mnie. Nie pozostaje nic innego jak próbować, może się w końcu przekona. :)
Mąż w nocy wspierał mnie inaczej. Kiedy trzeba było wstać w nocy na karmienie, wstawał razem ze mną, przygotował mleczko, przewinął małego, mi pozostawało karmienie. To było bardzo duże wsparcie. Tak samo w dzień umożliwiał mi odpoczynek, przejmując małego do następnego karmienia. :)
Maleństwo to wszystko jednak czuje czuje zapach mamy jej bliskość w końcu to z nią byla połączona przez kilka miesięcy jednak mama to zawsze mama i maluch chyba tak ma każdy ze najlepiej uspakaja czując ta mamę w szczególności taki noworek na samym początku ale mimo wszystko nie poddawaj się i proboj dalej z czasem napewno tez poczuje ta więź z Tobą i będziesz mógł odciążyć mamę
Może niech żona pochodzi w Twoich koszulkach niech przejdzie jej zapachem i do karmienia ja załóż? Mój mąż karmi ze mną od urodzenia na zmianę i dziecku to nie przeszkadza :) warto jak najwięcej z dzieckiem spędzać czasu w tych pierwszych tygodniach bo buduje się więź. Może użyj poduszki do karmienia?
I mnie nie ma problemu czy karmi tata czy mama czy siostra czy babcia maka je tak samo i myślę że warto tego uczyć abyś mogla/mógł kiedyś gdzieś wyjść bez dziecka to jest też ważne.
Super pomysł platyna z ta koszulka moze to faktycznie by dużo pomogło u mnie mąż tez jest odpowiedzialny wlasnie za zrobienie mleczka i przyniesienie małego z łóżeczka ja go karmie albo je juz sb teraz na tym etapie sam natomiast maz idzie spać dalej ja nadzoruje az zje i albo przenosze z powrotem do łóżeczka albo juz znami zostaje bo przeważnie to jest nad ranem takze taki podział fajna sprawa jak w nocy tata pomoze ja już nie raz mezowi mowilam ze moge po niego wstać zrobic to mleko ale nie on nie widzi potrzeby on spi z kraja zamienić się nie chce woli wstać przynieść dziecko ja za ten czas za nim zrobi mleko chwile go zagadam bo wiaodmo dziecko głodne zaspane zaplakane a on w tym czasie ogarnie jedzienie tak że pomoc męża w niektórych przypadkach nie oceniona jak tylko maleństwo pozwoli to próbuj i się nie poddawaj napewno to dużo odciazy twoja kobietę
po pierwsze super, że chcesz tak wspierać i pomóc żonie ! U mnie ten sam problem syn u męża bardzo mało wypija mleka, albo w ogóle nie chce pić. Próbowaliśmy by on karmił w nocy, ale wypije mało i za chwilę będzie kolejna pobudka bo będzie głodny. Mój syn jednak domaga się mamy. Takiego maluszka jak Wasz można spróbować oszukać właśnie ubierając przez mamę Twoją koszulkę i może jak poczuje jej zapach na sobie to się da oszukać. Mój ma 5 miesięcy i się nic z nim nie dało zrobić. U taty pije, ale mniej dużo mniej . Poza tym on ma problem go uśpić więc mimo wszystko muszę wstać do małego .
Tak czy siak nie poddawaj się, a na pewno w końcu się uda
Musisz próbować. Może dziecko inaczej czuje mamę. Nie ma co się dziwić bo było w jej ciele przez długi czas . Myślę ze jak będziesz próbował to się uda. Moja córka też grymasilavczasaki i u nas udawało się jak tata karmił na stojąco , chodząc z dzieckiem . :D trochę trudniej niż u mnie bo ja mogłam siedzieć no ale cóż . Próbujcie, może też musisz poprostu znaleźć swoją technikę
U nas było podobnie. Mąż chciał karmić moim odciągniętym mlekiem z butelki, jednak syn nie chciał miał z tym duże problemy. A zmywałam tej samej butelki co zawsze. Ja wstawałam dawałam z butelki i pił normalnie. Dziecko czuje obecność i bliskość mamy. Może warto byś założył koszulkę żony lub używał tych samych kosmetyków co żona wieczorem ? U nas pomogły właśnie takie zabiegi ,że mąż używał tych samych kosmetyków... Pomogło. Syn czuł się bezpieczniej i pił spokojnie,a ja miałam chwilę na sen
Często wydaje nam się że karmimy taką samą techniką ale w rzeczywistości może się ona różnic drobnymi szczegółami. U nas było tak samo maluszek ode mnie z butelki zjadał bez problemu a tata nie potrafił go nakarmić. Po pierwsze tak jak dziewczyny piszą często chodzi o zapach. Dzieci odróżniają zapach matki od zapachu ojca. Druga sprawa u nas okazało się że mąż stresował się przy karmieniu i niepewnie podawał dziecku butelkę które od razu to wyczuwało. Myślę że grunt to się nie poddawać. :)
Zależy w jakiej pozycji się karmi też. Nasza lubiła zawsze na leżąco teraz jest większa to kładę ja do krzesełka do karmienia w poklzycji pół leżącej lub też na poduszce i tak potrafi trzymać sama buteleczkę i je.
Jak ja trzymamy teraz na rękach to podnosi się do góry i ciężko jest nakarmić.
Jak leży na poduszce wyżej to się chce na bok obkręcić także nie wiem od czego to zależy.
Zapewne od wieku.
U nas plusem jest to że trochę osob może nakarmić córkę ja, mój, siostry moje, szwagierka, babcie, dziadkowie i nie ma z tym problemu
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.