Orientujecie się czy jak się karmi odciągniętym mlekiem z piersi i mm (ok. 2 razy dziennie) to trzeba jakoś dawkować mleko z piersi czy mały może jeść tyle ile ma ochotę?
Dodam, że moje dziecko skończyło miesiąc, je średnio co 3godz, mojego mleka potrafi jednorazowo zjeść nawet 150-170ml, mm dostaje 120 ml
Twoje dziecko je dość dużo, ale widać takie są jego potrzeby. Moja mała zjadał 120 mm dopiero jak miała 3 miesiące ale i tak powinnaś je karmić na żądanie. Z resztą ja nie dałabym rady swojej przetrzymać bez jedzenia jakbym chciała jej “dawkować” jedzenie
i myślę że ten wątek i ten założony wcześniej przez daryska000 powinny zostać połączone
Bardzo duże porcje. Na opakowaniach mm zazwyczaj pisze, że dziecko na miesiąc powinno jeść 90ml. A twojego 170ml to mnie się wydaje, że też za dużo. Ja bym wolała dać częściej a mniej, bo jak się dziecku żołądeczek rozciągnie, to później może być ciężko. Ale oczywiście nie wiem jaki jest duży Twój synek, bo mój miał tylko 2800 jak się urodził i zjadał rzadko 90ml, zazwyczaj było to 60ml (łącząc pierś i mm).
Mój też miał 2820 jak się urodził, teraz waży ok 4kg, jest proporcjonalnie zbudowany. Na mm, które daje jest napisane, że dziecku, które ma miesiąc podaje się mleko 150 ml + 5 miarek… Co do “częściej a mniej” to położna mówiła, że nie powinno się karmić częściej niż co 2 godz, bo wtedy poprzedni pokarm nie zdąży się strawić czego późniejszym wynikiem są bóle brzucha, kolki itd.
Mleka z piersi nie dawkujesz, dajesz tyle ile dziecko chce. A skoro twoje dziecko skończyło miesiąc to pewnie masz jakiś skok rozwojowy albo kryzys laktacyjny. Przystawiaj teraz dziecko jak najczęsciej i staraj się nie dawać mm, po około 3-4 dniach wszystko powinno wrócić do normy
Mleka mamy nigdy za dużo
Jeśli nie jesteś pewna czy maluch je za mało czy za dużo, to możesz wspomóc się laktatorem, jak odciągniesz pokarm, będziesz wiedziała ile zjadł. I też ma to jeszcze jeden plus- w nocy możesz wstawać na zmianę z mężem
ja praktycznie cały czas odciągam, ale zastanawiam się czy mały nie je za dużo
na pewno nie je za dużo skoro je twój pokarm o to się martwić nie musisz
mm123 nie martw się tym ze maly je za dużo bo pokarm matki jest lekkostrawny i dziecko trawi go całkowicie w 98% I to dlatego dzieci cycowe mogą mieć mniej kupek w ciągu dnia.
mm pokarmu z piersi się nie dawkuje tak jak pisza dziewczyny ciesz się ze twój maluch ma apetyt i dawaj mu mleka z piersi tyle ile potrzebuje
ja odciągam np 150 ml i córka 4 miesiące zjada tą porcję na dwie raty jaksię jej w międzyczasie odbije, nie ma sensu trzymać się etykiet sztywno bo wiadomo że każde dziecko jest inne i niektóre więcej potrzebują zjeść a na siłę na pewno im nie wepchniemy . 4 miesieczne niemowlę zjada ok 180 ml zajednym razem .poza tymkarmię piersią i tez mała sama reguluje ile chce zjeść.
“Dawki” mleka tyczą się jedynie mleka modyfikowanego, ze względu na ilość podawanego białka w każdej porcji - jeżeli podaje się go zbyt dużo dziecko można po prostu przebiałkować.
Mleka mamy nie należy “porcjować” nawet jeżeli karmisz systemem mieszanym - dziecko je tyle ile potrzebuje; )
Z jakiego powodu dokarmiasz mm? Nie wygodniej by było karmić tylko swoim mleczkiem skoro tak pięknie je zjada?; )
Ja synka karmiłam co 3 godziny i zjadał w 3 dobe po urodzeniu już 100 ml moje mleczka a już po tygodniu 140 ml.
mm123 mi synek przez ok 3 tygodni uczył się ssać pierś i ciężko mu to wychodziło ale jakbym próbowała dalej to napewno by nauczył ale szybko się poddałam i bez przerwy odciagałam i podawałam mu z butelki.Ale karmiłam go cały czas swoim mlekiem tylko że z butelki to jadł mi po 90 ml co 1,5 godz,ale było różnie z tym karmieniem. W nocy nawet się budził co 1,5 godz i też tyle jadł,czasami potrzebował więcej i zjadł 120 ml.Twój synek dużo je,ale powinnaś karmić go na żądanie bo niektóre dzieci potrzebuja więcej Nie przejmuj się i karmi synka tak często jak tylko będzie potrzebował
Ja do 4 miesiąca karmiłam swoim mlekiem,a potem zaczęłam dokarmiać mm,bo moim już sobie tak nie pojadał i potrzebował więcej.Nie martw się tym że synek je dużo,tylko powinnaś się cieszyć że ma taki apetyt :)))