Witam. Czy ktoś może powiedzieć ok ile ml w danym tygodniu powinno dziecko jesc odciagnetego mleka?
?karmie piersią ale dziecko mam wrażenie że nie dojada bo zasypia. Temu czasami odciaglam pokarm i daje z butelki.
Dziecko przybylo ostatnio z 4200 do 4400 w ciągu tygodnia. Czy to prawidłowy przyrost wagi ?
Co do przybierania na wadze radzę poczytać tu https://www.google.com/amp/s/parenting.pl/prawidlowa-waga-niemowlaka%3famp=1
Sądząc po wadze jest to bardzo małe dziecko. A zatem 200g na tydzień to jak na ten wiek, bardzo dobre tempo przybierania. Małe dzieci zazwyczaj zasypiają przy piersi, tam czują się bezpieczne w ramionach mamy. Owszem jak dziecko zaraz po przystawieniu zasypia, możemy lekko drażnić, pocierając za uszko, podbródek czy policzki. Natomiast jak trochę zje i wtedy zasypia to nie ma się czym martwić. Ja zazwyczaj tak usypiam dziecko, o wiele szybciej zasypia niż jak go bujam.
Ja też tak usypiam. W ciągu dnia rzadko kiedy się udaje ale za to wieczorem działa za każdym razem :)
To prawda dzieci karmione piersią najczęściej zasypiają przy piersi i czasem nie da się innym sposobem uspac
Mi odpowiada taka forma usypiania :) bez skakania po pokoju, bujania itp. Córeczka sobie je, ja jej śpiewam kolysankę i usypia. Potem do łóżeczka i śpi smacznie aż zglodnieje :)
Karolina jak nie mam takiej możliwości usypiania bo musiałam przejść na butelkę ale nie mam problemu z usypiam. Nie bujam nie chodzę po pokoju. Siadam, córeczkę biorę na ręce i kładę brzuch do brzucha tak że kłoska jest na mojej klatce piersiowej i tak się do mnie przytula i zasyna.
Zanim zeby nie zaczęły wychodzić i nie zaczęła się zwinnie przewracać z pleców na brzuch to odkładałam do łóżeczka i sama zasynsła
Aneczka moja córeczka też lubi usypiać na mnie :) najlepiej jej się wtedy śpi.
Karolina mają takie same sposoby zasypiania :) ciepło, slysza bicie serca
Dzień dobry.
Jeżeli Pani karmi piersią to może częściej przystawiać. Dzienny przyrost masy ciała to od 30-60 ml.
W jednym tygodniu może być więcej, w następnym mniej. Nie wiem, ile dziecko ma miesięcy. Jeżeli po piersi zjada jeszcze z butelki tylko 50 ml to może lepiej po 1,5-2 godzin ponownie przystawić do piersi.
Pozdrawiam
U mnie też najlepiej się zasypia małemu u mnie na klacie. Minimalnie do 6mca niemowle powinno przybierać od 120mg na tydzień
Moja córka tez przysypia. Jak się wyśpi to znowu pije I jest ok. Ma 6m I waży prawie 10kg 🤭
u nas sama zasypia w łóżeczku po mleczku