Dzień dobry. Karmię piersią moją prawie 3miesięczną córeczkę.
Od dłuższego czasu boli mnie biodro i powinnam zrobić zdjęcie rentgenowskie. Ale boję się że po wykonaniu takiego zdjęcia nie będę mogła dalej karmić piersią. Czy moje obawy są słuszne?
Tak jak napisała Mraczek - zdjęcie RTG nie jest jakimkolwiek przeciwwskazaniem do karmienia piersią, ponieważ promienie rentgenowskie napromieniowują tylko Ciebie ale z mleczkiem w tym czasie nic się nie dzieje, bo taka dawka promieni do niego nie przenika i nie jest wraz z nim przekazywana dzieciątku.
Nie martw się, zrób zdjęcie, bo zdrowie mamy dla dziecka też jest bardzo ważne.
Witam,
Pozostaje mi tylko potwierdzić to, co napisały Panie powyżej - można bezpiecznie karmić po wykonaniu RTG
Dzień dobry, czy przy Rtg kregoslupa piersiowego tak samo można karmić piersią?
Pozdrawiam
Anna Patro-Markun
Ana można, bez wzgledu na to jaki fragnent ciała musisz przeswietlić. Dzieciom po niektorych urazach także wykonuje się zdjęcie rtg, wiec nie ma sie czego obawiać
Nie ma czego się obawiać zdjęcie RTG można w czasie kp robić.
Ja tylko słyszłam jak przyjmuje sie silne leki to nie powinno się karmić piersią.
Jedynie kobiety w ciaży nie powinny robić przeswietleń.
Oczywiście. Mama może zrobić sobie tego typu badania i nie ma to wpływu na KP. Tez słyszałam różne “opinie” na ten temat, ale są one często wzięte od starszych pokoleń, które tworzyły różne mity, bez żadnych racjonalnych podstaw.
Anna oczywiście możesz karmić piersią. Zdjęcie rentgenowskie nie jest przeciwwskazanjem do karmienia. Promieniowanie nie przechodzi do mleka.
Chyba nawet jak kobieta jest w ciazy, to informuje o tym osobe wykonujaca zdjecie i dostaje specjalny fartuch na brzuszek:)
Teraz już nawet RTG można robić w czasie ciąży niektórych części ciała jak ręka noga itd jedynie dostaje się fartuch z ołowiu na brzuch aby zabezpieczyć maleństwo:)