Coraz częściej spotyka się z zachorowalnością na raka. Profilaktyka raka piersi powinna być wykonywana u kobiet miedzy 20 a 40 rokiem życia. Czy piersi laktacyjne są uwzględnione do wykonywania badania USG? Czy któraś z was miała i podczas laktacji to badania jest miarodajne? Czy nie ma żadnych przeciwskazan oraz jak należy przygotować piersi do takiego badania i czy USG w jakikolwiek sposób może wpłynąć na mleko?
Ja miałam robione usg podczas karmienia piersią, bo wyczułam jakieś guzki, na szczęście okazało się, że to przytkane kanaliki, ale ginekolog mi właśnie powiedział, że takie usg może być nie miarodajne bo przez powiększone gruczoły mlekowe na wskutek laktacji jest trudniej wszystko “dokładnie zobaczyć”.
tak piersi laktacyjne są uznawane
Mi ginekolog powiedział na wizycie kontrolnej po porodzie ze jak minie pół roku od porodu to mam zrobić cytologia a jak skończę karmić to usg , mammografie . wcześniej nie mam sensu robic tych badań bo nie wyjdą.
Lepiej poczekać no chyba ze coś Cię wyjątkowo martwi.
Zuzanna mi tak samo moj ginekolog powiedział. I zrobię te badania tak jak zalecal.
Zuzanna-1986 super masz lekarza, bo mój nic mi nie mówił ![]()
Ania a byłaś już na wizycie kontrolnej po porodzie ? Mi na takiej właśnie wizycie powiedział co mam dalej robić i kiedy jakie badania.
Byłam…
Nie wpływa na mleko, nie trzeba piersi przygotowywac tylko znaleźć sobie dobrego specjaliste od usg i poinformować że są bóle i że karmisz
a jak przestaniesz to badanie powtórzyć
rak piersi to nie żarty - lepiej nie zwlekać
Dzięcki karmieniu piersią zmniejsza isę ryzyko Raka piersi. Badanie takie warto zrobić, ale nie musi byc to robione akurat w okresie laktacyjnym, może, ale również możemy poczekać z tym gdy przestaniemy karmic, chyba że istnieje prawdopodobieństwo pojawienia się w tym czasie, wtedy najlepiej niezwłocznie jest sie skontaktować ze swoim lekarzem i ustalić termin badania, tylko nalezy zaznaczyć jestem mamą karmiącą.