Karmiłam piersią do 3 miesiąca życia dziecka. Potem przeszliśmy na mm. Pediatra poinformowała mnie, że w takim przypadku rozszerzanie diety mogę zacząć od 4 miesiaca życia. Jeśli dziecko jest kp to rozszerzanie diety zaczyna się w 6 mż. Takie są.przynajmniej zalecenia.
Zaleca się do 6 miesiąca karmienie piersia jako główne posilki. Myślę że jak zaczniesz po kilka łyżeczek sloiczka od 4 msc. dawac to nic się nie stanie przy kontynuacji kp.
Każdy niech kieruje się zdrowym rozsądkiem, wytyczne postają na podstawie pewnych obserwacji i badań, nie są wyssane z palca... układ pokarmowy dziecka dojrzewa w indywidualnym tempie, każde dziecko jest inne, nie ma co się trzymać tabelek i sztywno ustalonych ram czasowych, ale oznaki gotowości powinny nam dać wskazówkę na to, czy to już ten czas... jedno dziecko będzie gotowe w 5 mies, inne w 8, ale nie dziwcie się, że 4mies dziecko będzie wypychać językiem wszystko z buzi, zacznie mieć bóle brzuszka, niestrawności i zaparcia, bo to bardzo prawdopodobne... tylko po co tak męczyć nasze maluszki, bo ktoś powiedział, że skończył 4 mies i chociaż nie siedzi stabilnie powinno jeść jak dorosły
Ja mam córkę lw tej chwili 7msc. Cały czas karmiona piersia. Przy 4msc podjęłam się wprowadzić jej słoiczki niestety niunia po nich plakala, było widać że nie jest gotowa, aby rozszerzać dietę. Po czekałyśmy do 6msc i widzę że był to świetny wybór. Jeśli chce pani wprowadzać, proszę spróbować. Po reakcji dziecka będzie pani widziała czy już jest gotowe.
Nie wszytko co książkowo , znaczy że tak ma być bo tak jest najlepiej, ja pierwszego synka karmiłam piersią 4mc.i podawałam już sloiczki lub przygotowane coś od siebie a drugiego synka karmię piersią do teraz , a synek ma 20mc a rozszerzalam dietę od ok.5mc, ale to tak tylko sporadycznie dla smaku, mimo wszystko na pierś miał swoje godziny te same a w między czasie czasem dałam synkowi coś do smaku przekąsić, a tak jux bardziej że regularnie i więcej dawałam synkowi od 7mc..
Moi obaj synkowie kp do 6 miesiąca i nic więcej. Ogólnie zaleca się od 6 miesiąca rozszerzanie diety bo wcześniej układ pokarmowy nie jest na to gotowy. W tym miesiącu drugi synek kończy 6 miesięcy i sumiennie czekam może wodę dostanie wcześniej choć znam osoby, ktore rozszerzaly diete wcześniej i bylo ok, starszemu nie dałam wcześniej niż ok 13 miesiąca herbaty, jednak najlepszy napój po za mlekiem na początku to woda
Gugi masz rację ,u nas właśnie tak to wyglądało.Chciałam karmić tylko piersią do 6 msca ale w 5 miesiącu zobaczyłam,że córka zaczęła bardzo patrzeć na to jak jem ,gdy była na rękach a piłam kawę to otwierała buzię ,zaczęła tak robić coraz częściej ,dlatego w połowie 5 miesiąca zaczęliśmy rozszerzać dietę ,pierwszą marcheweczkę pochłonęła momentalnie i to pół słoiczka ,zjadłaby więcej ale nie chciałam żeby bolał ją brzuszek czy coś.Od tamtej pory zaczęłam regularnie wprowadzać posiłki raz ze słoiczka ,raz gotowane .
Szczerze to ja mogę zaczekać mi jest wygodnie dac dziecku pierś i wiem że jest najedzone;) ale teściowa co zadzwoni to zaczyna truć ze mam jej dawać już herbatę ze mi kupi,wysyła butelki , ona dzieci karmiła butelkami raczej i myśli że każde dziecko już może zacząć pic te herbaty bo skończyło 4 miesiące, kloce się przez to z chłopakiem ponieważ mówię mu ze mleko wystarczy narazie,teściowa jest straszne nadopiekuncza. Mama moja też mi truje bo kiedy A ona juz od 3 podawała słoiczki i się naslucham ze przesadzam z tym że jej nie chce jeszcze dawać ze dziecko musi próbować bla bla... irytujące to jest naprawdę. Ale z tymi herbatkami przesadza już, czy jak zacznę podawać dziecku z butelki coś załóżmy wodę tak wcześnie jest możliwe że piersi nie złapie? nie chce mieć problemów później ale zresztą i tak herbaty nie będę wprowadzać nie rozumiem po co tak wcześnie herbata.
Arabela niech teściowa sobie zaparzy tą herbatkę i wypije sama. Ty sama wiesz najlepiej co robić i niech ona się nie wtrąca. Miała już czas na wychowanie swoich dzieci.
Arabela tak jak mówi Karolinach ty najlepiej wiesz co dla twojego dziecka jest najlepsze jie& daj sobie wejść na głowę, a co do picia to ewentualnie wodę bym podała dziecku a nie jakieś tam herbatki bez sensu, ja zaczęłam podawać wodę młodemu w 5 miesiącu z uwagi na to, że sporo jednak karmimy się mm wodą jest najlepsza dla takiego malucha poza mlekiem oczywiście.
Karolinach ach te teściowe my takie nie będziemy co nie? :)
Pokrzywa o na pewno nie :) że też aż tak dużo musi być takich typowych teściowych jak z popularnych kawałów :)
Arabela ja też tak jak Pokrzywa podawałam i podaję córeczce wodę, herbatę tylko do śniadania. Ale zaczynaliśmy od samej wody. Na początku było ciężko, bo córeczka piła mało ale teraz wypija bardzo dużo :)
Arabela no musisz powiedzieć i teściowej i swojej mamie, że one już swoje dzieci wychowały, więc teraz kolej na Ciebie. Oczywiście rady można przyjmować, ale nie narzucania. Bądź stanowcza i powiedz, że będziesz podawała dziecku słoiczki, czy herbatki (chociaż ja uważam, że sama woda wystarczy , po co herbatki..) kiedy Ty i dziecko będziecie na to gotowi. A jak dalej Ci będą coś narzucać to przestań odbierać..( Czasami niestety inaczej nie dociera..). Trzeba być stanowczym w swoich przekonaniach, bo jak sięraz odpuści, to później będzie coraz gorzej.
A co do podawania wody w butelce, to ja podaje i synek nie ma problemu z chwytaniem piersi. Ale jeżeli by się coś takiego zdarzyło, to są takie nakładki silikonowe (ja mam właśnie z lovi) i wtedy dziecko nie ma problemu z chwytaniem ;)
Nie podawaj wody nawet w butelce jak karmisz piersią, jeśli zaczniesz już rozszerzać dietę wybierz bidon ze słomką, albo zwykły kubeczek, ew taki 360... będziesz miała potem problem, żeby odstawić dziecko od butelki ze smoczkiem jak się przyzwyczai, a po co ma się uwsteczniać...
To jest właśnie takie gadanie mam bać i teściowych każda wie najlepiej a każda wychowywała inaczej a Ty zrób tak jak czujesz co najlepsze jest dla Twojego dziecka. Ja też kp i wodę podałam dopiero po 6 miesiącu jak zaczęłam rozszerzać dietę do tej pory nie przepajalam małej herbatka.
Syna karmilam mm i dietę zaczęłam rozszerzać po 4 miesiącu ale wcześniej zalecenia takie były że przy mm już po 4 miesiącu się powinno a teraz czy to pierś czy mm dietę można zacząć rozszerzać po skończonych 6 miesiącach
Ja mojego pierwszego synka uczyłam pić herbatki i soczki rozcieńczane z przegotowaną woda ale jednak soczki i niestety od ok. 2,5roczku zaczęła się pojawiać u synka pruchnica i niestety okropnie poniszczył się mu ząbki, obiecałam sobie ze z drugim dzieckiem nie popełnię tego błędu i synek ma 29mc i pije tylko wodę , czasem dam się mu napić soczku czy wodę z sokiem ale rzadko przeważnie pije tylko cyca lub wodę , naszczescie ładnie pije wodę i mam nadzieję że tak już zostanie;-)
Paulinek dokładnie ja próbowałam podawać wodę z butelki ale moja córeczka w ogóle nie chciała z niej pić. Za to z niekapka piję chętnie. Kubek 360 mam ale jeszcze córeczka nie może załapać o co w nim chodzi.
Karolinach moja też nie chciała z butelki więc dałam w kubku niekapku ale średnio sobie radziła bo to jednak trzeba mocniej pociągnąć i wróciłam do butelki tylko dałam inna butelke niż ta z której pije mleko i załapała. Obecnie ma 7 miesięcy więc ma jeszcze chwilę na niekapki
Ja córce dawałam wodę po 4msc sunkowi też tak że nawet później.
Patrycja pewnie :) ja musiałam bo inaczej nie chciała pić albo musiałam jej podawać łyżeczką a to było czasochłonne :)
Karolinach też przez chwilę dawałam łyżeczką ale teraz to taki strajk że jak widzi łyżeczkę to odwraca główkę :(