Karmienie piersią a płaskie brodawki

Witam,

czy jest szansa na karmienie dziecka, mając płaskie brodawki - czy raczej będę zmuszona karmić mm?

Moja sis miała bardzo płaskie a karmila normalnie i wtedy miała mega. A pozatym są jeszcze nakladki

Dziękuję bardzo za wyczerpująca odpowiedz :slight_smile: , to moja pierwsza ciąża i mam trochę obaw a poród tuż tuż :slight_smile:

W takiej sytuacji wiele osób doradza odciąganie laktatorem przed karmieniem. Sposób się sprawdza, tylko będziesz musiała tak wyliczyć czas aby dziecko nie musiało zbyt długo czekać na jedzenie

ogólnie można karmić z płaskimi brodawkami nakładek nie polecam od razu w ostateczności używa się ich można próbować wyciągnąć lamkatatorem albo strzykawka a też często bywa i tak że dziecko łapie samo taka brodawke i nie jest to przeszkodą.

jeszcze zawsze pozostaje KPI-warto walczyć o każdą kroplę mleka!!!po co mm- to już ostateczność!!

KPI wiąże się z wieloma obowiązkami i wyrzeczeniami wiec najlepiej od początku probowac nauczyć dziecko do piersi

oczywiście, ze tak Mama GRatki!!!ale zawsze jest jeszcze wyjście awaryjne!!!różne są sytuacje, mój synek np nie chciał piersi na dłuższą metę i miałam do wyboru:mm albo KPI-wiadomo każda matka chce jak najlepiej dla maluszka i KPI:)

Ja mam plaskie i Synek nie potrafil chwycic w zaden sposob, wiec bylam zmuszona uzyc nakladek. Dopiero po miesiacu udalo sie z nich zejsc, nauczyl sie chwytac i wyssac brodawke. Teraz ma juz 5.5 miesiaca i nie ma zadnego problemu :slight_smile:

ja też borykałam się z płaskimi brodawkami, ale laktator pięknie je wyciągnął:)

Laktator pomoże, a z drugiej strony starsZy maluch tez nabywa nowych umiejętności i coraz lepiej radzi sobie z wieloma niedogodnościami :slight_smile:

nawet noworodek czssto potrafi sobie poradzić z płaskimi brodawkami niekiedy ma małe problemu ale to każde dziecko może mieć problemy z uchwyceniem piersi nawet jelsi wszystko jest ok z brodawkami.