Karmienie piersią a alergia na pyłki

Witam
Od malego mam alergie na pylki zaczyna sie od kwietnia ,do tej pory bralam tabletk aleric lub alertec. Czy jesli karmie piersia czy moge brac jakies tabletki??? Alergia jest bardzo dokuczliwa!!! Prosze o odp

Biorąc wszelkie leki, powinnaś skontaktować się z lekarzem, myślę, że jeśli jesteś alergikiem twoje dziecko może być również narażone na allergie jednak nie musi tak być.
Jeśli karmisz piersią zwracaj uwagę na to co zjadasz i obserwuj dziecko, wszelkie ulania wysypki mogą być objawem alergii.

Ja również cierpię na alergię i karmię piersią. Jeszcze będąc w ciąży dostałam od mojej alergolog leki, które były bezpieczne dla synka, a mi pomogły przetrwać ciężki okres. Na katar sienny brałam nasonex i dodatkowo na duszności wziewny pulmicort. Wkrótce wybieram się jako mama karmiąca- na razie po wstępnej rozmowie z pediatrą małego, mogę zażywać nasonex dalej. Podobno z tabletek bezpieczny przy karmieniu jest zyrtec.
Oczywiście wszystkie te leki są na receptę, wiec i tak wymagany jest kontakt z lekarzem.

Z leków przeciwalergicznych podczas karmienia można stosować preparaty zawierające loratadynę (popularne Claritine) lub cetyryzynę (popularny Zyrtec). Oczywiście im krócej tym lepiej, ale są to leki dopuszczalne i raczej bezpieczne w standardowych dawkach.

ostatnio uslyszalam, ze jak mama jest alergikiem to dziecko ma 75% szans, ze tez nim bedzie… w naszym przypadku sie to sprawdzilo… moj synek juz teraz jak sa kwitnienia krzewow i jest ladna sloneczna pogoda to qrcze ma czerwone oczka i katar… o sobie nawet nie wspomne… w ciazy bralam claritine i mi pomagalo, wiem, ze mozna pic calcium, a zeby nie uczulalo to po prostu bezsmakowe :wink: pozdrawiam

Tak jak pani doktor napisała ewentualnie brać Zyrtec . Choć jak wiadomo najlepiej nic nie brać żeby nie miało to wpływu na dziecko .No ale jeśli bardzo są ci potrzebne to bież bo po co byś miała w szpitalu wylądować :slight_smile:

Ja biorę Zyrtec ale tylko w nagłych wypadkach, tzn. kiedy łzy lecą ciurkiem, a katar albo świąd są nie do zniesienia. Ja jestem alergikiem, mój starszy syn jest, ciekawe jak będzie z młodszym. Na razie ma 5 msc i nic go nie wysypuje, ale znając życie nawet po roku lub kilkunastu latach może coś wyjść lub zaniknąć.

Ja mam alergię wiosną i jesienią - zawsze wtedy jestem mniej lub bardziej chora - najczęściej kończy się zapaleniem uszu… Choć czasem uda mi się uchronić przed chorobą i alergią, jak np. w tym roku na jesień…; ) Biorę loratan - loratadyne…

Wrzucam kalendarz pyleń na cały rok :slight_smile:

Żródło: Mamo to ja.

1

Ja strasznie się martwiłam jak to będzie z alergie podczas karmienia, ale okazało się, że alergia prawie zniknęła. A przynajmniej nie jest tak dokuczliwa żebym musiała zażywać jakiekolwiek leki. To chyba dodatkowa zaleta karmienia piersią :slight_smile:

Wiosnę w ciąży nawet jakoś przetrwałam, piłam tylko wapno, ale teraz to jest jakaś porażka… Karmię piersią i boję się brać jakiekolwiek leki, ratuję się jedynie wapnem ale to daje krótkotrwałą poprawę, najgorszy jest katar i świąd podniebienia… a najgorsze dopiero przede mną …

Grażyna kup sobie preparat z cetyryzyna w aptece. Przyjmuj jedna tabletkę na noc. Ja rąk przyjmuje i wszystko jest w porządku.

Grażyna loratadyna jest bezpieczna przy karmieniu - teraz jest też bez recepty ale droższa i mniej jest jej w opakowaniu - to jest Loratan Pro a na receptę jest po prostu Loratan - polecam go, bo ja jestem uczulona na wszystko i nic i mi jako jedyny lek na alergie pomaga i po nim nie jest się sennym; )

Już nie wytrzymam chyba :frowning: Szczególnie teraz w lipcu

Jeśli masz takie właśnie objawy w lipcu to prawdopodobnie masz uczulenie albo na
trawy
albo na lipę
albo na grzyby ( których w lipcu w powietrzu jest sporo).

Proponowałabym kupić sobie allegrę: http://www.alergia-allegra.pl/ . Można brac jak sie karmi dziecko. Sama również nie przepadam za lipcem ponieważ mam alergię na lipę i w chwilach słabości to te leki bardzo mi pomagaja.

O tych co piszesz nie wolno brać bo przenikają do mleka.
Możesz wziąć zyrtec, fenistil, claritine, loratadna, loratan. Też mam uczulenia więc wiem co to znaczy jednakże nie powinno ich się za często brać. Ja się męczę z alergia czego się nie robi dla dzieci :slight_smile:

Cześć :slight_smile: Odświeżę trochę wątek. przyszła wiosna, a z nią alergia :frowning: W ciąży jak byłam odstawiłam leki alergiczne i w sumie dzięki temu, że to była jesień alergia też ustąpiła. teraz wróciła :frowning: Kicham po naście razy, z nosa mi się leje i oczy strasznie swędzą i puchną :frowning:

Z tego co wyczytałam pisałyście, że Zyrtec jest bezpieczny i mogę brać jak karmię piersią? Może możecie jeszcze jakieś leki przeciwalergiczne polecić?

pchela mój post wyżej nad twoim masz wszystko napisane ale napiszę jeszcze raz :slight_smile:
Oprócz zyrtec mozesz wziac fenistil, claritine, loratadna, loratan
sama jestem alergiczka :slight_smile:

Przede wszystkim tak jak napisała Aisa Zyrtec, Fenistil oraz Claritine. Zawsze też możesz sprawdzić konkretny lek w laktacyjnym leksykon leków.