Drogie mamy mam 2,7 mies. synka który w nocy przynajmniej raz (czasem dwa razy) pije mleko. Nie mam pomysłu jak go oduczyć budzenia się. Próbowałam mu podawać samo picie lecz on woła mleko. Większość dzieciaczków moich znajomych bardzo wcześnie zaczęła przesypiać noce a mój malec już długo pije mleko, a ja nie mam pomysłu jak temu zaprzestać zważywszy na fakt, że nie długo urodzi się drugie dzieciątko i obawiam się totalnego wyczerpania
Zmniejszamy proporcje mleka aby została sama wodą wtedy maluszek uzna że nie warto się budzic i w końcu oduczy się picia mleka. Co prawda wiem sama ze nie jest to łatwe bo mój synek miał około 15 miesięcy jak nie budził się na mleko. Na pewno potrzebna jest cierpliwość i syta kolacja u każdego ten proces wygląda inaczej
Czekladka dziecko 2,7 lat to spore dziecko które jest w stanie zjeść naprawdę sporo podczas dnia aby mieć energie przespać cala noc. Czy dziecko jest raczej niejadkiem?? Jeśli je sporo w ciągu dnia mysle ze to najwyższy czas zacząć dziecko odzyczajac od nocnego jedzenia nie tylko dla pani komfortu ale również dla dobra zebow maluszka. A czy spi pani razem z dzieckiem i czy tylko pani maluch budzi się na jedzenie? Może jakby tata z nim spal to malec może się od niego niedomagać nocnego karmienia butelka. Jeśli jednak metoda na tatusia nie pomoze to można dziecku rozcienczac mleko woda tzn wsypywać mniej mleka a dawac więcej wody i tak przez kilka kolejnych nocy. W konsekwencji dojdziemy do tego ze mleka będzie bardzo niewiele a ostatecznie wcale i będzie sama woda. Malec będzie miał kilka nocy żeby ten fakt zaakceptować ze mleko nie jest wcale takie smaczne bo jest przebrane woda i straci swoja atrakcyjność. Dziecko zrozumie ze na wode nie oplaca się wstawac. Można tez uciac spora czesc smoczka od butelki mowiaz ze smoczek zjadł piesek i ze nie ma jak pic mleczka z butelki i podac dziecku wode do picia w kubeczku. Najgorsze będzie kilka pierwszych nocy ale jeśli zobaczy dziecko ze rodzice sa nieugięci to odpuści bo wie ze z nimi nie wygra. Polecam również poczytać watki polecane przez panie
ja miałam taki sam problem a jest to bardzo utrudnione jak podczas nocy wstaje się dwa razy a rano trzeba wstać do pracy. Najlepszą metodą jest odseparowanie dziecka od mamy i pomoc tatusia gdyż dziecko wymusza to na nas bo chce czuć naszą bliskość i najlepiej przepajać wodą
Jak się okazuje pomoc taty w tej sytuacji jest niezastąpiona, dlatego warto usiąść z partnerem i poszukać rozwiązania, wiadomo co dwie głowy to nie jedna. To rozwiązanie, które sugeruje e.przybysz jest bardzo dobre, lecz jak to wyjdzie w praktyce trudno przewidzieć, ale nie należy się poddawać lecz mieć dużo zaparcia i chęci i próbować, próbować i jeszcze raz próbować do osiągnięcia zamierzonego skutku.
mój synek nie śpi z nami, od początku sypiał w łóżeczku sam. Ale spróbuje z tym rozcieńczaniem mleka z wodą może poskutkuje
Czekoladka próbuj i jeszcze raz próbuj a na pewno osiągniesz zamierzony efekt.
czekladka24 dziecko w tym wieku powinno już przesypiać całą noc. Próbuj oduczyć picia mleka w nocy, bo potem może być jeszcze większy problem.
mam cichą nadzieję, że uda się go oduczyć nim przyjdzie na świat drugie dzieciątko
Moja córcia ma 2latka i 5 miesięcy i również wstaje na mleko w nocy wypija i idzie spać dalej od kiedy skończyła pół roku tylko w nocy je mleczko w dzień go nie ruszy nie chce jej całkiem odstawiac od mleka i nie wiem co mam robić
Sylwia a w dzień nie napije się na przykład mleczka z kakao, albo zwykłego mleczka od krówki ?
synek pija kakao w ciągu dnia, zazwyczaj z rana. Wcześniej chciał przed snem. Może i to efekt tego, że ostatnio bardzo mi słabo je w ciągu dnia, ale w nocy nie pija żadnych herbatek tylko o mleko prosi i idzie spac dalej
Czekladka a może sprobowałabyś porozmawiać z dzieckiem za dnia. Dziecko w tym wieku już dużo rozumie. Powiedz mu, że mleczka w nocy już nie będzie pił, tylko na przykład wodę. Jeśli na to za dnia się zgodzi, to potem w nocy jak się obudzi przypomnij mu o tym.
czekladka24 i coś się zmieniło w tym temacie? Zaczęłaś rozcieńczać bardziej wodę z mlekiem? Jestem podobnego zdania co Beata, że warto porozmawiać z dzieckiem i konsekwentnie próbować podać wodę nocną porą, może teraz gdy jest lato będzie łatwiej gdyż będzie odczuwał większe pragnienie.
Możesz też wieczorem podać dziecku mleko z kaszką, aby było bardziej syte i w nocy nie budziło sie na mleko.
próbujemy, rozcieńczałam i też wypija jak na razie. Próbowałam nie dawać mu mleka ale to kończyło się nocnym płaczem syna. będę próbowała muszę do narodzin drugiego dziecka oduczyc go a czasu mam nie za wiele. Poddawała się na pewno nie będę
W naszym przypadku kaszka odpada poniewąż od małego nie lubi kaszek pod żadna postacią:-( a co do podawania mleka za dnia w formie kakao tez średnio nam to wychodzi:-( ostatnio nawet próbowałam dawać jej mleczko przed snem mówie a może wtedy w nocy nie wstanie i co wyszło wstała dwa razy:-(
Z doświadczenia wiem że to nie działa próbowałam podać przed spaniem kaszke i mleko żeby mały nie budził się w nocy ale on i tak chciał mleko nawet troszkę ale musiał się napić. Z czasem sam przestał się budzić na jedzenie ale musi mieć picie
mój synek za kaszami nie przepada, od początku nie chciał jeść więc to nam nie pomoże. Nawet ostatnio kilka razy próbowałam podać i nie wyszło, wolał kakao wypić. Może i to rzeczywiście musi przyjść ten czas kiedy przestanie pić. czasem tylko kilka łyków weźmie i zasypia dalej
Mój 10 miesięczniak czasem się budzi dopiero o 4 rano na mleko a czasem wcale. Ale u nas nigdy nie działało to tak,że kaszka zapchała go na dłużej. Musiał w końcu przyjść ten czas żeby wstawał tylko raz a nie jak wcześniej dwa razy myślałam że kaszka go będzie sycić bardziej a budził się tak samo jak zwykle,nawet woda mu nie pasowała musiało byc mleko w nocy… Ale 2 letnie dziecko to chyba już nie powinno w nocy na mleko się budzić chociaż może po prostu potrzebuje tego