Karmienie butelką - wymiana smoczków

Hej dziewczyny, kiedy wymienialyscie smoczek w butelce na 3m+, synek ma 3,5miesiaca i zastanawiam czy zmienić już czy jeszcze się wstrzymać proszę o rady :)

Jeśli dziecko nie jest wczesniakiem i nie jest znacząco mniejsze niż dzieci w tym wieku, to spokojnie smoczek można już zmienić na większy :) 

Zależy jak dziecko będzie piło możesz spróbować i zobaczysz ja pamiętam że na początku Laura się ksztusila bo jednak z tego większego cumla szybciej leci i więcej ale potem się przyzwyczaiła też pytanie czy macie zamiar zageszczac mleko czy nie bo mu zagęszczamy więc nawet musieliśmy zmienić na 6+ bo z tamtego ciężko było ciągnąć jak było mleko za gęste 

Moja córa jest wcześniakiem (35 tydz) i jak kończyła 3 miesiące zmieniłam jej i dawała radę bez problemu. 

Syn potrzebował dodatkowego miesiąca tak +/- inaczej szybko się krztusił :)

Polecam zaobserwować jak Bobasek daje sobie radę ;) 

Moja Córka jest wczesniakiem, urodzila się w 36tyg +3 dni. Smoczek zmieniłam jej jak miala 2.5 miesiąca, ponieważ bardzo się denerwowała przy jedzeniu. Od zmiany smoczka jest dobrze. 

Najlepszym rozwiązaniem będzie spróbować bo dzieciaczki są różne jeden sobie super poradzi a drugi nie , sama najlepiej oceniasz wtedy czy zmienić czy nie szkoda żeby dziecko się ksztusilo albo bez sensu łapalo powietrze bo nie będzie mogło sobie poradzić z większą dziurką

warto zwrócić uwage jak dziecko zjada czy mleko sie nie wylewa kacikiem ust czy sie nie krztusi ale i też w druga strone czy mleko za wolno nie leci i maluch sie nie denerwuje;)

u nas córcia urodzina w 37 tyg. smoczki lovi 0= były zbyt szybkie za to canpola były odpowiednie mała sobie znimi lepiej radziła potem jak zeszłysmy z tych smoczków to około 2-3 miesiaca weszłyśmy dopiero na smoczki lovi 0+ obecnie jest na canpolu 3+ oraz lovi 3+ próbujemy podawać i zaczyna sobie z nim radzić a ma prawie pół roku wiec wszystko zalezy od malucha.

Warto przetestować innej firmy smoczki bo tak jak wspomniałam lovi szybciej leci nizeli smoczki canpola 

Ja jak zmieniałam smoczek w butelce, to patrzyłam jak córka reaguje, polecam i tobie sprawdzić czy poradzi sobie z nowym smoczkiem. 

Ja zmieniałam wg zaleceń producenta, bo córka się denerwowała nie wypijała wszystkiego mleka, jak zmieniłam to jak ręką odjął. 

Każde dziecko jest inne trzeba więc obserwować podać i patrzeć czy bedzie umieć pić czy też nie niestety jedno dziecko od razu bez problemu zakceptuje nowy smoczek inne natomiast jeszcze jakiś czas nie będzie umiało pić z nowego 

U nas przy zmianie nie było żadnych problemów, ale wiadomo każde dziecko jest inne 

Ja wymieniam co 3 miesiące córeczka Ja się urodziła to miała 0 potem 3m i teraz ma 6 m

U mnie dopiero na 3 miesiące byk smoczek z noworodkowego na plus 3

ja tam wymieniam tak jak trzeba 

Pierwszy smoczek to wiadomo rozmiar 0, kolejne zmieniałam gdy z moich obserwacji wynikało że dziecko się męczy. 

Jedynie dobranie smoczka do mleka zagęszczonego np. kleikiem ryżowym przysporzyło mi kłopotu. Ten do kaszki za szybko leciał, ten dopasowany do wieku się zatykał. Ale poradziłam sobie dając większe rozmiarowo smoczki z tym, że dziecko musiało szybko wypić zanim nie zgęstniało mleko. I te smoczki wymieniałam na nowe najczęściej bo chyba pod wpływem gęstości i siły ssania szybko robiła mi się duża dziura. 

Czasami dziecko jest mniejsze więc z tą wymianą smoczka nie ma się co spieszyć i poczekać nawet miesiąc dluzej niż podaje producent. My musieliśmy na początek kupić dziecku smoczki mini bo te 0-3 były za duże i tak naprawdę dopiero koło 3 miesiąca dałam ten smoczek 0-3 ale i tak długo dziecko smoczka używać nie chciało więc już na kolejne rozmiary nie przechodziłam 

dokładnie tak jak pisze Oliwiejra. ja z wymianą smoczka poczekałam ponad miesiąc.

My właśnie pamiętam po pół roku do kaszki też jakiś inny stosowaliśmy niż do mleka

Synek miał też 3,5 mies  i zmieniłam mu na 3+. Jak zauważyłam że krztusi się i nie jest jeszcze w stanie połykać dużo mleczka, wróciłam do starego:)

Obecnie córcia ma zaraz 7 mies. I nadal pije ze smoczka 3+.;) Jak chciałam zmienić na 6+ , to się niestety nieudalo. Może za miesiąc spróbuję. 

Buziaki;*

U mnie się nie sprawdziło to co producent zaleca bo właśnie na przykład te smoczki trzy miesiące plus były za duże i córka się krztusila . Co jakiś czas po prostu sprawdzałam sobie co będzie dla mojej córki dobre