Witam . Chciałam się zapytać czy to dobrze, że dziecko które ma roczek je 4 butelki mleka na dzień. Je już różne pokarmy Ale wiecznie wydaje mi się że jest ona głodna.... Czy zmniejszyć podawanie mleka do 2 butelek tak jak pisze na opakowaniu.???? Czy podawać jak dotychczas . Dziękuję z góry za odpowiedź...
Martyna1991 - dlaczego uważasz, że dziecko jest głodne? Woła jeść? Czy po prostu dajesz jedzenie i ono je?
Moja córka ma 16 miesięcy. I też robiłam tak, że ciągle dawałam jej coś do jedzenia, a ona jadła. Więc wydawało mi się, że jest głodna. Ale to nie prawda! Ja tylko tak jej brzuszek rozpychałam. Okazało się, że jak młoda nie widzi jedzenia to wcale jego nie potrzebuje. Jak to do mnie dotarło to przestałam jej ciągle coś wtykać i unormowałam jedzenie.
Skoro masz rozszerzoną dietę to uważam, że niepotrzebnie dajesz 4 butle mleka. Daj mleko wieczorem, ewentualnie w nocy. A śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek możesz dawać normalne jedzenie, a nie mleko. Mleko daj na kolacje aby dziecko się wyciszyło.
Myślę, że rocznemu dziecku dwie butelki mleka powinny wystarczyć. Sama mam dziecko w tym wieku i do niedawna tez jadla 4 x dziennie butle. Okazalo sie ze 2 x dziennie jej wystarczy. Zaczela mi lepiej jesc stale posilki. Ponadto kupka przestala sie wylewac z pampersow :-) juz jest normalna a co najwazniejsze mniejsza ;-)
Daje butle wieczorem i rano (jesli sie obudzi kolo 5-6). Jesli pobudka jest wczesniej to uspokaja sie ii zasypia po wypiciu wody.
Wydaje mi się ze za dużo podajesz mleka . Mój syn ma 8 miesięcy i tyle butelek nie w w ciągu dnia . Pcheła zauważyła słusznie że być może córeczka nie jest głodna ale je bo dostaje. Ja najpierw podaje mleko , drugie śniadanie jajecznica , placuszki , kaszka cokolwiek innego niz mleko później obiad podwieczorek i czasami mleka na noc nie chce jeść a czasem zje . Zauważyłam że jak daje cokolwiek innego to chętnie je a mleko to rano wieczorem ciężko żeby zjadł czasem pluje mlekiem więc też różnie to może być z dziećmi jedne będą jadły bo dostają, a inne będą pluły
Jeżeli córeczka bez problemu zjada normalne posiłki to nie ma potrzeby podawania dodatkowo jej aż tyle mleka.
Mój syn zjada około 2 butelki mleka dziennie ma 16m. Za to zawsze koło pierwszej w nocy wstaje i daje mu mleko a może powinnam wodę jak myślicie? Ogólnie wszystko ładnie je ale jak wychodzi mu jakiś ząbek to woli pić mleko niż bardziej stałe pokarmy
Faktycznie dużo podajesz mleka. Mój synek w wieku Twojej córci, pił 2 butelki mleka dziennie, zdarzało się trzy, ale rzadko, naprawdę rzadko. I generalnie, jak nam się wydaje, że dziecko jest głodne, niekoniecznie musi tak być, pamiętajmy o tym :)
U nas dwie butle mleka funkcjonowały do około 3 roku życia. Rano i po południu i to w zupełności wystarczyło.
Hmmm ja po roku podawałam 3 butelki lub 2 ...zależało od tego co chciało jeść za dnia...jak ładnie jadla kaszke obiadek i deserek to dwie butelki A jak grymasila no to 3 bo byłaby głodna....choć moja pierwsza córka chyba do półtora roku piła 4 bo jeszcze w nocy potrafiła czasem zawolac, a nie mogłam oszukać bo wodą plula...więc starałam się minimalizować do trzech - jak już piła w nocy to za dnia stawalam na rzesach by jadla inne posiłki....
Ogranicz do 2 butelek na dzień.najlepiej jedna rano i druga przed spaniem.
A w ciągu dnia podawaj posiłki typu obiadki,deserki itp.
no mój w tym wieku pił 4 razy mleko. Tuż po przebudzeniu , przed spaniem nocnym i jeszcze 2 razy budził sie na butle.
Dawaj ile dziecko potrzebuje a nie ile na opakowaniu napisane. Dziecko samo sobie ustala ile potrzebuje
Mój Synek ma prawie rok. Pije mleko (robię je na 180 ml wody) 4 razy dziennie:
- - po przebudzeniu, około 5 - 6 rano,
- - ok. 3 h później je kaszkę na mleku (choć zastanawiam się czy nie zacząć robić na wodzie),
- - popołudniu (zdarza się, że nie pije, ale bardzo rzadko, przymierzam się do wyeliminowania tej porcji mleka),
- - na noc.
- W międzyczasie je obiad, na podwieczorek owoc, czasem owoc z jakaś kaszą, kanapkę. A do tego chrupki kukurydziane, wafelki ryżowe.
- Z tym, że on sam sobie reguluje ile mleka wypija - tzn. jeśli nie chce, to go nie wypije, odpycha ręką i się denerwuje. U nas problemem jest też to, że Syn jest uczulony na białka mleka krowiego, nie mogę dać mu jogurtu, sera itp., i boję się, czy przy zmniejszonej ilości mleka zapotrzebowanie na wapń będzie odpowiednio uzupełnione.
Moja ma 9 miesięcy i pije mleko 3 razy dziennie. Na porcje leje 150 ml wody
To co piszą na opakowaniu to tylko sugestia, każde dziecko jest inne. Jeśli je ładnie pokarmy stałe, to myślę, że nie masz czym się przejmować. Tak jak aneczka006 napisała, to dziecko ustala, czego potrzebuje jego organizm. U nas jest tak, że je 3 razy dziennie po ok. 150 ml. Je też jedzenie ze słoiczków - obiadki i deserki (czasem dodajemy tam kaszkę) i np odpycha mi łyzeczkę, to go nie zmuszam na siłę, jeśli po chwili widzę, że jest zmeczony dokarmiam go mlekiem, za którym aż się zanosi jak widzi butelkę, więc morał z tego taki, że w tej chwili potrzebuje mleka i idzie sobie spać.
Moja córeczka teraz czasami na rzecz posilka stałego odrzuca mleko. Ale jak nie chce wypić mleka to na nim robię kaszkę i zjada
Synek skończył 3 latka w październiku i pije mleko rano i wieczorem po 210 ml. Jeżeli chce nie ma potrzeby zabraniac dziecku pić mleczka.. nasz syn mało nam je.. zero mięsa więc cieszę się jak wypije taka flache.. jesteśmy na mleku bebiko.. �
Mi pediatra na bilansie roczniaka powiedziała że spokojnie 3 razy może pić czy jeść pokarmy na mm ze względu na zapotrzebowanie na żelazo i wapń, więc jeśli bez problemu pije to ok. Rano je kasze na mm, przed południem i na noc butelka :)
A co do norm na opakowaniu to mamy 2x260ml a syn pije czy je 240 mlmniej więcej
Natomiast moja bratanica 15 mc jak przez dzień wypije 180ml to osiągnięcie
Ja do pewnego czasu też patrzyłam na normy na opakowaniu mleka, ale to zupełnie bez sensu, bo nijak ma się to do indywidualnych zapotrzebowań dziecka. Syn skończył 13 miesięcy, po przebudzeniu wypije mleko przygotowane na max 120 ml wody, ale rzadko w całości. Popołudniu około 150 ml i na kolację kaszę na 180 ml. Za to jak był mniejszy to znów wypijał więcej niż wskazało zapotrzebowanie określone w tabelce. Także to tylko mała podpowiedź, a dziecko samo zdecyduje ile potrzebuje. Jeśli pije za mało mleka i kogoś to martwi, to można go w jakiś sposób oszukać i przygotować np. deser na mleku czy kaszę z owocem. Jest to jakiś sposób na mlecznych niejadków :)
Moja córka przed ukończeniem roku też pila do 4 butelek ok.150-160 nawet 180 Ale teraz skończyła rok i pije dwa razy no chyba że jesteśmy wyjazdne i nie mamy por i czasu na posiłki to dam mleko bo tak łatwiej i się nie uwali i spokojnie zje nie budząc siebie i wszystkiego w koło . jak ma jedną drzemkę koło 11_12 i drugiej już nie ma.to ostatnio poszła spać koło 20 i tylko się przebudzila po smoczek i dalej spała prawie do 8 więc szok . Nigdy wcześniej jej się to nie zdążyło Ale wiadomo każdy dzień inny . Zazwyczaj ma.dwie drzemki i wtedy w nocy budzi się na butelkę
Moja ma prawie roczek i pije 2-3 butelki mleka dwie po 150 ml a jedna 90 ml