Witam mój synek jest wcześniakiem z 34tc obecnie będzie kończył 7m. Mam problem dotyczący tego ile zjadać mleka powinien jak dzieci w jego wieku a ile zjada. Otóż chodzi o to że zjada on tylko 100ml-130ml i co 3 godziny w nocy budzi sie dwa razy do karmienia ale i tak nie zje wiecej jak 130ml. Próbowałam go przestawic żeby jadł co 4 godziny lecz nic z tego nie wyszło. On chce co 3 i jak mu nie dam to jest krzyk w niebo głosy nawet oszukanie herbatką nie pomogło. Dodam że za dnia dostaje już 1 stałuy piosiłek (obiadek o 13:00) który cały zjada i co najważniejsze na wadze przybiera normalnie. Co mogła bym zrobić aby mój skarb zjadał wiecej mleczka. Czy jest powód do tego bym się niepokoiła? Czy poprostu dać sobie spokój i małemu.
Tutaj wątek o tym, który Cię nurtuje
Jedna z Mam, też martwiła się o ilość zjadanego mleczka przez swoje dziecko ![]()
http://lovi.pl/pl/forum/3/4098
Tutaj o tym ile mleka zjadają maluszki innych Mam
http://lovi.pl/pl/forum/3/4941
Tutaj jeszcze jeden wątek
http://lovi.pl/pl/forum/3/6004
Hej Mamo
jestem mamą Milenki też urodzonej w 34 tygodniu ciąży teraz ma już roczek i od początku miałyśmy problemy z jedzeniem Mała wolno przybierała na wadze więc kupilam mendelasns i karmiłam ją tak 4mc a później tak jak piszesz chciala co trzy godziny i zjadła po 100 albo i mniej aż w końcu powiedziałam dość ugotowalam grysik zwykły grysik i zaczęłam dodawać do mleka i oto stał się cud Mała dłużej wytrzymała bez mleka więc mamo spróbuj tak i nie przejmuj się tym że zjada mniej jeśli przybiera na wadze Nasza do dziś je mniej niż powinna w tym wieku i waży cale 8 kg…
Też jestem mamą 6 miesięcznej córeczki i miałam ten sam problem wcześniej dopóki nie wprowadziłam stałego posiłku. Może to kwestia czasu i będzie jadlo więcej tak jak moje. Każde dziecko jest inne, nie musi jeść schematowo. Raz zje więcej, a raz mniej. Jeśli przybiera na wadze, to nie ma się co przejmować
Dziękuję Mamusie za wsparcie
spróbuję z grysikiem a i Kacperek dostaje każdego dnia 1 stały posiłek. Najlepsze jest to ze tylko w nocy zjada wiecej
Nasza Pediatra tez powiedziala ze mam sie nie martwic. Pozdrawiam
Dzień dobry.
Tak, jak Pani napisała, najważniejsze, że przybiera prawidłowo na masie ciała. Synek nie musi pić więcej mleka, wystarczy ta ilość, którą Pani mu podaje. On sam zdecyduje o ilości posiłków dziennie. Proszę zwiększać ilość stałych posiłków jak kaszka-Sinlac, warzywa, owoce i mięso. Ilość mleka w diecie niemowląt powyżej 6 miesiąca jaka wystarczy dziecku to 400-500 ml. Reszta, to posiłki niepełno-mleczne jak kasza. Proszę pamiętać: najważniejszy jest przyrost masy ciała i prawidłowy rozwój psychoruchowy Pani syneczka. Proszę nie niepokoić się i obserwować maluszka.
Pozdrawiam
Barbaro jeżeli Synuś prawidłowo przybiera na wadze nie masz powodu do niepokoju. Dawaj mu wtedy mleczko kiedy tego potrzebuje i ile chce tyle niech wypija. Moje maluchy mają 10 miesięcy a jedzą często za to nie 220 ml jak w schemacie żywienia tylko po 180ml, 150ml. Czasem mleczko traktują jako popicie, bo nie piją soków. I w nocy też budzą się na jedzenie:)
Zgadzam się, jeśli maluch dobrze przybiera na wadze to zaufajmy dziecku i swojemu instynktowi
Nie wszystko musi być książkowe
Dziecko samo niech decyduje ile i kiedy chce jeść. Droga mamo, gdybyś Ty nie była głodna i ktoś kazał Ci akurat jeść też nie byłabyś zachwycona
Z córcią nawet miałyśmy tydzień, że w ogóle zafundowała mi prawie strajk głodowy, na szczęście przeszło ![]()
Również uważam, że jak Twój Synek dobrze przybiera na wadze to nie masz się czym martwić. Podawaj mleczka tyle ile zjada i nie dawaj więcej na siłę, Dziecku tyle mleczka potrzeba i się najada. Powód do zmartwienia miałabyś gdyby Maluch nie przybierał na wadze a tak wszystko jest w jak najlepszym porządku. ![]()
Ja jextem mama skrajnego wczesniaka z 26 tc i moja coreczka tez bardzo malo zjadala jak na swoj wiek. Potem to sie zmienilo a bylo ciezko. Za to teraz je tylko jej sie uszy trzesa takze nie ma sie co martwic jesli maluch prawidlowo przybiera to jest ok