Hej dziewczyny! Mam pytanie. Karmię piersią, a mam też problemy z sercem. Lekarz wypisał mi Metocard. Czy mogę go zażywać i nie będzie to miało wpływu na pokarm? Czy któraś z Was brała ten lek?
Lek ten należy do grupy L3 w laktacyjnym leksykonie. To preparaty, które nie zostały dostatecznie dobrze zbadane lub mogą powodować różne działania niepożądane. Ich zażywanie przez mamy karmiące piersią jest możliwe, jednak jedynie w określonych sytuacjach. Najbezpieczniej będzie omówić stosowanie leku z tej grupy z lekarzem.
A wiec skoro został on Tobie przepisany, to lekarz uznał, że jest bezpieczny.
Natomiast w ciąży lek ten nie jest bezpieczny. Badania na zwierzętach wykazały działanie teratogenne lub zabójcze dla płodu, ale nie przeprowadzono badań z grupą kontrolną kobiet lub nie przeprowadzono odpowiednich badań ani na zwierzętach, ani na ludziach.
Misiowa dziękuję za odpowiedź. Lek mam brać na razie przez kilka dni i potem mam powtórzyć badania. Przez ten czas odpuszczę sobie karmienie. Będę ściągała pokarm, a jeśli nie będę musiała brać dłużej leku wrócę do karmienia. Wolę nie ryzykować.
Embia - takie pytania lepiej zadać od razu lekarzowi, a nie na forum. Lekarz od razu Ci wyjaśni czy lek będzie bezpieczny czy przepisał Ci go z przyzwyczajenia. Może być też tak, że lekarz zapomniał, że karmisz piersią, więc zawsze warto mu o tym przypominać.
Pcheła- lek wypisał mi lekarz rodzinny, nie kardiolog. Mówiłam mu o tym, że karmię piersią, jednak stwierdził, że mogę brać. Niestety mam pewne wątpliwości co do tego. Czytałam w ulotce, że lek przenika do mleka i może powodować u dziecka takie same skutki jak u matki czyli obniżenie akcji serca.
A co na to lekarz kiedy byłaś na wizycie? Wspominałaś, że karmisz?
Embia skoro masz wątpliwości co do tego co mówi i zaleca lekarz rodzinny do którego chodzisz to go zmień przecież teraz można być tam w przychodni gdzie nam pasuje... Moim zdaniem lekarz wie co mówi i bardziej ufałabym lekarzom bo na pewno nie chca zaszkodzić
Jest bezpieczny. Może Pani stosować podczas karmienia piersią.
http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/metoprolol/product/
Embia jak masz wątpliwości zawsze warto zajrzec do lakktacyjnego leksykonu lekow :) w ulotkach nie ma co patrzeć za batdzo bo tam często jest napisane że nie jest wskazane stosowanie przy KP czy ciąży i że lekarz powinien zdecydować czy jesy więcej korzyści z brania czy jednak nie. To jest ochrona dla firm produkujących lekarstwa.
Hmm skoro lekarz przepisał wiedząc że jesteś karmiąca piersia mama to myślę że możesz. A co w ulotce jest napisane?
Pamiętaj że nie tylko zdrowie dziecka jest ważne ale także i Twoje! Więc warto jednak brać to co lekarz zadecydował.. tym bardziej że chorujesz na serce.
Ja dostałam metocard zaraz po porodzie również karmiłam piersia, miałam zmianę leku zaraz po porodzie i w sumie już tak zostało że biorę go do tej pory.
To lekarz przepisując ten lek nie wiedział że karmisz piersią? Nic nie mówił? Lepiej odrazu informować lekarza o tym że się karmi piersią itd. bo trochę szkoda nie karmić jakiś czas bo w tedy późnej jest problem z laktacja ale czasem jak ktoś musi zażywać jakiś lek a też karmi piersią to niestety musi odpuścić karmienie piersią a najwyżej odciągać laktatorem pokarm wylewać a do czasu brania leków wspomagać laktacji jeśli się to uda bo zdrowie matki rowniez jest ważne.
Hmm właśnie ? Chyba mówiłaś ze karmisz ?
Wypowiedziała się również pani dr że jest to lek bezpieczny;) myślę że na ulotkach się ubezpieczają stąd są różne przeciwskazania ale czasami podanie leku to "lżejsze zło" niżeli go nie podać wcale ;/
Na ulotkach większości leków jest napisane że w trakcie karmienia piersią skonsultować z lekarzem bądź że jest niewskazane. Ale to nie do końca znaczy że nie można przyjmować. Jeżeli lekarz zalecił to jest ok
Producenci leków właśnie tak się zabezpieczają. Zawsze trzeba skonsultować z lekarzem. Każdy przypadek jest inny (inny stan pacjenta, inne choroby współistniejące itd), dlatego lekarz indywidualnie ocenia stosunek korzyści do ryzyka.
To już nawet nie kwestia zabezpieczeń ale oficjalnie testowanie leków na kobietach w ciąży jest moralnie zabronione. Ale po latach doświadczeń i badań trochę pod stołem są pewne grupy leków które wiadomo że są dozwolone w odpowiedniej stężeniach
Tom lekarzom to też trzeba przypominać i dopytywać czy na pewno można brać dany lek podczas kp. Ja miałam pani doktor że urodziłam miesiąc temu ale jakoś zapominałam wspomnieć że kp, ona też nie zapytala i przepisała lek którego nie można być w podczas kp.
Lepiej zawsze dopytać lekarza czy lek jest bezpieczny przy karmieniu piersią. Sporo leków na szczęście można brać przy karmieniu, chociaż, że na ulotkach pisze inaczej. To właśnie z powodu wspomnianego braku testów na kobietach ciężarnych i karmiących piersią.