Karmię piersią pamiętam o witaminie K

Drugiego synka urodzę w Irlandii i zamierzam go karmić piersią.
Mimo, iż tu (tak jak w Polsce) podaje się wit. K dziecku zaraz po urodzeniu, to nie zaleca się dalszej suplementacji (do 3. miesiąca życia).
Zatem: podawać wit. K wbrew tutejszym zaleceniom?

Proszę o pomoc Panią Ekspert.

Witam,
To zależy od paru rzeczy. Po pierwsze, jaką dawkę podaje się tam po urodzeniu. W Polsce kiedyś podawało się 1 mg, i więcej się już nie dawało. Podaż doustna pojawiła się kilka lat temu, nie ma jeszcze takich długofalowych badań, czy jakoś się zmieniła częstość krwawień, zresztą to w ogóle rzadka w sumie sprawa. Po drugie, pytanie, czy oni tam nie zakładają, że każda matka będzie trochę dokarmiać, wtedy ta podaż doustna nie jest istotna, bo w mieszankach jest suplementacja.
Myślę, że zazwyczaj dostosowujemy się do zwyczajów panujących w danym kraju, chociaż jeśli przy urodzeniu oni dają takie dawki witK jak u nas, to zapewne i dodatkowe podawanie nie zaszkodzi. Tyle że może być problem ze zdobyciem preparatu, skoro u nich nie jest używany

Ja podaję witaminę d a wcześniej k+d zawsze rano. Tabletki leżą blisko buteleczek, smoczków więc nie sposób o nich zapomnieć. Mam też fajną naklejkę z terminarzem szczepień zawieszoną w szafce do której często sięgam i w ten sposób nie zapominam o terminie kolejnego szczepienia. Dla zapominalskich fajną rzeczą może być karteczka zawieszona np na lodówce. Ja szczególnie gdy mam jakieś ważne spotkanie lub coś do zrobienia przyklejam karteczkę i wtedy mam pewność że nie zapomnę.

Chciałabym się jeszcze dowiedzieć - co jest groźniejsze: niedobór czy nadmiar wit. K?
Witamina K podnosi poziom krzepliwości krwi, więc co w przypadku, gdy ktoś z rodziny ma chorobę serca/zakrzepową?
Koleżanka, która rodziła 1,5 roku temu miała wybór między zastrzykiem domięśniowym a kilkoma dawkami doustnymi - co jest lepsze?
Oczywiście teraz na wizycie dowiem się jaka to dawka/dawki i jeżeli dawka domięśniowa będzie taka jak podawana w Polsce, zdecyduje się na suplementacje sprowadzonymi preparatami.

I nadmiar i niedobór nie jest dobry, najważniejsza równowaga… U noworodka chodzi o to, że zanim bakterie w jelitach zaczną wytwarzać odpowiednie ilości witaminy K, to trochę czasu mija i ów noworodek jest narażony na krwawienia np. do ośrodkowego układu nerwowego, czy układu pokarmowego, także mechanizm na pewno różni się od zaburzeń krzepnięcia u dorosłych i trudno to porównać.
Schemat dawkowania, jak pisałam, jest różny w różnych krajach, poza tym się zmienia zależnie od uzyskanych nowych wyników badań. Aktualnie nasi polscy eksperci rekomendują 2 mg doustnie po urodzeniu i potem do 3 miesięcy 25 mcg/dobę doustnie i tak się stosuje w oddziałach noworodkowych i takie zalecenia dostają matki.

no my mieliśmy bioaron i w kapsułkach była witaminka D i K…fajna sprawa…zapominaliśmy niekiedy podawać ale ,że dokarmiałam mm i powoli odstawiałam piers po 2,5 miesiaca to pani w szpitalu powiedziała ze nie musze podawac juz witaminy K i wystarczy sama d

Bardzo dziękuję za odpowiedź Pani Ekspert: )

Jestem ciekawa od czego to zależy, bo koleżance powiedziała położna, że jeśli jej synek dostał w szpitalu to juz nie musi podawać w domu. Chyba, że on dostał jakąś inną dawkę bo dosyć długo go trzymali na oddziale noworodkowym bo po urodzeniu miał złe wyniki krwi.

Ja z racji tego, że przebywałam długo z córką w szpitalu to już w nim zapoczątkowałyśmy podawanie witaminy K.

POLECAM: Vita DK aerozol
Opakowanie zaopatrzone jest w pompkę dozującą, która pozwala na odmierzenie właściwej porcji do spożycia. 1 naciśniecie (do oporu) pompki dozującej 1 raz dziennie bezpośrednio do buzi dziecka. Produkt przeznaczony do stosowania przez noworodki i niemowlęta od 2. tygodnia życia do ukończenia 3. miesiąca życia.
Super sprawa - szybkie dozowanie, 1 dozowanie!

Ciekawe te witaminki w aerozolu, bo ja podaje te twist of, ale mała potrafi nimi pluć.

Ta W aerozolu jest rewelacyjna. Po aplikacji nie ma po niej śladu. O wypluciu nie ma mowy :slight_smile:

No tak ale cena też fajna a takie opakowanie starcza na ok. miesiąc…

Ja też podaję te twist of i nawet nie wiedziałam, że są takie witaminki w aerozolu, fajna sprawa. Moja na razie na szczęście nie wypluwa, więc nie mam problemu.

Cena jak na 76 dawek za wysoka?
Kupując osobno d3 i k zapłacimy więcej niż za tą w aerozolu.

Sa tanie kapsulki twist off Linecon 36 kapsułek ok. 8 zł.

oooo wlasnie szukalam czego na temat tych witamin i super ze trafilam bo znalazlam ze sa w aerozolu, jeszcze do porodu mam kilka tygodni ale warto wiedziec wczesniej co polecacie dziekuje

ja od 2 dni karmię tylko mlekiem modyfikowanym, czyli mam zaprzestac podawac wit K i D?

Oczywiście, że tak. Podawałam codziennie K+D. Teraz już tylko D.

Witaminę D podajemy cały czas niezależnie czy karmisz piersią czy mm. Dawka podstawowa to 400 j. Witaminę K podajemy przez okres trzech pierwszych miesięcy gdy karmimy piersią. Mieszanki mają w swoim składzie dodatek witaminy K wiec nie trzeba jej podawać.
Jak moja córka skończyła trzy miesiące to podaje jej witaminę D plus kwasy DHA.