Drugiego synka urodzę w Irlandii i zamierzam go karmić piersią.
Mimo, iż tu (tak jak w Polsce) podaje się wit. K dziecku zaraz po urodzeniu, to nie zaleca się dalszej suplementacji (do 3. miesiąca życia).
Zatem: podawać wit. K wbrew tutejszym zaleceniom?
Witam,
To zależy od paru rzeczy. Po pierwsze, jaką dawkę podaje się tam po urodzeniu. W Polsce kiedyś podawało się 1 mg, i więcej się już nie dawało. Podaż doustna pojawiła się kilka lat temu, nie ma jeszcze takich długofalowych badań, czy jakoś się zmieniła częstość krwawień, zresztą to w ogóle rzadka w sumie sprawa. Po drugie, pytanie, czy oni tam nie zakładają, że każda matka będzie trochę dokarmiać, wtedy ta podaż doustna nie jest istotna, bo w mieszankach jest suplementacja.
Myślę, że zazwyczaj dostosowujemy się do zwyczajów panujących w danym kraju, chociaż jeśli przy urodzeniu oni dają takie dawki witK jak u nas, to zapewne i dodatkowe podawanie nie zaszkodzi. Tyle że może być problem ze zdobyciem preparatu, skoro u nich nie jest używany
Ja podaję witaminę d a wcześniej k+d zawsze rano. Tabletki leżą blisko buteleczek, smoczków więc nie sposób o nich zapomnieć. Mam też fajną naklejkę z terminarzem szczepień zawieszoną w szafce do której często sięgam i w ten sposób nie zapominam o terminie kolejnego szczepienia. Dla zapominalskich fajną rzeczą może być karteczka zawieszona np na lodówce. Ja szczególnie gdy mam jakieś ważne spotkanie lub coś do zrobienia przyklejam karteczkę i wtedy mam pewność że nie zapomnę.
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć - co jest groźniejsze: niedobór czy nadmiar wit. K?
Witamina K podnosi poziom krzepliwości krwi, więc co w przypadku, gdy ktoś z rodziny ma chorobę serca/zakrzepową?
Koleżanka, która rodziła 1,5 roku temu miała wybór między zastrzykiem domięśniowym a kilkoma dawkami doustnymi - co jest lepsze?
Oczywiście teraz na wizycie dowiem się jaka to dawka/dawki i jeżeli dawka domięśniowa będzie taka jak podawana w Polsce, zdecyduje się na suplementacje sprowadzonymi preparatami.
I nadmiar i niedobór nie jest dobry, najważniejsza równowaga… U noworodka chodzi o to, że zanim bakterie w jelitach zaczną wytwarzać odpowiednie ilości witaminy K, to trochę czasu mija i ów noworodek jest narażony na krwawienia np. do ośrodkowego układu nerwowego, czy układu pokarmowego, także mechanizm na pewno różni się od zaburzeń krzepnięcia u dorosłych i trudno to porównać.
Schemat dawkowania, jak pisałam, jest różny w różnych krajach, poza tym się zmienia zależnie od uzyskanych nowych wyników badań. Aktualnie nasi polscy eksperci rekomendują 2 mg doustnie po urodzeniu i potem do 3 miesięcy 25 mcg/dobę doustnie i tak się stosuje w oddziałach noworodkowych i takie zalecenia dostają matki.
no my mieliśmy bioaron i w kapsułkach była witaminka D i K…fajna sprawa…zapominaliśmy niekiedy podawać ale ,że dokarmiałam mm i powoli odstawiałam piers po 2,5 miesiaca to pani w szpitalu powiedziała ze nie musze podawac juz witaminy K i wystarczy sama d
Jestem ciekawa od czego to zależy, bo koleżance powiedziała położna, że jeśli jej synek dostał w szpitalu to juz nie musi podawać w domu. Chyba, że on dostał jakąś inną dawkę bo dosyć długo go trzymali na oddziale noworodkowym bo po urodzeniu miał złe wyniki krwi.
POLECAM: Vita DK aerozol
Opakowanie zaopatrzone jest w pompkę dozującą, która pozwala na odmierzenie właściwej porcji do spożycia. 1 naciśniecie (do oporu) pompki dozującej 1 raz dziennie bezpośrednio do buzi dziecka. Produkt przeznaczony do stosowania przez noworodki i niemowlęta od 2. tygodnia życia do ukończenia 3. miesiąca życia.
Super sprawa - szybkie dozowanie, 1 dozowanie!
Ja też podaję te twist of i nawet nie wiedziałam, że są takie witaminki w aerozolu, fajna sprawa. Moja na razie na szczęście nie wypluwa, więc nie mam problemu.
oooo wlasnie szukalam czego na temat tych witamin i super ze trafilam bo znalazlam ze sa w aerozolu, jeszcze do porodu mam kilka tygodni ale warto wiedziec wczesniej co polecacie dziekuje
Witaminę D podajemy cały czas niezależnie czy karmisz piersią czy mm. Dawka podstawowa to 400 j. Witaminę K podajemy przez okres trzech pierwszych miesięcy gdy karmimy piersią. Mieszanki mają w swoim składzie dodatek witaminy K wiec nie trzeba jej podawać.
Jak moja córka skończyła trzy miesiące to podaje jej witaminę D plus kwasy DHA.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.