Hehe Anitko dokladnie to samo pomyslalam… Ja w wannie to ksiazki czytalam
ale z woda lezalam hehe
No właśnie ja też sobie tego nie wyobrażam, ale on twierdził, że tam mu jest poprostu wygodnie ![]()
ja nie lubie wylegiwac sie w wannie, wole szybki prysznic, a w ciazy ciezko mi bylo wstawac , siadac, wchodzic do wanny. wiec tym bardziej bralam prysznice.
Ja mam tylko wannę więc z niej korzystam. Ale zawsze mierzę temperaturę wody i nie wyleguję się pól godziny.
Myślę, że korzystając z własnej wanny nie mamy się co obawiać wielkich infekcji. W końcu chyba każdy dba o ich czystość. A jeśli chodzi o brudy z całego dnia to w ciąży raczej ziemniaków nie sadzimy, więc aż tak źle z nami nie jest ![]()
Oczywiście inaczej może to wyglądać u osób, które mają np. niedoleczone infekcje.
Kajka- tak jak piszesz w zaawansowanej ciąży trudno się wgramolić do wanny, a potem z niej wyjść. Poza tym trzeba bardzo uważać żeby się nie poślizgnąć. Prysznic jest na pewno wygodniejszy. Poza tym zbyt ciepła kąpiel źle wpływa na krążenie, a wylegiwanie się w wannie źle wpływa na skórę bo tracimy barierę ochronną skóry. No i niestety kąpiel w wannie sprzyja infekcjom intymnym.
I piszę to ja mimo wszystko zwolenniczka wanny ![]()
Tak dokładnie wejście do wanny i wyjście z niej w ciąży to nie lada wyczyn, ale czasami ta chwila relaksu w wannie potrafi zdziałać cuda. Jeżeli chodzi o infekcję, to odnośnie do tego co napisała ewca to prawda, że jeżeli kąpiemy się w swojej wannie to ją czyścimy i pielęgnujemy, ale czasami poprostu bakteria może być w wodzie i takie wylegiwanie się w zakażonej wodzie nie jest dobre dla kobiety w ciąży, takie jest przynajmniej moje zdanie no i jeszcze dochodzi do tego np gąbka, którą zamoczymy w wannie a nie wymienialiśmy jej już jakiś czas, a jak wiadomo to jest skupisko bakterii. Niby dywany bierzemy, odkurzamy, a w nich jest pełno roztoczy. Tak więc nie byłabym taka pewna, że zawsze dokładnie ta wanna zostanie wyczyszczona.
No lekko nie jest …wejscie i wyjscie - męka
Ale kąpiel wskazana jest …tylko woda nie powinna byc bardzo ciepła -goraca ![]()
ale miło wspominam momenty w wannie , odprezałam się , odpoczywałam ![]()
Ja zawsze miałam wannę ,a teraz kiedy jestem w ciąży mam prysznic… i przyznam ,że nieraz brakuje mi wanny. Kąpiele w ciąży są ok
Łagodzą bóle kręgosłupa, pozwalają się odprężyć. Myślę ,że nie ma co rezygnować z kąpieli w wannie… byle tylko woda nie była gorąca! Ciepła i nie za długa kąpiel jest ok ![]()
Moim zdaniem kąpiel w wannie nie jest szkodliwa
ja pierwszą ciążę mogłam siedzieć w wannie 3 razy dziennie tak sie dobrze czułam w wodzie
i sunusiowi też się chyba podobało skoro zawsze kiedy brałam kąpiel on zaczynał się energicznie ruszać
uwielbiałam to uczucie ! teraz czekam na ruchy drugiego bobaska i zapewne z kąpieli w wannie nie zrezygnuję ![]()
Powiem Wam, że ja jestem teraz w 30 tygodniu i jakoś się obawiam tej kąpieli. Może wcześniej faktycznie kąpiel nie szkodzi, ale w zaawansowanej ciąży, to już tak do końca nie jestem przekonana.
Ciepłe i gorące kąpiele sprzyjają cellulitowi, który i tak może pojawić się w ciąży, mimo to lubię czasem poleżeć w wannie ![]()
Nie ma co się bać a na pewno pomoże na zbolały kręgosłup; ))
Gosiu, boisz sie cellulitu? Please, dajmy sobie z tym spokoj
w koncu kiedyś kazda to dopadnie
ja uwielbiam goraca kąpiel, nie tylko ciepla… W ciazy z gorącej jednak zrezygnowalam z wiadomych względów ale tak czy inaczej o cwllulicie nie myślę :))
Nie obawiam się go, napisałam to dla informacji ![]()
Ja również uwielbiam kąpiele w wannie i uważam że to nic złego pod warunkiem że nie przesadzimy z temperaturą wody, nie można się wylegiać w goracej wodzie. Ale w lato jak było bardzo gorąco prysznic też był zbawienny.
W czasie ciąży zalecane są nawet codzienne kąpiele czy to pod prysznicem czy w wannie bez znaczenia. Jednak kiedy bierzemy kąpiel w wannie powinnyśmy wystrzegać się gorącej wody ( nie powinna przekraczać 36,6 stopni )oraz długiego wylegiwania się w niej.Długa kąpiel w gorącej wodzie może kosztować nas niestety bardzo dużo, może zwiększyć ryzyko krwawienia, poronienia czy porodu przedwczesnego. Ja na własnej skórze nie chciałabym się przekonać czy jest to mit.
Ja kąpałam się w podczas całej ciąży, Nic się nie wydarzyło.
Można się kąpać, jak najbardziej ale z umiarem jak pisała E.Sagan woda nie może być gorąca/wrzątek i trwać długo. Ale można. Po porodzie jest zabroniona, pozostaje tylko szybki prysznic.
Ja mimo, że uwielbiam się kąpać to w ciąży nie zdecydowałam się na nią. Wolałam nie ryzykować bo nie warto kusić losu.
W poprzedniej ciąży kąpałam się tylko raz i nie chciałam więcej, bo woda, nad której temperaturą czuwał mój mąż, była dla mnie zwyczajnie za zimna. Wyszłam zła, a w dodatku z gęsią skórką. Teraz nawet nie będę udawać, że mam ochotę na kąpiel.