Kąpiel noworodka i niemowlaka – nowe standardy

Kąpiel noworodka – codziennie a może co kilka dni. Ważniejszy rytuał czy powrót do natury. Naszym mamom i babciom bezwzględnie nakazywano codzienną kąpiel ich pociech. Obecnie podejście do tej kwestii nie jest już tak jednoznaczne. Przeczytaj argumenty przedstawione w artykule i podyskutuj na forum o nowych standardach w higienie noworodka.

Też uważam, że niemowlę nie musi być kąpane codziennie. Natomiast Mój półroczny synek nie uśnie jeśli wcześniej nie zostanie wykąpany. Dla niego jest to wieczorny relaks, a dla mnie i męża wspólnie spędzony czas w rodzinnym gronie.

mój malutki był kąpany co drugi dzień. nigdy nie mieliśmy problemów skórnych i większość moich znajomych też tak robi. wiadomo jak były upały, czy mały się ubrudził był kąpany codziennie.

W mniejszych środowiskach, małych miasteczkach, wsiach nie wykąpiesz dziecka, to patrzą na ciebie krzywo :slight_smile: Przecież to najważniejszy obrządek wieczorny :wink: Takie są stereotypy, która jestem chętna łamać by pokazać rodzicom,że nic złego się nie stanie jeśli ominie się kąpiel dziecka na rzecz szybkiej pielęgnacji.

właśnie ostatnio koleżanka mi powiedziała że jej przyjaciółce urodził się wnuczek, i tak rozmawiają i on mówi wszystko super i maluszek i mama, ale żeby ona go kąpała codziennie a nie 2 raz na tydzień! i tu jest prawda z tymi starszymi one uważają że to ma być i koniec! ale ja zauważam że dzieciaczki mają mniej wysuszoną skórkę i że rzadziej sięga się po kremy nawilżające typu oliatum czy oliwki!

To prawda amnka, że skóra jest mniej wysuszona, ale są też młodzi ludzie którzy uważają, że dziecko powinno się kąpać codziennie. U mojej przyjaciółki kąpiel to czas ojca z synem (Filip ma 2 miesiące). Mój synek w dalszym ciągu nie uśnie bez kąpieli, no chyba, że uśnie pod wieczór i minie pora to go nie kąpię. Ja informuję mamy jakie są nowe standardy, ale uważam, że rodzice mają prawo wyboru.

oczywiście że rodzice wybierają i decydują, my nie wiemy co oni robią wieczorami! ale dużo rodziców przestrzega standardów!

Większość z rodziców zapewne nawet nie wie ,że tak można :slight_smile: od pokoleń wieczorna kąpiel była jak rytuał . Ja myślę , że trzeba ich uświadamiać ( to zadanie między innymi dla szkół rodzenia :wink: ) i pozostawić im wybór .

Uważam, że dziecko do pierwszego roku można kąpać co 2 -3 dzień, oczywiście jest to indywidualna sprawa rodziców. Na pewno gdy rodzi nam się pierworodne rodzice stają na rzęsach aby miało najlepiej było czyściutkie i pachnące. Z doświadczenia wiem że, gdy pojawi się drugie dziecko rytuał np. związany z kąpielą jest odsuwany na późniejszy plan i wcale temu maluszkowi krzywda się nie dzieje. Na pewno ważnym elementem jest edukacja rodziców w tej sprawie właśnie przez położne. Jednak gdy mamy jakiś problem oczywiście kąpiele lecznicze są wskazane.

mamy zawsze tłumaczą się właśnie rytuałami ale uważam że jedno nie wyklucza drugiego. Ja zawsze moim mamom że kąpiel co drugi dzień natomiast w dni gdzie nie ma kąpieli i tak należy dziecku przemyć pupę i twarz i przebrać w piżamkę więc rytuał zostaje. tylko latem w upalne dni zalecam kąpiel codziennie. i to się udaje sama próbowałam na moim skarbie.