Zadbaj o zdrowie swoje i rozwijającego się w Tobie maleństwa. Pamiętaj o regularnym wykonywaniu obowiązkowych i zalecanych badań w okresie ciąży. Tu znajdziesz listę badań rekomendowanych przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne.
zgadzam się w ciąży dbamy nie tylko o siebie a głównie o te nowe życie wiec szczególnie ważne jest aby pilnować badań i dbać o swoją formę
Na pewno będąc pod opieką dobrego ginekologa takie badania będą wykonane. Ja je miałam
Ja nie miałam zrobionych wszystkich badań i przez to w szpitalu po porodzie córka miała więcej badań i nakłuwania lekarz tragiczny
ja dostalam w pierwszym trymestrze mnostwo badan wlasnie we wtorek je robilam za tydzien w srode ide na wizyte do ginekologa i zobaczym czy wszystko jest ok. Zawsze na poczatku ciazy mozna juz zaczac cos dzialac jesli sie okazae ze cos jest nie tak. Wiec lepiej spokojnie zrobic wszystkie zalecone przez lekarza badania mozna tez sie o jakies upomniec jesli stwierdzicie ze warto jest je wykonac lekarz nie powinien nam ich odmowic
Ja sama robiłam ciągle płaciłam za wszytsko . Często sobie robiłam różne aby mieć pewność że jest ok. Maluszek po porodzie miał podstawowe tylko badania
bedac pod opieka dobrego lekarza to badania byly
ja miałam fajnych lekarzy, takich którym naprawdę zależało na pacjentce i dziecku. Badania to dużo i szczegółowo
kalendarz badan ciazy jest bardzo wazny i trzeba go miec zawsze przy sobie a ja raz zapomniala i w czasie ciazy mi sie zrobilo nie dobrze byly wtedy niezle z tego problemy
Z badaniami, które czekają mnie w trakcie ciąży, zapoznałam się już na samym początku. Podczas każdej wizyty u ginekolog pytałam, kiedy zostanie wykonane dane badanie i nie było szans, by lekarka mogła cokolwiek przegapić. Ja z tych, co to upominają się o swoje i nieważne czy opieka na fundusz czy prywatnie. W końcu nie po to płacimy srogie pieniądze, żeby niejako zmuszano nas (swoją olewką) do podjęcia leczenia prywatnie!!
Proud Mommy swieta racja ja musialam tak chodzic bo w nortalnym gabinecie nie chcial mi juz dawc l4 zwolnienia do pracy
standard opieki okołoporodowej jest fantastycznie napisany, ale są to tylko jak na razie tylko zapisy! Bo nie wszyscy lekarze ginekolodzy i położne się stosują do niego! badania nie wszystkie kobiety maja wykonywanie i nie są świadome co mają mieć!! a wiec apel do wszystkich CIĘŻARNYCH oraz PLANUJĄCYCH i tych nie planujących CIĄŻĘ! poczytajcie!!! miejcie świadomość co wam sie należy i co wy musicie robić aby urodzić zdrowe dzidzusie
Co do pierwszej wizyty w ciąży ok 7 tc? Hmmm u mnie w przychodni usłyszę to za wcześnie - proszę przyjść koło 12 tc!
Tak było w mojej pierwszej cięży. Prze telefon umówiłam się na wizytę potwierdzającą ciąże- oczywiście usłyszałam, że mam być po 12 tc bo usg u nas nie ma a Pani doktor dopiero w tym etapie ciąży przyjmuje pacjentki - trafiłam kilka dni później do przychodni z krwawieniem, wymiotami i biegunką (7tc) i co? Odesłano mnie bez badania do domu - tego samego dnia trafiłam do szpitala. Na szczęście wszystko z ciążą było ok. Od tego czasu zaczęłam chodzić prywatnie do ginekologa. Pani doktor skrupulatnie wysyłała mnie na każde badania. wiadomo koszty nie małe, ale… z tego co wiem większość z tych badań i tak nie jest darmowa. Toksoplazmoza, Cytomegalia, Hiv i inne - wszystkie te badania robiłam według wskazań. usg na każdej wizycie. W drugiej ciąży już się nie zastanawiałam gdzie udać się z prowadzeniem ciąży - wybór był taki sam jak w 1. I znów super opieka. Wiem można powiedzieć płaci się - ma się, ale to chyba nei do końca prawda. moje koleżanki chodziły również prywatnie do innych lekarzy i niekoniecznie miały zlecane wszystkie te badania…co lekarz to inne podejście do prowadzenia ciąży.
Kochane przyszłe mamy życzę Wam takiej prowadzącej jak ja miałam Była ze mną nawet przy porodzie
akurat tak się zdarzyło że w tym czasie miała dyżur w szpitalu
Ja pierwszą wizytę u gin miałam w 9 tyg.Pani gin dokładnie mnie zbadała,zrobiła usg dopochwowe.
I zaleciła całą serię badań krew,mocz,toksoplazmoza,HCV i WR.Jednak to wszytko prywatnie więc mówiła że jeśli nie dam razy finansowo to HCV i WR mogę później zrobić.Ale wolałam to wszytko załatwić żeby się nie martwić i mieć z głowy te badania.
a.a_redzimska, koło 12tc? a ja myślałam, że takie historie to tylko zagranicą, gdzie do końca pierwszego trymestru Matka Natura decyduje o losach nowego człowieczka
straszne jest to wszystko, ale my kobiety częściowo same sobie jesteśmy winne, właśnie tym, że się nie upoiminamy o swoje, że nie znamy przysługujących nam praw…
ProudMommy no tak mi powiedziała położna przez tel…było to 4 lata temu…W 2 ciązy już nawet nie próbowałam na NFZ - tym bardziej że byłam zadowolona ze swojej lekarki z pierwszej ciąży więc wolałam zapłacić i czuć się pewnie
Od czasu jak weszło becikowe…czyli kontrola przed 10 tc to może się coś zmieniło…przynajmniej mam taką nadzieję
dariolka195 - no i ja również miałam szereg badań zleconych - ale tak jak ty prywatnie i niestety koszt nie mały…ale na NFZ i tak większość z tych badań jest dodatkowo płatna - u nas nie ma cytomegalii, toksoplazmozy, hiv za darmo jak reszta nie wiem bo się nawet nie pytałam
Pierwsze badania krwi zrobiłam w szpitalu i to był mój błąd,bo jak za drugim razem robiłam te same badania
u mnie w przychodni to zapłaciłam prawie połowę mniej.Jednym słowem szpital trochę mnie oskubał
dariolka, szpitale mają to do siebie, że czyszczą portfele
U nas natomiast lepiej zrobić badania w prywatnym laboratorium diagnostycznym niż w przychodni - taniej i jeszcze kartę stałego klienta jak się ma to jest zniżka. Godziny przyjęć 7-16 a nie tylko od 7-8 więc na spokojnie można sobie pójść kiedy się chce (oby na czczo jeśli badanie tego wymaga)
Prawda jest taka, że w przypadku badań na toksoplazmozę robiłam badania w przychodni w prywatnym laboratorium i wychodziły dziwne, więc dali mi do zrozumienia, że mam zrobić w Akademii Medycznej - zapłaciłam 2 x więcej ale wyniki wyszły pozytywne- inne mają laboratoria inne odczynniki (lepsze) niż te małe prywatne.
ja na badania , a raczej na wizytę u ginekologa, chodziłam regularnie co miesiąc czasami nawet co dwa tygodnie. a wszelkie badania jakie musiałam mieć (morfologia itp) robiłam też raz w miesiącu mimo, że lekarz mi nie kazał . mam chorą tarczycę i chciałam mieć pewność , że wszystko jest w porzadku cały czas . jedyne co to badanie na toksoplazmozę zaniedbałam (to drugie) bo lekarz uznał, że skoro pierwsze jest ok to drugiego nie musze robić. a tak to wszytko ładnie pilnowałam