Słuchajcie święta za pasem może któraś z Was by chciała zrobić swojemu dziecku kalendarz adwentowy samodzielnie (nie kupić kalendarz z czekoladkami lub za stówkę danej firmy i kilkoma elementami)
Może napiszecie
Np.
3 latka
Upiec pierniczki z rodzicami.
Wykleić choinkę bibuła.
Ubrać choinkę.
Nauka wierszyka o Mikołaju
Sesja świąteczna w domowym zaciszu.
...... Itp itd Wiadomo już 5/6latek może napisać list do świętego Mikołaja czy w formie pisemnej, czy wyklejanej a może nakręcić film. Może nie jednej z Was to pomoże mi napewno tak bo chcę swojemu Synkowi taki kalendarz zrobić z zadaniami, zabawa.
Może macie jakieś bajki ciekawe, książeczki w domu o tematyce świąt? Piosenki? Wierszyki?
Ja chciałam i miałam dużo zapału ale przez ostatnie wydarzenia i pędzący czas po prostu jakoś straciłam wene.
Ale kalendarz to na prawdę super pomysł, choć pomysł z zadaniami to chyba dobra obcja dla trochę większych dzieci bo z moją 3latka i roczniakiem raczej byłoby ciezko.
Fajnym pomysłem jest stworzenie własnego kalendarza adwentowego. Czasami mozna kupić taki kalendarz w formie pudełeczek, zakładek, małych kopert do których wklada się dowolne rzeczy. My sami przygotowujemy małe kopertki, do środka wkładamy słodycze, zadania, nagrody. Zawieszamy je na sznurku i przyczepiamy klamerkami.
Bajki to fajny pomysł zwlasza na długie wieczory. Tutaj pomaga nam netflix :)
W tym roku zamierzam również duzo śpiewać, bo synek zaczął to lubić. Zacznę od krótkich piosenek typu "hu hu ha nasza zimą zła". Bede tez uczyla go kolęd w wykonaniu Arki Noego bo sama ja lubię.
Odświeżę ten watek zamiast tworzyć nowy . Tak ja wiem że jeszcze jest dużo czasu , ale ja lubię wsuztsko zaplanować . Czy są tutaj mamy które same robią kalendarze adwentowe dla dzieci ? Ale takie z upominkami , nie czekoladki itd .
Mam w tym roku problem z racji tego że chłopców mam już dwóch ci prawa młodszy jest malusi ale już rozumie coś się wokół niego dzieje i nie chce żeby był pominięty . No i druga sprawa muszę wymyślić go w takiej formie żeby maluszek go nie rozwalił w pierwszym dniu . Czy macie jakieś pomysły ?
Miałam już taki zawieszany na gałązce a w tamtym roku zrobiłam domek elfa , postaram się wkleić zdjęcie jeśli znajdę żeby dać pogląd o co mu chodzi
Wiesz co u mojego tescia robili na sznurku jutowym takie woreczki jutowe i podpisali kazdy woreczek. Wszystko z tedi.
W kazdym woreczku bylo cos innego, ale to byla dziewczyna w dodatku nastolatka wiec dostawała inne rzeczy no ale do takiego worka mozna wsadzic klocek lego, wafla czy cos.
To wisialo przy schodach i zrobilo na mnie mega wrazenie
Ja widziałam rozne rozmiary, oczywiscie tez zalezy co chcesz tam wlozyc ja za to wlasnie chce te woreczki ale nie wiem gdzie je powiesic zeby mlody nie zerwal
W sumie zaczelam sie zastanawiac czy nie zrobic czegos podobnego corce.
Bo zadania w grudniu moga byc juz dla mnie problematyczne.
Co wkladasz do pudeleczek? Bo nie mam kompletnie pomyslu
A może połączyć to z jakimiś zagadkami i szukaniem, na widzącym kalendarzu jak np. ta gałązka masz po prostu kartki i tam napisac gdzie znajdzie prezent i będzie musiał dla siebie i brata poszukać.
Ewentualnie też widziałam że po prostu różne paczki są ułożone na półce i dziecko szuka konkretnej paczki. Wszystko chyba zależy jak duże rzeczy potrzebujesz schować
Ja mam dwóch synów , więc resoraki , wszelakiego rodzaju plastyczne rzeczy , jakąś czekoladkę , muszki owocowe i będę na dniach zamawiać z temu coś mniejszego żeby pomieścić
Hej! Odświeżam wątek! To będzie mój pierwszy kalendarz adwentowy jaki zrobię w życiu, dlatego chciałam poprosić Was o pomoc w wymyśleniu 24 zadań/zabaw dla dziecka 3,5 letniego. Kilka pomysłów mam, typu wybranie się na roraty, upieczenie z mamą ciasteczek (bo ciągnie ją bardzo do gotowania i pieczenia ), pomoc w ubraniu choinki, wykonanie ozdób świątecznych. Ale chciałabym jeszcze poznać Wasze propozycje, jakie zadania dla dzieci Wy wymyslilyscie? Chciałabym się zainspirować
W tedi kupilam takie drewniane szablony do pomalowania (balwanki, mikolaje) to bedzie jedno z naszych zadan. Ozdoba na choinke
Uszylam ze skrawka materialu skarpete i dokupilam pompony i inne materialy zeby corka sama ja ozdobila, dla mikolaja.
W Action sa takie szablony do wydzierania, wystarczy odrobina kleju i bedziemy robic kartki swiateczne i wysylac w ramach zadania.
Poszukalam jak sie mowi wesolych swiat w roznych jezykach i w wigilie bedziemy sie uczyc.
Mamy tez spacer w planach po lesie i zrobienie ozdoby na swiece adwentowe
Snieg (olej+maka ziemniaczana) cekiny, koraliki ziele angielskie co Co wyobraznja podpowiada
I budowa magicznej rozdzki ze slomki i folii
I grudniowa czekolada z bita smietana
Ja jakieś 3 lata temu robiłam kalendarz adwentowy dla chrześnicy męża, ale miałam ułatwione zadanie bo miała wtedy 10 lat.
Kupiłam na allegro za grosze podobny zestaw: https://allegro.pl/oferta/kalendarz-adwentowy-zadania-ciekawostki-24szt-12691137446
Na innej aukcji są karty z zadaniami dl dzieci.
Do torebeczek wkładałam niespodzianke i jedną karteczkę z zadaniem. Na aukcjach można podejrzeć jakie są zadania. Ja się świetnie bawiłam jak go tworzyłam i w sumie sama chętnie bym porobiła te zadania z dzieckiem
Z racji że był to prezent, wszystkie paczuszki włożyłam do ozdobnego kartonowego pudełka z przykrywką
Mam nawet jeszcze jeden egzemplarz tych kart, ale jakie są zadania mogłabym podejrzeć dopiero w weekend. Więc jak będę pamiętać to wrzucę na forum
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.