Kalendarz adwentowy - zabawy

Słuchajcie święta za pasem może któraś z Was by chciała zrobić swojemu dziecku kalendarz adwentowy samodzielnie (nie kupić kalendarz z czekoladkami lub za stówkę danej firmy i kilkoma elementami) 

Może napiszecie 

Np. 

3 latka

1. Upiec pierniczki z rodzicami. 
  2. Wykleić choinkę bibuła. 
  3. Ubrać choinkę. 
  4. Nauka wierszyka o Mikołaju 
  5. Sesja świąteczna w domowym zaciszu. 
  6. ...... Itp itd Wiadomo już 5/6latek może napisać list do świętego Mikołaja czy w formie pisemnej, czy wyklejanej a może nakręcić film.  Może nie jednej z Was to pomoże mi napewno tak bo chcę swojemu Synkowi taki kalendarz zrobić z zadaniami, zabawa. 
  7. Może macie jakieś bajki ciekawe, książeczki w domu o tematyce świąt? Piosenki? Wierszyki? 

Ja chciałam i miałam dużo zapału ale przez ostatnie wydarzenia i pędzący czas po prostu jakoś straciłam wene. 

Ale kalendarz to na prawdę super pomysł, choć pomysł z zadaniami to chyba dobra obcja dla trochę większych dzieci bo z moją 3latka i roczniakiem raczej byłoby ciezko. 

Fajnym pomysłem jest stworzenie własnego kalendarza adwentowego. Czasami mozna kupić taki kalendarz w formie pudełeczek, zakładek, małych kopert do których wklada się dowolne rzeczy. My sami przygotowujemy małe kopertki, do środka wkładamy słodycze, zadania, nagrody. Zawieszamy je na sznurku i przyczepiamy klamerkami. 

Bajki to fajny pomysł zwlasza na długie wieczory. Tutaj pomaga nam netflix :)

W tym roku zamierzam również duzo śpiewać, bo synek zaczął to lubić. Zacznę od krótkich piosenek typu "hu hu ha nasza zimą zła". Bede tez uczyla go kolęd w wykonaniu Arki Noego bo sama ja lubię.

Odświeżę ten watek zamiast tworzyć nowy . Tak ja wiem że jeszcze jest dużo czasu , ale ja lubię wsuztsko zaplanować . Czy są tutaj mamy które same robią kalendarze adwentowe dla dzieci ? Ale takie z upominkami , nie czekoladki itd .

Mam w tym roku problem z racji tego że chłopców mam już dwóch ci prawa młodszy jest malusi ale już rozumie coś się wokół niego dzieje i nie chce żeby był pominięty . No i druga sprawa muszę wymyślić go w takiej formie żeby maluszek go nie rozwalił w pierwszym dniu . Czy macie jakieś pomysły ?

Miałam już taki zawieszany na gałązce a w tamtym roku zrobiłam domek elfa , postaram się wkleić zdjęcie jeśli znajdę żeby dać pogląd o co mu chodzi :crossed_fingers:

Syn wchodził do środka bo tam też były podarki i miał zamontowane światło :sweat_smile:

W tym roku potrzebuje czegoś najlepiej podwieszanego żeby małe rączki nie miały możliwości zepsuć

Wiesz co u mojego tescia robili na sznurku jutowym takie woreczki jutowe i podpisali kazdy woreczek. Wszystko z tedi.
W kazdym woreczku bylo cos innego, ale to byla dziewczyna w dodatku nastolatka wiec dostawała inne rzeczy no ale do takiego worka mozna wsadzic klocek lego, wafla czy cos.
To wisialo przy schodach i zrobilo na mnie mega wrazenie

Te woreczki i domki takie gotowe są baaaardzo małe , a muszę jakby do jednego dnia dać coś dla obu chłopców więc nie wejdzie mi to

Ja widziałam rozne rozmiary, oczywiscie tez zalezy co chcesz tam wlozyc :grinning: ja za to wlasnie chce te woreczki ale nie wiem gdzie je powiesic zeby mlody nie zerwal :rofl:

Też się nad czymś takim zastanawiam

@_MamaKinga_1 widzialam na IG jak
Pani zrobila z tej polki z ikei taki kalendarz

I wieksza wersja

W sumie zaczelam sie zastanawiac czy nie zrobic czegos podobnego corce.
Bo zadania w grudniu moga byc juz dla mnie problematyczne.
Co wkladasz do pudeleczek? Bo nie mam kompletnie pomyslu :pensive:

A może połączyć to z jakimiś zagadkami i szukaniem, na widzącym kalendarzu jak np. ta gałązka masz po prostu kartki i tam napisac gdzie znajdzie prezent i będzie musiał dla siebie i brata poszukać.

Ewentualnie też widziałam że po prostu różne paczki są ułożone na półce i dziecko szuka konkretnej paczki. Wszystko chyba zależy jak duże rzeczy potrzebujesz schować

Ale fajnie, coś takiego samemu zrobić :smiling_face_with_three_hearts:

Ja mam dwóch synów , więc resoraki , wszelakiego rodzaju plastyczne rzeczy , jakąś czekoladkę , muszki owocowe i będę na dniach zamawiać z temu coś mniejszego żeby pomieścić

My będziemy dopiero robić więc też się chętnie zainspiruje

Hej! Odświeżam wątek! To będzie mój pierwszy kalendarz adwentowy jaki zrobię w życiu, dlatego chciałam poprosić Was o pomoc w wymyśleniu 24 zadań/zabaw dla dziecka 3,5 letniego. Kilka pomysłów mam, typu wybranie się na roraty, upieczenie z mamą ciasteczek (bo ciągnie ją bardzo do gotowania i pieczenia :grin:), pomoc w ubraniu choinki, wykonanie ozdób świątecznych. Ale chciałabym jeszcze poznać Wasze propozycje, jakie zadania dla dzieci Wy wymyslilyscie? Chciałabym się zainspirować :grin:

List do Mikołaja , wspólne picie herbatki rozgrzewającej , robienie wspólnie łańcucha na choinkę , malowanie obrazku bądź kolorowanie :slight_smile:

Zrobienie bombki
Wybranie sie na jarmark
Obejrzenie filmu swiatecznego
Zdjecie w swiatecznym ubraniu
Przeczytanie ksiazki swiatecznej
Pieczenie pierniczkow
Udekorowanie okna sztucznym sniegiem
Zaspiewanie kolędy

W tedi kupilam takie drewniane szablony do pomalowania (balwanki, mikolaje) to bedzie jedno z naszych zadan. Ozdoba na choinke
Uszylam ze skrawka materialu skarpete i dokupilam pompony i inne materialy zeby corka sama ja ozdobila, dla mikolaja.
W Action sa takie szablony do wydzierania, wystarczy odrobina kleju i bedziemy robic kartki swiateczne i wysylac w ramach zadania.
Poszukalam jak sie mowi wesolych swiat w roznych jezykach i w wigilie bedziemy sie uczyc. :joy::joy::joy:
Mamy tez spacer w planach po lesie i zrobienie ozdoby na swiece adwentowe
Snieg (olej+maka ziemniaczana) cekiny, koraliki ziele angielskie co Co wyobraznja podpowiada
:slight_smile:
I budowa magicznej rozdzki ze slomki i folii :slight_smile:
I grudniowa czekolada z bita smietana

Ja jakieś 3 lata temu robiłam kalendarz adwentowy dla chrześnicy męża, ale miałam ułatwione zadanie bo miała wtedy 10 lat.
Kupiłam na allegro za grosze podobny zestaw:
https://allegro.pl/oferta/kalendarz-adwentowy-zadania-ciekawostki-24szt-12691137446
Na innej aukcji są karty z zadaniami dl dzieci.
Do torebeczek wkładałam niespodzianke i jedną karteczkę z zadaniem. Na aukcjach można podejrzeć jakie są zadania. Ja się świetnie bawiłam jak go tworzyłam i w sumie sama chętnie bym porobiła te zadania z dzieckiem :smiley:
Z racji że był to prezent, wszystkie paczuszki włożyłam do ozdobnego kartonowego pudełka z przykrywką :slight_smile:
Mam nawet jeszcze jeden egzemplarz tych kart, ale jakie są zadania mogłabym podejrzeć dopiero w weekend. Więc jak będę pamiętać to wrzucę na forum :slight_smile:

1 polubienie

Super, dziękuję dziewczyny! :smiling_face_with_three_hearts: Myślę, że uzbiera się 24 :grin:

1 polubienie