witam
Od 2 miesięcy mój synek ma na języku przemieszczające się plamy z jasna otoczka wokół pani doktor stwierdziła że jest to czasami spotykane u dzieci i że tego się nie leczy. Nie daje mi to jednak spokoju, jaki może być powód pojawienia się tych plam na języku? Słyszałam tez że może być to spowodowane brakiem witamin z grupy B. Dodam że synek ma bladą skórę twarzy, jest pobudliwy.
Witam Urszula888.
Język geograficzny może być objawem grzybicy, manifestacją alergii lub występujący czasami bez powodu wygląd języka. Można skonsultować dziecko u dermatologa i zdiagnozować w kierunku obecności grzybów. Niestety, często wynik jest ujemny, więc można spróbować przeleczyć nystatyną doustnie przez 5 dni i sprawdzić efekt.
Należy przyjrzeć się, czy plamy na języku nie powstały przy wprowadzeniu jakiegoś pokarmu i nie manifestują alergii na ten produkt. Można zacząć podawać probiotyk, gdyż może być zachwiana równowaga mikrobiotyczna w przewodzie pokarmowym. Należy oczywiście poszukać przyczyny ale jest to trudne. Czasami można jej nie znaleźć.
Małe dzieci nie miewają niedoboru witamin z grupy B.
Proszę wypróbować sposoby, które podałam, można po karmieniu przemywać jamę ustną wodą przegotowaną i poczekać. Jak nie będzie poprawy poradzić się dermatologa.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Witam.
Cieszę się, że wszystkie wyniki badań są w normie. Tak jak mówiłam, znalezienie przyczyny może być trudne. Można przemywać przegotowaną wodą i podawać dziecku przez 2 tyg probiotyk. Biogaja lub Dicoflor w kroplach.
Jeżeli Pani się nadal będzie niepokoiła, proponuję wizytę u dermatologa ze wszystkimi wynikami badań, które Pani wykonała u synka. Może podejmie próbę leczenia nystatyną lub doradzi inny specyfik. Wkładanie rączek do buzi nie musi oznaczać dolegliwości. Gdyby swędziało, czy piekło, synek miałby problemy z jedzeniem. Szczególnie owoców.
U męża plamy na języku mogły być związane z infekcją. Synek może mieć zupełnie inną przyczynę zmian.
Pozdrawiam
Mój mąż ma tzw.język geograficzny, czasami te plamki są bardziej widoczne, a czasami mniej ale konsultowaliśmy to z wieloma lekarzami i każdy mówił że tego się nie leczy i że taka uroda.
ja sama mam jezyk geograficzny i nie lecze tego u nas w rodzine jest to często dziedziczne , polecam unikac niektórych portaw , za ostrych czy ananasa bądź kiwi , wzmacnija one reakcje ,jezyk puchnie plamy sa bardziej wyraźne a jezyk szczypie