Jemy zdrowo ;))

przed odebraniem męża ze szpitala robiłam zakupy gdyż lodówka już świeciłą pustkami bo dla jednej osoby to wiadomo …i trochę zaszalałam ;)) w końcu się tak wzięłam w siebie i nakupowałąm różnych makaronów, kasz : jaglana, gryczana, orkiszowa, a ponadto ciecierzycę i soczewicę - była zielona i pomarańczowa nie wiedziałam która lepsza więc postawiłam na zieloną. wczoraj ugotowałam na kolacje ciecierzycę i zrobiłam zapiekaną w sosie a"la pomidorowym jak w przepisie na opakowaniu - mi smakowało tak sobie ale pozostali zachwyceni a mąż przede wszystkim he he powiedzcie mi czy też kupujecie takie rzeczy? co z nich robicie?? jak jeszcze są jakieś fajne rzeczy a pominęłam to dawajcie znać…trzeba tak trochę wziąć się za siebie i inaczej trochę zacząć jeść…chwalą sobie tez ten bób - ale jakoś nie wiem, nie przekonałąm się jeszcze do niego…

Mogę spokojnie polecić ryż basmati jako zamiennik zwykłego. Jest smaczny i o wiele zdrowszy :slight_smile:
Z kaszy jaglanej robiłam raz pyszny obiado/deser, można to potraktować jak się chce. Kasze jaglaną gotujemy, później wrzucasz do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, na górę dajesz starte jabłko i zapiekasz w piekarniku na 180 stopni około 30 minut do zapieczenia się jabłka. To jest wersja zdrowsza. Jeśli chcesz więcej smaku, warto kasze jaglaną ugotować na mleku, lub od góry wysmarować kasze w brytfance śmietaną :slight_smile:
Co do ciecierzycy polecam bardzo zrobić z piekarnika. Wychodzi pyszna, zdrowa i chrupiąca przekąska. Do miski wlewasz trochę oleju lub oliwy z oliwek, dodajesz przyprawy jakie tylko chcesz, np. papryka słodka, trochę soli, bazylia, zależy jaki chcesz smak, można też na słodko, miód i cynamon albo inny dodatek. Mieszasz składniki, wrzucasz odsądzoną wcześniej ciecierzyce i obtaczasz całą w tej mieszance. Później wywalasz to na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika :slight_smile: Nie pamiętam czasu i temperatury, ale jest wiele przepisów tego typu w internecie, więc na pewno sobie poradzisz :slight_smile:
Jeśli chodzi o bób, zdrowy, słony, czy smaczny…hmn mi przeszedł przez gardło, ale nie jestem super fankom :stuck_out_tongue:

Ciecuerzyca siczewica do mnie nie przemawia ake kasze jadam różne. Z jsglanej robię kotlety, Ala rafaello i deser jak Monte. Dodaje też do owsianki nasiona chia. Jadam płatki owsiane jaglane, żytnie. Ogólnie staram się żywic zdrowo.
Ryż też używam basmati makarony pelnozisrniste

Ja z ciecierzycy i soczewicy robie różne pasty na kanapki - zdrowa alternatywa dla wędliny i serów. Często staram się na kolację zrobić zupę albo jakaś sałatkę. A i jeszcze ostatnio postanowiliśmy z mężem, że ograniczamy mięso i będziemy je jadać na obiad 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni kombinuję. Moje ulubione dania to np. makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, kasza bulgur z burakiem, natką pietruszki i słonecznikiem, pieczona ryba.

Ja lubie odżywiać sie zdrowo, ale soczewicę jadlam tylko pare razy u kogos…smakuje mi jak i.fasolke uwilbiam o oczywiście bob;) a do produktów zdrowych to jedynie tylk owoce i warzywa kovham.kochami jem.bardzo czesto, za mięsiem nie przepadam a teraz w ciazy to juz wogole odpada , ale staram sie jesc zdrowo i zjdalam duzo ryb w kazdej postaci;-)

Lubię sama robić hummus z ciecierzycy. Dodajesz do niego ziół i papryki chili, triche oliwy, pycha :slight_smile:

Dzięki za wpisy :wink: ten hummus brzmi ciekawie i te pasty na chleb - mozna jakiś ciekawy przepis na jakąś sprawdzona ?

Bardzo dobrze że postanowiłaś zmienić dietę całej rodzinie. My jemy zdrowo a z przepisów z internetu korzystam …z głowy ciężko … nie lubię w kuchni eksperymentować :slight_smile: gotowanie na parze polecam zamiast zwykłego we wrzątku … zachowujemy w ten sposób cenne składniki . Zamiast smażenia polecam grillowanie a zamiast cukru stevie albo naturalne słodkości w postaci owoców :slight_smile:

Z kaszy jaglanej mozna robic pyszne desery. Uwielbiam. Mniam. Z soczewicy robilam Juz kotlety i zupe. Kasze ogolnie uwielbiamy. Ostatnio tez kupilam tredny lunch… Taki3 miksy kaszy soczewicy itd…do ugotowania w torebkach. Naprawde podeszlo mi to.

Z czerwonej ciecierzycy gotuję zupę: woda, namoczona ciecierzyca, ekologiczna jarzynka (czyli użyczone jarzyn, wiórki takie ;)), usmażona lub upieczona czerwona papryka, usmażona cebula, puszka pomidorów, czosnek. Wszystko blendujemy.

Lubię też sałatki z ciecierzycy i soczewicy. Do tego oliwki zielone, młode listki szpinaku, pieprz i sól

Coraz więcej osób stara się jeść naprawdę zdrowo. Może to bowiem przynieść całkiem pozytywnych skutków. Ja sama jem zdrowo głównie dzięki cateringowi dietetycznemu Wygodna Dieta. Dzięki niemu w końcu jem regularnie 5 posiłków dziennie. :wink:

Staram się jeść zdrowo, ale wiadomo, czasami jest ciężko. No ale głównie opieram się na zdrowych produktach, a kaszę, o której piszesz, uwielbiam : )

Ja również jem zdrowo i staram się przekonać całą rodzinkę o takiego podejścia - jesteś tym co jesz.
Dwa lata temu zaczęłam robić regularnie hummus, piekę również pasztet z ciecierzycy, często do obiadu dodaję kasze gryczaną, kuskus oraz wszelkiego rodzaju ryże. Do tej pory nikt nie protestował, dlatego też opracowuję coraz nowsze przepisy :wink: Na śniadanie często jadamy jaglankę na mleku, która jest niezwykle zdrowa. Polecam zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Kasza jaglana ma niezwykłe właściwości zdrowotne - korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny, wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych, wspomaga leczenie anemii oraz jest kojąca na bóle stawów. Nie polecam jednak płatków błyskawicznych jaglanych - nie mają tego smaku co prawdziwa pełna kasza. Polecam również gotowanie zup kremów, które są istną bombą witaminową.