przed odebraniem męża ze szpitala robiłam zakupy gdyż lodówka już świeciłą pustkami bo dla jednej osoby to wiadomo …i trochę zaszalałam ;)) w końcu się tak wzięłam w siebie i nakupowałąm różnych makaronów, kasz : jaglana, gryczana, orkiszowa, a ponadto ciecierzycę i soczewicę - była zielona i pomarańczowa nie wiedziałam która lepsza więc postawiłam na zieloną. wczoraj ugotowałam na kolacje ciecierzycę i zrobiłam zapiekaną w sosie a"la pomidorowym jak w przepisie na opakowaniu - mi smakowało tak sobie ale pozostali zachwyceni a mąż przede wszystkim he he powiedzcie mi czy też kupujecie takie rzeczy? co z nich robicie?? jak jeszcze są jakieś fajne rzeczy a pominęłam to dawajcie znać…trzeba tak trochę wziąć się za siebie i inaczej trochę zacząć jeść…chwalą sobie tez ten bób - ale jakoś nie wiem, nie przekonałąm się jeszcze do niego…
Mogę spokojnie polecić ryż basmati jako zamiennik zwykłego. Jest smaczny i o wiele zdrowszy ![]()
Z kaszy jaglanej robiłam raz pyszny obiado/deser, można to potraktować jak się chce. Kasze jaglaną gotujemy, później wrzucasz do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, na górę dajesz starte jabłko i zapiekasz w piekarniku na 180 stopni około 30 minut do zapieczenia się jabłka. To jest wersja zdrowsza. Jeśli chcesz więcej smaku, warto kasze jaglaną ugotować na mleku, lub od góry wysmarować kasze w brytfance śmietaną ![]()
Co do ciecierzycy polecam bardzo zrobić z piekarnika. Wychodzi pyszna, zdrowa i chrupiąca przekąska. Do miski wlewasz trochę oleju lub oliwy z oliwek, dodajesz przyprawy jakie tylko chcesz, np. papryka słodka, trochę soli, bazylia, zależy jaki chcesz smak, można też na słodko, miód i cynamon albo inny dodatek. Mieszasz składniki, wrzucasz odsądzoną wcześniej ciecierzyce i obtaczasz całą w tej mieszance. Później wywalasz to na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika
Nie pamiętam czasu i temperatury, ale jest wiele przepisów tego typu w internecie, więc na pewno sobie poradzisz ![]()
Jeśli chodzi o bób, zdrowy, słony, czy smaczny…hmn mi przeszedł przez gardło, ale nie jestem super fankom ![]()
Ciecuerzyca siczewica do mnie nie przemawia ake kasze jadam różne. Z jsglanej robię kotlety, Ala rafaello i deser jak Monte. Dodaje też do owsianki nasiona chia. Jadam płatki owsiane jaglane, żytnie. Ogólnie staram się żywic zdrowo.
Ryż też używam basmati makarony pelnozisrniste
Ja z ciecierzycy i soczewicy robie różne pasty na kanapki - zdrowa alternatywa dla wędliny i serów. Często staram się na kolację zrobić zupę albo jakaś sałatkę. A i jeszcze ostatnio postanowiliśmy z mężem, że ograniczamy mięso i będziemy je jadać na obiad 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni kombinuję. Moje ulubione dania to np. makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, kasza bulgur z burakiem, natką pietruszki i słonecznikiem, pieczona ryba.
Ja lubie odżywiać sie zdrowo, ale soczewicę jadlam tylko pare razy u kogos…smakuje mi jak i.fasolke uwilbiam o oczywiście bob;) a do produktów zdrowych to jedynie tylk owoce i warzywa kovham.kochami jem.bardzo czesto, za mięsiem nie przepadam a teraz w ciazy to juz wogole odpada , ale staram sie jesc zdrowo i zjdalam duzo ryb w kazdej postaci;-)
Lubię sama robić hummus z ciecierzycy. Dodajesz do niego ziół i papryki chili, triche oliwy, pycha ![]()
Dzięki za wpisy
ten hummus brzmi ciekawie i te pasty na chleb - mozna jakiś ciekawy przepis na jakąś sprawdzona ?
Bardzo dobrze że postanowiłaś zmienić dietę całej rodzinie. My jemy zdrowo a z przepisów z internetu korzystam …z głowy ciężko … nie lubię w kuchni eksperymentować
gotowanie na parze polecam zamiast zwykłego we wrzątku … zachowujemy w ten sposób cenne składniki . Zamiast smażenia polecam grillowanie a zamiast cukru stevie albo naturalne słodkości w postaci owoców ![]()
Z kaszy jaglanej mozna robic pyszne desery. Uwielbiam. Mniam. Z soczewicy robilam Juz kotlety i zupe. Kasze ogolnie uwielbiamy. Ostatnio tez kupilam tredny lunch… Taki3 miksy kaszy soczewicy itd…do ugotowania w torebkach. Naprawde podeszlo mi to.
Z czerwonej ciecierzycy gotuję zupę: woda, namoczona ciecierzyca, ekologiczna jarzynka (czyli użyczone jarzyn, wiórki takie ;)), usmażona lub upieczona czerwona papryka, usmażona cebula, puszka pomidorów, czosnek. Wszystko blendujemy.
Lubię też sałatki z ciecierzycy i soczewicy. Do tego oliwki zielone, młode listki szpinaku, pieprz i sól
Coraz więcej osób stara się jeść naprawdę zdrowo. Może to bowiem przynieść całkiem pozytywnych skutków. Ja sama jem zdrowo głównie dzięki cateringowi dietetycznemu Wygodna Dieta. Dzięki niemu w końcu jem regularnie 5 posiłków dziennie. ![]()
Staram się jeść zdrowo, ale wiadomo, czasami jest ciężko. No ale głównie opieram się na zdrowych produktach, a kaszę, o której piszesz, uwielbiam : )
Ja również jem zdrowo i staram się przekonać całą rodzinkę o takiego podejścia - jesteś tym co jesz.
Dwa lata temu zaczęłam robić regularnie hummus, piekę również pasztet z ciecierzycy, często do obiadu dodaję kasze gryczaną, kuskus oraz wszelkiego rodzaju ryże. Do tej pory nikt nie protestował, dlatego też opracowuję coraz nowsze przepisy
Na śniadanie często jadamy jaglankę na mleku, która jest niezwykle zdrowa. Polecam zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Kasza jaglana ma niezwykłe właściwości zdrowotne - korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny, wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych, wspomaga leczenie anemii oraz jest kojąca na bóle stawów. Nie polecam jednak płatków błyskawicznych jaglanych - nie mają tego smaku co prawdziwa pełna kasza. Polecam również gotowanie zup kremów, które są istną bombą witaminową.