Hej, chciałam zapytać, co sądzicie o grillowanych daniach dla małych dzieci? Moje pociechy mają 3 i 4 lata, i chcieliśmy przygotować dla nich coś z grilla. Czytałam wiele na ten temat, natknęłam się nawet ostatnio na interesujący artykuł z przepisami Grill - przepisy na dania z grilla dla dzieci | Blog SuperMAMY z ciekawymi przepisami. Myślę, że spróbuję zrobić im jedno z warzywnych dań i pieczoną rybę. Czy robiliście już grilla dla dzieci w tym wieku? Myślicie, że to nie za wcześnie?
Oczywiście, że nie za wcześnie. Takie grillowane warzywa są bardzo dobre dla dziecięcych brzuszków A rybę raczej bym ugotowała.
Według mnie również już jest najlepsza pora. Moja córeczka, gdy miała 3 latka uwielbiała dania z grilla, najbardziej szaszłyki z kurczakiem i warzywami i takie cienkie kiełbaski 98% mięsa z szynki pychotka Teraz ma 5 lat i często upomina się, aby rozpalić grill
Moje starsze to jedzą wszystko z grilla a mały czasem kaszanke bo bardzo lubi albo paroweczke
Śmiało podawaj! Ten wiek już jest ok żeby poeksperymentować z nową formą jedzenia i sposobem przygotowania ów jedzenia. Ja bym tylko nie podawała kaszanki albo skonsultowała z lekarzem czy już można. Wiadomo krew i te sprawy ale kto go wie, nie jestem lekarzem ;p.
Spokojnie, możesz zaczynać. Upewnij się tylko czy ryba jest dobrze zrobiona (nie może być surowa czyli powinna być suchsza.
Ja prawdę mówiąc nie jestem wielką fanką grillowanych potraw, raz na jakis czas w sezonie jednak zdarza się ze zajadamy. W tym roku synek jadl juz z nami grillowane warzywa i rybkę. Jadł trzy razy w wakacje i wydaje mi się ze jak na ten wiek to wystarczyma (mial 2,5roku). Niestety standardowe grille to też dym ktory zawiera kancerogenne składniki, dlatego ja nawet dla nas samych staram sie nie przesadzac z iloscią spozywanych z tradycyjnego grilla potraw.
A jak juz jedziemy na grillowe spotkanie na działce to zawsze wczesniej marynuje warzywa w kawalkach, orqz miesko, zawijam tez filety rybne z maslem, koperkiem.i przyprawami, do tego koniecznie cytryna w kawalkach podana na talerzyku. No i moja milosc pieczarki z grilla. Kupuje najdrobniejsze. Myje, osuszam, wrzucam do miski do tego olej np slonecznikowy czy zwykly rzepakowy plus przyprawy (koniecznie suszony czosnek) a pozniej to wszystko na grill - pycha
Zawsze tez uwazam na to, by potrawy nie byly przypalone czy zweglone gdyz w tych częściach potraw niestety wydzielaja sie szkodliwe substancje, pomijajac juz sam dym. Wychodzę z założenia że wszysyko jest dla ludzi ale z umiarem
W przyszlym roku mały tez cos z nami przekąsi ale raczej z podobna częstotliwością.
Podobno duzo zdrowiej jest robic potrawy na grillach gazowych, ale nie smakują one tak jak z tradycyjnych, weglowych no i wiekszosc z nas ma raczej tradycyjne grille, zabudowane na dzialkach czy wolnostojące, dlatego ich przewaga jest znaczna.
Ważne jest by kiełbaska albo mięsko nie było zbyt ostro doprawione i nie uległo zbytniemu przypieczeniu. Trzeba również upewnić się, że w środku mięsko doszło i nie jest surowe. W przypadku kiełbasy polecam obieranie z łupki tuż przed podaniem oraz delikatne przestudzenie. Po posiłku koniecznie coś ciepłego do picia, by brzuszek spokojnie przetrawił nowy pokarm.
Uważam ze 3 4 latek powinien próbować juz wszystkiego oczywiście żeby nie było pikantne i skąpane w soli ☺
Według mnie do 3 roku to nie bardzo jakieś kielbasy steki itd natomiast jakies lekkie szaszlyczki warzywne takie ziemniaczki ala zrohione jak na ognisku czy cukinia to jak najbardziej nie w jakiejś kosmicznej ilosci ale tak po troszeczce jak dziecko by chciało dala bym spróbować i niech poznaję rozne smaki
Mama być my wcześniej dawaliśmy z grilla produkty. Może to być przecież ryba, szaszłyk, chude mięso naprawdę grillowanie to zdrowa metoda i można ją szybko używać choćby grillowanie w domu na patelni
Dokładnie, jakąś chuda rzecz która nie bd słona
Ja bym nie radziła jeszcze podawać jedzenia z grilla ponieważ jest ciężkie na brzuszek
Mazia masz rację z grilla nie oznacza odrazu grillowania na dworze węglu wśród tłuszczu moze to być przecież zdrowa rybka z patelni
Beata ale grillowanie to jedna z metod dla osób na diecie ! to jest łagodna forma, w której pozbywasz się tłuszczu bo sie wytapia to lepsze niż smażenie . Także grillowanie jak najbardziej jest zalecane. NO chyba, że chce ktoś podać dziecku karczek, ale wątpię by ktos na wpadł
Moim zdaniem nie ma problemu z podaniem dziecku np. grillowanej piersi z kurczaka albo jakiejś cukinii, po prostu nie nalezy tego doprawiać zbyt ostro.
Dokładnie, trzeba tylko unikać tych gotowych mieszanek przypraw i ogólnie gotowców na grilla z marketów
Nie wiem czy takie małe żołądki dzieci będą dobrze trawić takie jedzenie.
Ale jakieś warzywa czy pierś z kurczaja czy indyka to myślę że jak najbardziej
Grillowanie to zdrowa metoda . Jest ona bez tłuszczu,a ten zbędny wytopi się podczas obróbki termicznej.
tofunia, jedak trzeba wiedzieć jak zgrillować żeby nie jeść spalonego ;)