Dziewczyny, jak to u Was jest/było z jazdą na rowerze w późniejszym okresie ciąży? Uważacie, że jest to rozsądne? Czy jak widzicie ciężarną jadącą rowerem robicie wielkie oczy?
Jazda rowerem to moja ulubiona aktywność fizyczna i nie wyobrażam sobie z niej rezygnować. Na ten moment jestem w 30 tc i wiem, że będę jeździć dopóki brzuch nie będzie mnie ograniczał. Ale zauważyłam, że ludzi to dziwi i słyszę pytania: "To Ty jeździsz w ciąży? Nie boisz się? To trochę nieodpowiedzialne".
Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia wymienia jazdę na rowerze jako jedną z dozwolonych aktywności fizycznych :)
Wklejam fragment ze strony gov.pl:
" WHO zaleca aby wszystkie kobiety w ciąży i po porodzie bez przeciwwskazań lekarskich do wykonywania aktywności fizycznej podejmowały regularną aktywność fizyczną.
Powinny wykonywać ćwiczenia o umiarkowanej intensywności przez co najmniej 150 minut w tygodniu, w tym ćwiczenia aerobowe i wzmacniające mięśnie. Korzystne może być również dodanie ćwiczeń uwzględniających delikatne rozciąganie.
Ćwiczenia aerobowe to wszystkie, które sprawiają, że zaczynasz szybciej oddychać, a Twoje serce szybciej bije np.:
Mi sam lekarz prowadzący odradzał i ja bym nie wsiadła chyba, że na stacjonarny. Jak czujesz się pewnie to czemu nie każdy jest odpowiedzialny za siebie i podejmuje decyzje dobre dla niego. Co jednym się nie podoba drugim odpowiada nie ma co generalizować. Po to mamy wolną wolę ;)
Twój wybór :) znam dziewczynę która przez za duża aktywność jazdę na rowerze wylądowała w szpitalu. Chyba w jakimś stopniu naduszala swoje dziecko jadąc bo musieli ratować jego życie.
Także moim zdaniem kompletna bezmyślność matki. Wystarczy poczekać parę tygodni a zamiast tego ćwiczyć sobie np. Jogę
Ja osobiście w ciąży na rowerze nie jeździłam natomiast kiedyś z czystej ciekawości zapytałam mojego ginekologa co na ten temat uważa powiedział mi że ogólnie jazda na rowerze w ciąży jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych ciąża rozwija się prawidłowo czujemy się dobrze to nie jest zabroniona .Natomiast w pewnym stopniu jest niebezpieczna może się nie przytrafić nic i możemy szczęśliwie jeździć od samego początku do końca A możemy gdzieś niefortunnie się przewrócić na rowerze nabić brzuchem na kierownicę i po prostu no jest lekko niebezpieczne Dlatego pozostaje już do wyboru dla nas samych czy chcemy jeździć na tym rowerze czy nie myślę że lepiej się wstrzymać od roweru hulajnogi i tego typu atrakcji
Jazda na rowerze to przez niektorych ginekologów, sport dozwolony tylko w pierwszym trymestrze ciąży , o ile nie ma przeciwskazań medycznych do uprawiania tego typu aktywności fizycznej. W późniejszym okresie ciąży wycieczki rowerowe są niewskazane, ponieważ ciąża nie lubi wstrząsów.
Ja osobiście na rowerze przed ciąża bardzo dużo jeździłam, ale ja uwielbiam szybką jazdę na rowerze i w czasie ciąży zrezygnowałam z roweru przed obawą upadku. Wydaje mi się ze to każdego indywidualna sprawa czy będzie jeździł czy nie, moja koleżanka jeździła ale krótkie trasy bo szybko się męczyła.
Nie wiem Ja 5am bym nie jeździła po pristu wolałabym sobie to odpuścić na jakiś czas niż miało by się coś złego stać. Jednak zdrowie i życie mojego dziecka byłoby dla mnie najważniejsze, nie oatrzylabym6w tym czasie na moje hobby. Warto poczekać takie jest moje zdanie
Rower może być bezpieczny w ciąży o ile jest to rowerek stacjonarny i nie ma przeciwwskazań ze strony lekarza. Wiadomo, że każda kobieta zrobi i tak jak uważa, ale w standardowym rowerze jest problem z ryzykiem upadku, zawracania się w głowie lub terenem po którym się jedzie. Ja bym się bała z tym rowerem szczerze mówiąc.
Czyta się często w internecie, że np.kajaki też nie są zalecane w ciąży a ja w 5 miesiącu sobie pływałam, tyle że przez 80% czasu wiosłował mój mąż a rzeka była bardzo spokojna. Jedyny problem był jak musiałam się wydostać z kajaka bo brzuszek przeszkadzał
Myślę że warto spytać lekarza jakie ma zdanie na ten temat, każda ciąża jest zupełnie inna. Ja szczerze nie widziałam u nas w mieście żadnej ciężarnej na rowerze. Ja w drugim trymestrze czułam się świetnie mimo wszystko zrezygnowałam z roweru. My możemy uważać ale ktos w nas może wjechać i może zrobić się niebezpieczne. Jest wiele innych aktywności fizycznych bezpiecznych dla ciężarnych. Myślę że mozna się obejść bez roweru ciąża znowu nie trwa wieczność. A jak już tak kochasz jazdę na rowerze może przerzuc się na stacjonarny :)
Jeśli ktoś lubi coś bardziej statycznego to świetna jest joga i pilates w ciąży. Na YouTube są nawet specjalne filmy z ćwiczeniami dla kobiet w ciąży. Osobiście najbardziej przypadają mi do gustu filmy Małgorzaty Mostowskiej
Anabanana, dokładnie było tak jak mówisz. Pracowało się całą ciążę i nawet nikt nie pomyślałby zeby siedzieć w domu (chyba, że lekarz dał takie wskazania).
Spodziewalam się takiej wlasnie opinii odnośnie roweru w ciąży z Waszej strony.
I oczywiście szanuję i rozumiem :)
Mój lekarz nie ma przeciwwskazań. Jest ryzyko upadku ale moim zdaniem jest ono bardzo niewielkie tym bardziej jak się nigdy wcześniej wypadku na rowerze nie miało. Jeżdżę tylko po ścieżkach rowerowych, które są niezatłoczone oraz dużo wolniej niż wcześniej i cały czas mam na uwadze bezpieczeństwo małego. Osobiscie widywalam ciężarne na rowerze ale z takim małym brzuchem.
Na kajakach bylam w 27 tc ale wioslowanie zostawiłam facetowi :) jak jest spokojna rzeczka z malym nurtem bez wystających konarów to jak najbardziej można sobie pozwolic.
Anabanana kiedyś to było zuplelnie inaczej kobiety tak nie miały możliwości odpoczynku jak teraz,moja babcia np w ciąży robiła w gospodarstwie na polu i nie miała wyjścia bo nikt tego za nią by nie zrobił, było wiele poronień itd i nikt o tym tak nie mówił otwarcie jak teraz.
Świeżoupieczonamama
Skoro lekarz nie widzi przeciwwskazan to korzystaj :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.