u nas tez jak tylko widzę to smaruję bephantenem i pomaga
U mnie mąka ziemniaczana nie pomaga na odparzenia, tylko linomag zielony, wycieranie do sucha pupy i wietrzenie pomaga. Ale przyznam, że po kąpieli w krochmalu skóra małego była bardzo przyjemna w dotyku.
Kąpiel w krochmalu z mąki ziemniaczanej a zasypywanie mąka to 2 różne rzeczy. Też wcześniej nie słyszałam żeby mąka ziemniaczana była przyczyna alergii ale jednak pani alergolog z 10 letnim stażem wie lepiej ode mnie więc ja nie używałam. W krochmalu czasami kąpie ale żadko. Na ostatniej wizycie mały ma strasznie odparzony tyłek z białymi krostkami pani doktor kazała smarować clotrimazolum i moczyć tyłek we fiolecie
U Nas jak pojawił się to pomogło tormetile baby i sudocrem. W krochmalu też czasem kąpiemy. Bepanthen używam na codzień. Jak coś się dzieje to dopiero wkraczam z mocniejszymi działami. A Nasz Mały ma strasznie delikatna skórę. Także woda + waciki + zawsze wycieranie do sucha.
U nas linomag zielony i mąka ziemniaczana się najlepiej sprawdzała jednak;p
Ja na szczęście mam narazie spokoj jeżeli chodzi o odparzenia ale często zmieniam pampersa.. narazie maka ziemniaczana wystarcza ;)
My też na razie mamy spokój. Maka ziemniaczana u Nas nie pomogła jak próbowałam kiedyś.
Również bephanten używam na co dzień :) I jeszcze nie mieliśmy problemów z odparzeniami :) Jest rewelacyjny :)
U nas były spore odparzenia i używaliśmy linomag maść :) czasami Nivea na odparzenia.;) ale najskuteczniejsze było wietrzenie pupki ;)
I przemywanie wacikami i wodą przegotowaną również pomaga oraz wietrzenie ;) syn polubił biegać z gola pupe u nie chce dać założyć pampersa ;)
Tylko czasem przy wietrzeniu pupki trochę sprzątania. Mały ostatnio ładnie sobie leżał na podkładzie na brzuszku. O w momencie jak go chciałam podnieść musiał siku:P miałam za słaby refleks i do przebrania siebie i pościel. Ale wietrzenie naprawdę dużo daje.
kalusia haha no tak jest zawsze jak pupa goła to zaraz kupa i siku :D jak ja puściłam bez pieluchy już chodzące dziecko to przez 10 minut potrafiło zrobić coś na podłogę parę razy :D jakby te zawory z automatu się otwierały
jestem w szoku ze tyle mam stosuje mąkę;)
co do wietrzenia pupala;) no cóż troche chłodu gęsia skórka i siusiu jak na zawołanie;) warto to mieć na uwadze jak bedzie trzeba pobrać próbkę moczu do badań labolatoryjnych;) bo ilekroć zaleca to pediatra to trzeba sie nieźle nagimnastykować;)
mazia też to zauważyłam, że bez braku pampersa to zaraz tego siku co chwila była , a w pampersie w tym samym czasie nic..
Ja codziennie na przewijaku widzę że tylko odpinam pampersa i nagle sikanie się włącza. Często zdążę go jeszcze np. Przyłożyć. Ale jak wiadomo czasem I w połowie przebierania jest i załatwianie. Ale Mały jest łaskawy bo z kupka jeszcze nie miałam przygody żadnej. Raz mąż tylko.
kalusia to jest dobrze u nas kupka potrafiła wybuchać jak fajerwerki i szła na mnie z prędkością światła , lądując przy tym wszędzie dookoła :D
oj tak goła pupa to zawsze jakieś skarby na podłodze można było znaleźć:D
Mazia pewnie jeszcze wszystko przede mną. Na razie Mały Nam darował aż takie niespodzianki :)
U nas przy wietrzeniu pupy też jest trochę sprzątania ale staram się pilnować i tylko chwilę pozwalam jemu pochodzić z gola pupa ;)
To ja również wspominam takie akcje kiedy kładłam córkę na podkładzie żeby pupa odpoczęła :D Jak wystrzeliła to podłoga to mycia ,a moje ubrania od razu do prania :D
Ale jest co wspominać :D A pupa przynajmniej była zdrowa :D