Jakie sposoby na bóle kręgosłupa?

Hej

Od dłuższego czasu cierpię na bóle kręgosłupa. Lekarz powiedział mi, że po prostu mam słaby kręgosłup i na bóle nic nie poradzę. Będzie bolał. Zapisał mi zabiegi, które nie dają zadowalających efektów. Działa jedynie maść przeciwbólowa, ale wiem, że po dłuższym czasie stosowania przestanie przynosić efekty.

Macie jakieś pomysły jak poradzić sobie z tym bólem?

Ciepło, które działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, można wykorzystać podczas kąpieli. Nie dość że pomoże to na pewno jeszcze przyniesie rozluźnienie i relaks. Byz wzmocnić działanie gorącej wody, należy dodać do niej sól do kąpieli lub
na przykład jakiś olejekk eteryczny, ja osobiście lubię miętowy i lawendowy. Kąpiel w gorącej wodzie uśmierzy ból kręgosłupa i rozluźni mięśnie. Sprawi, że ból przestanie być dokuczliwy lub zupełnie zniknie. Możesz jeszcze zastosować kąpiel z dodatkiem naparu z rumianku. . . Niestety wiadomo że to rozwiązanie jest chwilowe.
Możesz też zastosować okład z octem jabłkowym na bolące miejsce. - wilgotną szmatke kładziesz na plecy w miejsce bólu i owijasz się wokół folią spożywczą. W taki sposób połóż się spać. Po nocy zdejmij ten okład. To powinno przynieść ulgę.
To takie moje dwa sposoby które ja stosowałam kiedy miałam ogromny ból karku i pleców w odcinku piersiowym po operacjach. Przynosily mi ulge.

Na ból kręgosłupa na pewno polecam basen. Nic tak nie rozluźnia i nie pomaga w czasie kiedy boli właśnie kręgosłup. Ciepła kąpiel też jest dobra, ćwiczenia i przede wszystkim jak się schylasz po coś to nigdy na wyprostowanych nogach ale na ugiętych bo wtedy też nie obvoazasz kręgosłupa.

Mi pomogły ćwiczenia. Poszukaj w internecie, ja tam znalazłam dużo pomocnych, a dodatkowo chodzę na basen.

Uważam, że pomocny będzie basen, joga, systematyczna gimnastyka, specjalne ćwiczę ja na dany odcinek pleców

Trochę dziwny lekarz jeśli tak stwierdził. Warto dbać o mięśnie pleców ale jest jedna rzecz o której zapominamy to mięśnie brzucha. To bardzo często od zbyt słabych mięśni brzucha może boleć kręgosłup. Warto zrobić sobie codzienną gimnastykę i wzmocnić szczególnie mięśnie głębokie, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowej postawy ciała. Na pewno pomoże basen

Jako ,że od dziecka zmagam się ze skoliozą i bolami kręgosłupa mogę polecić na pewno ćwiczenia , może warto udać się na jakaś rehabilitacje , ale taka prawdziwa , ze osoba będzie kompetentna i będzie nadzorować ćwiczenia to może dużo pomoc . Nie polecam natomiast robić cwiczen z internetu na wlasna reke , gdyż mogą jeszcze zaszkodzić , musza to być ćwiczenia dostoswane do kregoslupa . I basen dużo basenu rozluznia i wzmacnia miesnie kregoslupa. A jeśli boli doraźnie polecam rozgrzać maścią konska lub przykleić plaster rozgrzewający , ale nie jest to na dluzsza mete pomoc

Na bóle kręgosłupa na pewno jakieś ćwiczenia, ale sama wiem, że nie każdy ma do tego mobilizację. Na pewno basen, pływanie odciaza kręgosłup, podobno Otylia Jędrzejczak nie lubiła basenu, ale rodzice ja zapisali ze względu na problemy z kręgosłupem właśnie i ostatecznie korzyść dla kręgosłupa i dla Polski :slight_smile: mi też bardzo ulgę przynosił aromatyczny masaż oliwka wykonywany przez mojego męża

No serio fajnie usłyszeć od lekarza „boli Panią kręgosłup, bo taki Pani urok”:wink: Tak jak dziewczyny piszą, dla wzmocnienia kręgosłupa basen będzie ok., ale warto pomyśleć też o odpowiednim dobraniu materaca. Ja ze względu na pracę też miałam bóle w okolicy kręgosłupa, ale odkąd zmieniłam materac, konkretnie mam model Norbert, z firmy Sheepo. Jest twardy, ale właśnie na takim mój kręgosłup odpoczywa najlepiej. Sprężynowy, wzmocniony matą kokosową.

W pierwszej ciąży z bólem kręgosłupa borykałam się już od 4 miesiąca ciąży. Nie szło ani spać, ani siedzieć, bo tak mnie bolało w dole pleców. Nic wtedy nie działało, kompletnie nic. Później trochę ustąpiło, ale nie w 100%. W drugiej ciąży ból jednak bardziej mi doskwierał. Nie mogłam spać i moje nocki były bezsenne. Spałam godzinę, dwie, później się budziłam i nie mogłam spać. I dodam, że bolał mnie cały kręgosłup, a w pierwszej ciąży tylko dół pleców. A jeszcze przez około 3 miesiące miałam problem z kością ogonową. Kiedy dłużej siedziałam, nieważne, czy na kanapie, krześle, czy na pufie, nie umialam normalnie wstać, bo mnie bolało.