Jakie owoce i warzywa możemy jeść podczas karmienia piersią?

Ostatnio dostaję dość sporo zapytań, o dozwolone podczas karmienia piersią owoce i warzywa. Teorii i opinii jest wiele. Ja wyznaję tzw. testową, czyli sprawdzanie jakie będzie samopoczucie dziecka, bo nie ma co na zapas eliminować tych jakże cennych źródeł witamin i minerałów. Poniżej wrzucam moje listy, ale chciałam się zapytać, jakie są Wasze opinie na ten temat ? :slight_smile:

Pozdrawiam, Maja

A oto i lista dozwolonych owoców :-):
• jabłka
• arbuzy
• porzeczki
• agrest
• banany
• kiwi
• morele
• brzoskwinie
• śliwki
• winogrona
• czereśnie
• maliny
• borówki
• jeżyny
• jagody
• wiśnie
• gruszki

Dozwolone warzywa:
• ogórki
• buraki
• marchewka
• ziemniaki
• kapusta pekińska
• kukurydza
• pietruszka
• koperek
• młoda fasolka szparagowa
• dynia
• kabaczek
• cukinia
• wszystkie rodzaje sałat

Zalecana jest ostrożność (czyli nie przesadzamy z ilością) w przypadku:
• truskawek i poziomek – ja testowałam stopniowo, zaczynając od kliku sztuk i mogę powiedzieć, że jestem szczęściarą, bo mój synek bardzo dobrze je toleruje, a ja je uwielbiam :slight_smile:
• cytrusów, które mogą powodować alergię u dziecka (tu zaznaczę, że teorie są różne, niektóre nie zakładają negatywnego wpływu cytrusów)
• owoców suszonych, ponieważ są konserwowane
• cebuli i czosnku, bo mogą zmieniać smak mleka i powodować kolki, dlatego należy sprawdzać ich wpływ na maleństwo bardzo ostrożnie
• brokułów, kalafiora, kapusty – tutaj brak zgodnego podejścia, bo znajdziecie zarówno informacje o tym, że powodują wzdęcia, jak i że są w pełni dozwolone. Ja jem bez ograniczeń i nie było z tym żadnych problemów.
• bób, bo ma właściwości wzdymające i może powodować kolki (tu osobista tragedia dla mnie ;-), bo bardzo lubię to warzywo :frowning: )
• pomidory, seler, bo mogą powodować alergię, ale to też trzeba sprawdzić